Hareket berekettir!

Diyet programlarını başarısızlığa mahkûm eden, kilo almayı kolaylaştırıp kilo vermeyi güçleştiren, verilen kiloların da kısa sürede geri alınmasına sebep olan temel yanlış, “tembellik”ten başka bir şey değildir!

Haberin Devamı

Popüler diyetçilerin 20 bine yakın diyet planı var ama hepsi ısrarla aynı yanlışı yaparak sizi az yiyip aç gezmeye mahkûm ediyor. Üstelik bu yanlışı sürekli tekrarlayarak kilo yönetiminin fiziksel aktivite olmadan başarılı olamayacağını gözden kaçırıyorlar. Oysa “Nerede hareket, orada bereket” diye özetlenebilecek güzel bir deyimimiz bile var ve bu deyim bize bedenimizi daha çok hareket ettirmemiz gerektiğini anlatmaya çalışıyor!
Diyet programlarını başarısızlığa mahkûm eden, kilo almayı kolaylaştırıp kilo vermeyi güçleştiren, verilen kiloların da kısa sürede geri alınmasına sebep olan temel yanlış “tembellik”ten başka bir şey değildir.
Hangi diyeti yaparsanız yapın, kalıcı başarının sadece ve sadece düzenli bir aktivite planından geçtiğini aklınızdan çıkarmayın.
Düzenli aktivite yapmanın size yalnızca kilo yönetiminde başarı değil, biyolojik iyileşme, güçlü bağışıklık, kanserden korunma, cinsel güçte artma, iyi bir uyku, güçlü eklemler, kemikler, kaslar da kazandıracağını unutmayın. Hayatınıza keyif katmak istiyorsanız, daha çok hareket etmenin bir yolunu bulun.
BU İŞ NASIL BAŞARILACAK?
Bir aktivite planı oluşturmaya karar vermek, egzersiz için uygun saat, yer düşünmek, hareket etmeye başlamak sağlığınız ve kilo sorununuz için yapacağınız en doğru eylemlerdir. Bu işe karar vermekse en önemli iştir ve süreç “yaşam boyu sürdürülebilir”, “her koşulda yapılabilir” olmalıdır. Duş almak ya da diş fırçalamak kadar rutin bir alışkanlık haline getirilmelidir.
Eskilerin dediği gibi “harekette bereket” vardır ama bu bereketi elde etmek için sabırlı olmalısınız. Kısa sürede “fit” biri olmayı düşlemek yerine “aktivitesiz bir yaşam olamaz” diyen biri olmayı hedeflemelisiniz. Bıkmadan, usanmadan, sağlığınızı da motivasyonunuzu da yitirmeden, süreğen bir etkinlik olarak yaşamınızda aktiviteye yer açmalı ve mutlaka yürümelisiniz.
BİR ADIM ÖLÇER EDİNİN!
Biz mümkünse her gün, hiç değilse haftada dört gün yürüyüş yapmayı kilo yönetiminin olmazsa olmazı olarak görüyoruz. Bu aktivitenin etkinliğini izlemek için bir adım ölçer/adım sayar edinirseniz motivasyonunuz yükselecektir.
Hedef günde 10 bin adımdır ve ortalama 60 dakikalık tempolu bir yürüyüş, 8 bin-10 bin arasında adım atmak demektir.
Dakikada 100, bir saatte 6 bin adım yeterli sayılabilir, çünkü buna sıradan aktivitelerinizdeki adım sayınızı da eklerseniz 7-8 bin adımı kolayca yakalarsınız.
Diğer bir çözüm yolu, gün içindeki aktivitenizi artırmaktır. Merdiven kullanmak, büro içi telefonları masalar arası yürüyüşe çevirmek, öğlen tatilinde parkları dolaşmak, akşam eve dönüş yolunu biraz uzatmak gibi seçenekleri siz kendi yaşantınıza göre çoğaltabilirsiniz.

Haberin Devamı

Kış diyeti 5. gün

Haberin Devamı

KAHVALTI
-  1 adet yumurta
-  2-3 dilim sucuk
-  5 adet zeytin 
-  50 g (2 ince dilim) kepekli ekmek
-  Mevsime uygun yağsız çiğ sebze

ARA ÖĞÜN
-  100 g (1 küçük boy) armut 

ÖĞLE YEMEĞİ
-  Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
-  1 kepçe yulaflı domates çorbası 
-  4 çorba kaşığı kıymalı sebze yemeği

ARA ÖĞÜN
LOR PEYNİRLİ DÜRÜM
(2 KİŞİLİK) 1 PORSİYON: 335 KALORİ
-  1 su bardağı lor peyniri, -  1 çay kaşığı pul biber, -  1 tatlı kaşığı çörek otu, -  4 adet yeşil biberli zeytin (halka halka doğranmış), -  1 tatlı kaşığı zeytinyağı,
-  5-6 yaprak roka, -  2 adet kepekli lavaş
Lor peynirini bir kapta çörek otu, doğranmış zeytinler, zeytinyağı, pul biberle karıştırın.
Lavaşı kesme tahtasının üzerine alın, hazırladığınız malzemeyi kenarlarına uzunlamasına yayın.
Roka yapraklarını da ekleyerek sarın. Tost makinesinde ısıtarak tüketebilirsiniz.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞİ
-  Salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
-  90 g (3 köfte kadar)(pişmiş) sebzeli hindi sote
-  1 su bardağı yağsız yoğurt (100 g)
-  1 ince dilim esmer ekmek (25 g)

ARA ÖĞÜN
-  1 kahve fincanı dolusu kabak çekirdeği (tuzsuz)  

TARİFLER

YULAF ÇORBASI
(4 KİŞİLİK) 1 porsiyon: 86 kalori
-  4 su bardağı su, -  3 adet domates, -  2 çorba kaşığı yulaf ezmesi, -  1 çorba kaşığı kuru fesleğen, -  2 çorba kaşığı sıvı yağ.
Domatesi rendeleyin, yulaf ezmesi ve yağ ile birlikte tencereye alın. Yavaş yavaş karıştırarak pişirin. Üzerine suyu ekleyip, kaynatın. Tencereyi ocaktan almadan önce kuru fesleğeni serpin.

