Balıkların kralı somon

Tabii ki bizim ülkemizde değil. Dışarıda yeme içmenin epeyce pahalı olduğu Finlandiya’da somon balığı oldukça sık ve sevilerek tüketiliyor.

Haberin Devamı

Binlerce gölü ve akarsuyu olan Finlandiya’da somon balığı dışında bir balık daha var. Bu, bizim Çanakkale yöresinde çıkan kuzu balığı benzeri bol etli “white fish” ve oldukça da popüler.
Restoranlarda füme halinde incecik dilimlenmiş balıkların olduğu tabaklara sıkça rastlayabilirsiniz. Özellikle de somon balığı yaşamlarında önemli bir yere sahip.Soğuk ve derelerde yaşayan bu pespembe balığı avlamak da Finler ve Norveçliler için bir hobi ve hatta milli spor. Suyun aktığı yönün aksine yüzen somon balığını avlamak özel taktikler ve stratejiler gerektiriyor.
Somon, oldukça uzun yaşayabilen bir balık ve yaz aylarında çok avlanıyor. Finlandiya’da balık tutmak hayat boyu vazgeçilmeyecek bir hobi. Somon balığı tutmakla ilgili hemen herkesin bir anısı var.
Somon balığını taze olarak tüketmek dışında füme ederek ya da kurutulmuş olarak soğuk/sıcak halde ve çeşitli yiyecekler hazırlamakta kullanıyorlar. Hemen hemen her yemeğin yanına patates püresi ya da patates kızartması koyuyorlar. Tatlı olarak ise hava her ne kadar -25 derece de olsa, dondurmayı tercih ediyorlar.

Yoğurtlu Nuseyri köftesi

Haberin Devamı

Bulguru bir tencereye koyup üzerine kaynar suyu gezdirin ve tencerenin kapağını kapatın. 10 dakika sonra tencerenin kapağını açıp yumurta akları, un, nane ve tuzu ekleyin ve iyice yoğurun. Elinizi sık sık suya batırarak uzunca bir süre, macun kıvamına gelinceye kadar yoğurun. İyi yoğrulan köfte haşlanırken dağılmaz.
Bulgur hamurundan kiraz büyüklüğünde parçalar koparıp parçaları avuçlarınız arasında yuvarlayın. İstreseniz ortalarına işaret parmağınızla bastırıp çukurlaştırın. Hazırladığınız köfteleri bir tepside biriktirin. Diğer taraftan, büyük bir tencereye 10 su bardağı su ve 1 tatlı kaşığı tuz koyup kaynatın.
Hazırladığınız köfteleri azar azar kaynayan suya aktarıp el kevgiri yardımıyla hafif hafif karıştırın. Yaklaşık 5 dakika sonra kaynayan köfteler su yüzüne çıkacaktır. Köfteleri el kevgiriyle sudan alıp geniş bir servis tabağına koyun.
Sosu hazırlamak için (sosu önceden hazırlayın); zeytinyağını bir tavada kızdırıp dövülmüş sarmısaklar, salça, tuz, kimyon ve pul biberi ekleyin. karıştırarak 3-4  dakika pişirin. Köftelerin üzerine önce yoğurdu, sonra da sosu gezdirin. Sıcak sıcak servise sunun. İsterseniz incecik kıyılmış maydanozla süsleyebilirsiniz.

Haberin Devamı

2 su bardağı ince köftelik bulgur 1,5 su bardağı kaynar su 2 adet yumurtanın akı 3 tepeleme yemek kaşığı un 1 yemek kaşığı kuru nane 1 tatlı kaşığı tuz
Ayrıca; 3 su bardağı çırpılmış yoğurt
   (süzme yoğurtla karıştırın)
Sos için; ½ su bardağı zeytinyağı 1 yemek kaşığı biber salçası 4-5 diş dövülmüş sarmısak 1 çay kaşığı tuz, kimyon, kırmızı pul biber 1 demet maydanoz

Yazarın Tüm Yazıları