Hem Osmanlı'nın hem Cumhuriyet'in yıldönümünü kutlamak

Doğan HIZLAN
Haberin Devamı

Kültür Bakanlığı'nın bütçesi, 750 milyarlık bir artışla komisyondan geçti.

Ödeneklerin harcanacağı yerlerin bir bölümünü yazdığımda, dengeli bir kültürel dağılım olduğu görüşüme katılırsınız.

Ayasofya'ya 125 milyar, Topkapı Sarayı'na 125 milyar, Osmanlı İmparatorluğu'nun 700'ncü yılı etkinliklerine 125 milyar, Cumhuriyet'in kuruluşunun 75'nci yıl kutlamalarına 125 milyar ayrılmış.

Bir milletin tarihiyle barışması, onun geleceği konusundaki şüpheleri ortadan kaldırır. İnkarcılık, ancak göçebe toplumların benimseyeceği bir tavırdır.

Tarihinin bir dönemine -olumlu ya da olumsuz bir yaklaşımla- kilitlenen ulusların kültürleri çeşitliliği yansıtamaz.

Osmanlı ile Cumhuriyet'i kültür mirası içinde düşündüğümüz anda, bir çok gereksiz çatışmanın ortadan kalkacağını, komplekssiz bir kültür kimliği kazanacağımız iddiasındayım.

Her ikisi de bizim; kültürel değerleriyle, yaşama biçimiyle, tarih içindeki yeriyle. İkisini de eleştirebiliriz, ikisinin de değerli yanlarını ortaya çıkarmak için çaba göstermeliyiz.

Kutlamaların beni ilgilendiren yanı, bunların külütürel/sanatsal ağırlıkta olmalarından kaynaklanıyor.

Kültür Bakanı İstemihan Talay, bu dengeyi kuracak, iki dönemi de tanıtacak bir program hazırlandığını söylüyor.

Kültür Girişimi Grubu'nun kuruluş amacı; işte bu kültürel zenginliğin altını çizmek, bunun içerde ve dışarda tanıtılması için çalışmalar yapmak biçiminde özetlenebilir. Bu topraklar üzerinde yaratılmış her türlü kültüre sahip çıkmalıyız, onları çeşitli siyasal dar görüşler açısından değil, kültürün geniş açısından sınıflayıp yaşatmalıyız. Çünkü bu bizim zenginliğimizdir, biz de yurt içinde ve dışında bu zenginliği tanıtmalıyız.

Osmanlı İmparatorluğu konusunda Türkiye'de ve dünyanın önemli kültür başkentlerinde etkinlikler yapılır, sergiler düzenlenirken, Cumhuriyet rejiminin yarattığı sanatçılardan oluşan, Çağdaş Türk Ressamları Sergisi de bütün dünyayı dolaşacak.

***

MİNYATÜRDE usta bir ülkenin çağdaş resimde de önemli yeri olduğu bir arada algılanacak.

Yazarın Tüm Yazıları