KÖZLENMİŞ SEBZELİ HİNDİ
(1 KİŞİLİK) 1 porsiyon: 183 kalori
-  120 gr. kuşbaşı hindi, -  1/2 marul, -  2 adet yeşilbiber, -  1 adet havuç, -  1 avuç bezelye, -  1 adet kuru soğan, -  limon suyu, tuz, karabiber
Dolmalık biberi, soğanı ve havucu halka halka doğrayıp tost makinesinde veya fırında közleyin. Bezelyeleri haşlayın. Hindi etini yağsız tavada pişirin. Marulları, biberleri, soğanı, bezelyeleri ve eti karıştırın. Limon suyu, tuz ve karabiber ekleyin. -  Dyt. Nilüfer BAYRAM

Haberin Devamı

Kış diyeti 6. gün

KAHVALTI
(GEÇ KAHVALTI)
-  200 ml (1 su bardağı) yağsız süt
-  4 çorba kaşığı yulaf kepeği (şekersiz)
-  1 ince dilim (80 g) ananas (doğranmış)
-  2 adet ceviz  

ÖĞLE YEMEĞİ
-  1 kase yoğurtlu beyaz lahana salatası
-  4 çorba kaşığı etsiz sebze yemeği
-  25 g (1 ince dilim) kepekli ekmek

ARA ÖĞÜN
KAKAOLU LATTE
(1 KİŞİLİK) 1 porsiyon: 35 kalori
-  120 ml su, -  120 ml light süt, -  1/2 çay kaşığı toz tarçın, -  1 çorba kaşığı öğütülmüş kahve, -  1 çay kaşığı bitter kakao, -  1 adet tarçın çubuk.
Kahveyi pişirin, üzerine ısıtılmış sütü, kakaoyu ve tarçını ekleyerek bir kez daha kaynama derecesine getirin. Ateşten aldıktan sonra çubuk tarçını ekleyin.

Haberin Devamı

AKŞAM YEMEĞİ (KEBAPÇIDAYIZ)
-  1 su bardağı cevizli gavurdağı salata
-  1 porsiyon et şiş
-  4 çorba kaşığı bulgur pilavı veya 1 adet lavaş

ARA ÖĞÜN
-  1 orta boy (100 g) mandalina
-  Dyt. Nilüfer BAYRAM

TARİFLER

YOĞURTLU BEYAZ LAHANA SALATASI

(2 KİŞİLİK) 1 porsiyon: 113 kalori
-  1 adet beyaz lahana, -  1 çay kaşığı tuz, -  1/2 yemek kaşığı light mayonez, -  6-7 yemek kaşığı light yoğurt, -  2-3 diş sarımsak
Lahanayı ayıklayıp sert kısımlarını kesin. İnce ince doğrayıp tuzla ovun ve çukur bir salata kasesine koyun. Sarımsağı ezin, mayonezle karıştırıp çırptığınız yoğurda ilave edin.  Mayonezli yoğurdu lahanalara karıştırın. Lahana salatanız servise hazır.  -  Dyt. Müge BAŞER

Kış diyeti 7. gün

KAHVALTI (GEÇ KAHVALTI)
-  1 adet yumurta ile menemen
-  30 g (1 köfte kadar) yağsız beyaz peynir
-  Yarım kepekli simit
-  1 tatlı kaşığı tereyağı
-  1 tatlı kaşığı şekersiz reçel
-  Mevsime uygun yağsız çiğ sebze  

İKİNDİ ÇAYI
Malzemeler: Acılı peynir dilimleri (2 kişilik) +1 fincan yeşil çay (tarçınlı) 1 porsiyon: 180 kalori
4 çorba kaşığı süzme peynir, 1 tatlı kaşığı pul biber, 4 dilim light etimek.
Peynir ve pul biberi iyice karıştırın, etimeklerin üzerine paylaştırarak afiyetle tüketebilirsiniz.

AKŞAM YEMEĞİ
-  Yağsız söğüş sebze
-  Anne burgeri
-  1 bardak ayran

ARA ÖĞÜN
-  10 adet badem (tuzsuz)
-  Dyt. Nilüfer BAYRAM

TARİFLER

ANNE BURGERİ

(4 KİŞİLİK) 1 porsiyon: 351 kalori
-  Köfte harcı: 360 gr dana kıyması, -  1 adet iri soğan, -  1 diş sarımsak, -  1 çay kaşığı toz kırmızıbiber
-  4 dilim light tost kaşarı
-  8 ince dilim tahıllı tost ekmeği
Tüm malzemeleri orta boy kasede karıştırıp 4 adet köfte hazırlayın. 5-6 dakika kadar her iki tarafını ızgarada pişirin. Izgarada ısıttığınız tost ekmeklerinin arasına hazırladığınız 1 adet köfte 1 dilim kaşar şeklinde yerleştirin. Afiyetle yiyebilirsiniz. -  Dyt. Müge BAŞER

Yazarın Tüm Yazıları