İlk popstarımız

Benim yaşımdakiler hatırlar; bizim ilk popstarımız Erol Büyükburç’tur. Nasıl bugün Tarkan diyorsak, 50’li, 60’lı yıllarda da Erol Büyükburç adını ağzımızdan eksik etmezdik.

Kendisi geçenlerde televizyondaki programımıza geldi ve gelişi beni çok mutlu etti. Yemekle ilgili öyle güzel sözler söyledi ki, her biri özdeyiş olabilecek nitelikteydi.
“Mideye kulak verme, seni çok yedirir. Nefsine hep sor, onunla konuş, o sana ‘Çok yeme’ diyecektir. Önce gözünü doyur, gözün doymazsa karnın da doymaz” gibi güzel sözlerdi Büyükburç’un söyledikleri.
Sonunda, sıra yapılan yemekleri tatmaya geldiğinde seyircilerden utandı ve onlara dönüp dedi ki; “Benim midem sizin mideniz olsun.”
Batı melodilerine Türkçe sözler yazıp yorumlayan, Batı’nın pop müziği tarzında ilk besteleri yapan, renkli ve farklı kostümleri Zeki Müren’den de önce tasarlayıp giyen, Türk halk müziği ezgilerini çok sesli hale getiren Erol Büyükburç’un büyük hayranıyım anlayacağınız.
Düşünsenize, 42 yıl önce onu ilk kez Elazığ’da, ilk kez gittiğim konserde izlemiştim. Aynı yıl bir de Kamuran Akkor ve rahmetli eşi Vasfi Uçaroğlu’nun Gölcük sinemasındaki konserine gitmiştim. Bu konserlerden o kadar etkilenmiştim ki, sahneler yıllarca gözümün önünden gitmedi.
Programın sonunda “Bir başka sevgiliyi sevemem sevemem sevemem” dediği o meşhur şarkısını söyledik. O parçanın olduğu 45’liği en az 20 yıl pikabımızda döndürdüğümüzü hatırlıyorum.
“Niksar’ın Fidanları” ve “Makaram Sarı Bağlar”ı da onun sesinden dinledik ve ezberledik. Bazen “Keşke o plakları saklasaydım” diye düşünmeden edemiyor insan...

KARALAHANA EZMESİ

MALZEMELER
* 2 demet karalahana
* 2 adet orta boy kuru soğan
* 200 gr az yağlı dana kıyma
* 2 yemek kaşığı sıvıyağ
* 1 çay kaşığı tuz, karabiber
* 6 su bardağı sıcak su
* 1 su bardağı mısır unu
Üzeri için;
* 25-30 gr tereyağı
* 1-2 çay kaşığı toz kırmızı biber

YAPILIŞI
Karalahanayı ayıklayıp incecik doğrayın ve kaynayan suda yumuşayıncaya kadar, en az 20-25 dakika haşlayıp süzün.
Sıvıyağ, kıyma ve incecik doğradığınız kuru soğanı bir tencereye koyup orta ısılı ateşin üzerine oturtun. Sürekli karıştırarak 5 dakika kadar kavurun.
Haşlanmış lahana, tuz ve karabiberi ekleyin. Suyu da ilave edip sık sık karıştırarak kaynatın. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısın ve yaklaşık 15 dakika sonra mısır ununu azar azar ilave edin. Sık sık karıştırarak 10 dakika daha pişirin ve muhallebi kıvamındaki yemeği ocaktan alın. İsterseniz yemeği robotta ya da blender’da çekerek püre kıvamına getirebilirsiniz. Üzerine biberli kızgın yağ gezdirip servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları