Malum, balık avı yasağı bitti. Tezgâhlarda balık bolluğu ve çeşitliliği artmaya başladı. Four Seasons Hotel Istanbul at The Bosphorus’un şefi Görkem Özkan’la sabaha karşı yola düştük, Gürpınar Su Ürünleri Hali’ni ziyaret ettik. Kasa kasa dizilen çeşitler arasında alışveriş yaptık. Şefe alırken ve pişirirken nelere dikkat etmemiz gerektiğini sorduk...
#GİZEM DİNÇBAŞBalık, omurgalı hayvanlardandır. Bu hayvan türü yalnızca suda yaşayabilir. Çünkü nefes alıp verme işini solungaçları ile yapar. Kuzu balığı bir balık türüdür. Peki kuzu balığı nedir? Halk arasında farklı ismi var mı? Özellikleri nelerdir? Eti yenir mi? Nasıl pişirilir? Pişirme yöntemler ve tarifleri nelerdir? Nasıl temizlenir ve avlanır? Faydaları ve zararları var mıdır? Kendi içinde türleri var mı? Besin değer tablosu nasıldır tüm detayları ile derledik.
Antalya’da dört amatör balıkçının oltayla yakaladığı 100 kiloluk orkinos, balıkçıları 3 saat sürükledikten sonra tekneye güçlükle alındı. Hafta sonu olması dolayısı ile kayıt altına alınamayan balık, önce kamyonet üzerinde, daha sonra ise battaniyelere sarılarak 4’üncü kata çıkarılıp, buzdolabına yan yatırıldıktan sonra ancak sığdırıldı.
#AntalyaAntalya’da dört amatör balıkçının oltayla yakaladığı 100 kiloluk orkinos, balıkçıları 3 saat sürükledikten sonra tekneye güçlükle alındı. Hafta sonu olması dolayısı ile kayıt altına alınamayan balık, önce kamyonet üzerinde, daha sonra ise battaniyelere sarılarak 4’üncü kata çıkarılıp, buzdolabına yan yatırıldıktan sonra ancak sığdırıldı.
#AntalyaAntalya'da amatör balıkçılık yapan Bilal Aydın ile oğlu Ahmet Can Aydın, 1 metre 60 santimetre uzunluğunda, 51 kilo 300 gram ağırlığında kuzu balığı yakaladı. Ahmet Can Aydın'ın, bir insan boyundaki balığı görünce "Canım benim" diye sevinç çığlıkları attığı öğrenildi.
#AntalyaAntalya'da amatör balıkçılık yapan 18 yaşındaki lise öğrencisi Alperen Uslu'nun, oltayla kıyıdan tuttuğu 42 kilogramlık balık görenlerin ilgisini çekti. Uslu, "Öncesinde çalı sandım ancak balık olduğunu anlayınca çok heyecanlandım. Yaşadığım 1 saat 15 dakikalık mücadeleyi kazanarak balığı kıyıya çıkartmayı başardım" dedi.
#AntalyaAntalya'da amatör balıkçılık yapan 18 yaşındaki lise öğrencisi Alperen Uslu'nun, oltayla kıyıdan tuttuğu 42 kilogramlık balık görenlerin ilgisini çekti. Uslu, "Öncesinde çalı sandım ancak balık olduğunu anlayınca çok heyecanlandım. Yaşadığım 1 saat 15 dakikalık mücadeleyi kazanarak balığı kıyıya çıkartmayı başardım" dedi.
#AntalyaAKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, koronavirüs(corona virüs) salgını kısıtlamaları kapsamında denizdeki insan hareketinin durmasının, Akdeniz'de milyonlarca balık larvasının yaşama şansını artırdığını söyledi. Denizin yenilendiğini belirten Gökoğlu, "Koronavirüs, doğaya şans vermiştir. Kızıldeniz'den Akdeniz'e geçiş devam ediyor. Yeni yeni türleri kaydediyoruz" dedi.
#CoronaAntalya’da Rus turistleri taşıyan tur teknesinde köpek balığı heyecanı yaşandı. Seyir halindeyken parakete oltasına takılan yaklaşık 3 metre büyüklüğündeki köpek balığı tekne kaptanı tarafından tekrar suya salındı. Turistler ise o anları cep telefonlarıyla görüntüledi.
#AntalyaDÜNYADAKİ sayıları 400 ile 600 arasında olduğu tahmin edilen Akdeniz foku, Antalya açıklarında beslenirken görüntülendi. Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, fokların zıpkıncıların dahi yakınlarına kadar sokulduğunu belirterek, "Sakın korkup zarar vermesinler" dedi.
#Akdeniz FokuBir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında öne çıkanları paylaşmak istiyorum. Sıralamam 1’den 10’a değil, bahsedeceğim mekânların hepsi gözümde eşit değerde. Listemde iyi düşünülerek hazırlanmış bir salata da var, içliköftelinin sakatatlı versiyonu da…
#Yemek2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞHeyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Gün geçtikçe de büyüyor ve 7 aylık oldu bile! Aklınızda pek çok soru olabilir: 7 aylık bebek ne kadar uyur, 7 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 7 aylık bebek kilosu, 7 aylık bebek bakımı, 7 aylık bebek aşısı, 7 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 7. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.
#BebekTürk mutfağı turizme açılıyor. Özellikle ‘her şey dahil’ otellerde yöresel yemeklere ağırlık verilmeye başlandı. Sektör yetkilileri, “Gastronomi turizmi çok önemli. Otellerimizde ‘Yörük’ mutfağına özel tatlar sunduk, çok rağbet aldık. Tüm bölgeleri dahil edeceğiz” diyor. Bu açılıma gastronomi uzmanları da destek veriyor.
#GastronomiGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLOR