GeriLezizz Kuzu Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kuzu Balığı Faydaları Ve Özellikleri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Kuzu Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kuzu Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Kuzu Balığı Nasıl Pişirilir, Temizlenir Ve Avlanır? Kuzu Balığı Faydaları Ve Özellikleri

Balık, omurgalı hayvanlardandır. Bu hayvan türü yalnızca suda yaşayabilir. Çünkü nefes alıp verme işini solungaçları ile yapar. Kuzu balığı bir balık türüdür. Peki kuzu balığı nedir? Halk arasında farklı ismi var mı? Özellikleri nelerdir? Eti yenir mi? Nasıl pişirilir? Pişirme yöntemler ve tarifleri nelerdir? Nasıl temizlenir ve avlanır? Faydaları ve zararları var mıdır? Kendi içinde türleri var mı? Besin değer tablosu nasıldır tüm detayları ile derledik.

 

Kuzu balığı, sıcak suları seven bir balık türüdür. Bu balık karşımıza farklı isimlerde de çıkabilir. Bu durum yöreye ve bölgeye göre farklılık gösterir. Balıklarla ilgili olan bir kimse kuzu balığı hakkında da mutlaka bilgi edinmelidir. 

 Kuzu Balığı Nedir? 

 Kuzu balığı, solungaçlı yani su hayvandır. Balık türleri içerisinde yer alan kuzu balığı yenilebilir balık türlerinden biridir. Ancak kuzu balığının zehirli ve yenmeyen cinsi de bulunur. 

 Kuzu Balığının Halk Arasında Farklı İsmi Var mıdır?

 Kuzu balığı, yöreden yöreye değişen birçok farklı isme sahiptir. Bu isimlerden ilki ve en çok bilineni akya balığıdır. Liça, çıplak, leka, iskender, pulsuz ve çatal kuyruk isimleri de yine kuzu balığının halk arasında kullanılan farklı isimleridir. 

 Kuzu Balığının Özellikleri Nelerdir? 

 Kuzu balığı, hafif elips şeklindedir. İki yandan basık olarak durur. Genelde 100 cm uzunluğunda olsalar da maksimum 200 cm olabilirler. Yaklaşık 30-35 kilo ağırlığında olurlar. Ortalama ömrü 14 yıldır. Saldırgan bir balıktır. Aç olmasa dahi gördüğü balıkları öldürmeye meyillidir. Hızlı ve atiktir. Sıcak suları severler. Az sayıda sürüler halinde gezer ve göç ederler. Sırtında çift yüzgeç bulunur. Kuyruk yüzgeci çatal şeklindedir. Akdeniz, Karadeniz, Ege, Marmara denizlerinde ve İspanya, Batı ve Güney Afrika kıyılarında bulunur. Eti lezzetlidir. Nesli tükenmekte olan balık türlerindendir. 

 Kuzu Balığının Eti Yenir mi? 

 Kuzu balığı, eti yenen bir balıktır. Oldukça lezzetli ve sıkı bir ete sahiptir. Tane olarak değil kilo olarak satılan bu balığın yenebilen türünün yanında yenmeyen cinsi de bulunur. Ancak balıkçılar bu ayrımı yaparlar. 

 Kuzu Balığı Nasıl Pişirilir? Tavada, Fırında ve Izgarada Nasıl Yapılır? 

 Kuzu balığını pişirmek için farklı yöntemler kullanılabilir. Bunlardan ilki tavada pişirilmesidir. Ancak sıkı bir ete sahip olduğu için tavada pişirirken bolca yağ kullanmak daha yumuşak olmasını sağlayacaktır. Kuzu balığı fırında pişmeye daha uygudur. Fırına verilmeden önce biraz kekik ve sarımsak ile daha lezzetli hale getirilebilir. Izgarada ise balık şiş olarak pişirmek daha uygun olacaktır. 

 Kuzu Balığı Tarifleri Nelerdir? 

 Kuzu balığı, balık çorbası için uygun bir balıktır. Balık suyu ile hazırlanan isteğe göre terbiyeli olan çorbaya didiklenmiş balık eti eklenebilir. Fırın için bir tarif ekleyecek olursak, balık eti önceden zeytinyağı ve tuz ile marine edilerek dolapta 1 saat kadar bekletilir. Ardından fırına tepsi içerisinde biraz karabiber ve defne yaprağı eklenerek sürülebilir. Tavada bol yağ ile kızartılarak da lezzetli bir şekilde tüketilebilir. Izgarada şiş olarak minik küpler halinde doğranır. Ağır ateşte sadece bol tuz atarak pişirilebilir. Sarımsaklı ve zeytinyağlı sos balığı daha lezzetli hale getirecektir. 

 Kuzu Balığı Kılçıklı mıdır? 

 Kuzu balığı kılçıklı bir balık değildir. Daha çok büyük kılçıkları vardır. Yani kemikli bir yapıya sahiptir. Yerken rahatsız edecek kılçıkları yoktur. 

 Kuzu Balığı Nasıl Temizlenir? Temizlerken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

 Kuzu balığı, iri kemikli bir balıktır. Ayrıca kendisi de büyük olduğu için temizleme işlemi biraz uzun sürebilir. Kuzu balığı temizlerken, et kısmına zarar vermemek için ilk olarak organ kısmı alınmalıdır. Ardından omurga kısmı dikkatli ve kırılmadan çıkarılır ise tek hamlede temizliği gerçekleşmiş olur. 

 Kuzu Balığı Nasıl Avlanır? Tutulur ve Yakalanır? 

 Kuzu balığı, yeme kolay aldanan bir balık olduğu için avlaması da oldukça kolaydır. Ancak çok mücadeleci ve atik olması onu kurtarabilir. Olta ile tutulabilir. Ağ yöntemi ve nadiren zıpkın ile de tutmak mümkündür. 

 Kuzu Balığının Faydaları Nelerdir? 

 Kuzu balığında yüksek oranda protein bulunmaktadır. Doymamış yağ bakımından da zengin olan bu balık türü tam olarak kalp dostudur. Bu yağlar, kandaki kolesterol miktarını dengelemektedir. İçerdiği potasyum sayesinde kalp krizi riskini azaltır ve kalsiyum, fosfor içeriği ile kemikleri, dişler besler. 

 Kuzu Balığının Zararları Var mıdır? 

 Kuzu balığının bazıları zehirli bir türdür. Bu türün tüketilmesi oldukça zararlıdır. Hatta ölümlere yol açabilir. 

 Kuzu Balığı Besin Değerleri 

 Ortalama bir porsiyonu 100 gram olarak ele alacak olursak 135 kaloridir. Ayrıca 420 mg potasyum, 157 mg fosfor, 30 mg sodyum, 23 mg kalsiyum, 0.5 mg demir, 55 mg kolesterol ve 23 gr protein içermektedir. A vitamini açısından da zengindir. 

 Kuzu Balığının Türleri Var mıdır? 

 Kuzu balığı iki farklı türe ayrılmaktadır. Bunlar tatlı su ve tuzlu su kuzu balıkları şeklindedir. Ayrıca kuzu balığının bazıları yenilebilir bazıları zehirli olduğu için bu şekilde de türlere ayrılabilir. 

False