Dün Uşak'ta 3 motosikletin karıştığı trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki lise öğrencisi Enes Kıtır memleketi Manisa'nın Kula ilçesine bağlı Güvercinlik Mahallesi'nde toprağa verildi. Hayatının en zor anını kaza yerine görevli olarak giderek yaşayan polis memuru baba Fatih Kıtır ise cenaze boyunca güçlükle ayakta durabildi.
#UşakDün Uşak'ta 3 motosikletin karıştığı trafik kazasında hayatını kaybeden 17 yaşındaki lise öğrencisi Enes Kıtır memleketi Manisa'nın Kula ilçesine bağlı Güvercinlik Mahallesi'nde toprağa verildi. Hayatının en zor anını kaza yerine görevli olarak giderek yaşayan polis memuru baba Fatih Kıtır ise cenaze boyunca güçlükle ayakta durabildi.
#ManisaAdana’nın milli yemeği şırdan kebaptan sonra en çok tercih edilen bir lezzet. Adana’nın yöresel nitelikteki yiyeceği olarak kabul edilmektedir. O kadar çok sevilir ki, bir çok yerde hemen hemen her sokak başında bir şırdancıya rastlamak mümkün. Bu lezzetin popülaritesi artık İstanbul’da da günden güne artıyor. Bir çok yerde şırdancı dükkanları açılmaya başladı. Bu mekanlarda şırdanla beraber, adana yöresine özel sakatatlar, çorbalar, kokoreç ve midyeler satışa sunuluyor. “Peki, şırdan nedir?” diye soracak olursanız, şöyle açıklayayım...
#ŞIRDANEskiden birçok esnaf lokantasının yöresel bağları çok güçlüydü. Memleketlerinden ucuz ama iyi malzeme getirirlerdi. Yıllar geçtikçe sera dışı tarım ve doğal otlamaya dayalı hayvancılık kayboldu. Malzemeler değişti. Eskiden özellikle et ve sebze hatta yoğurtla süt kalitesi çok daha iyiydi…
#EsnafGallada iyi değil, çok iyi bir lokanta... Fatih Tutak uluslararası çapta bir şef. Meraklı. Araştırmacı. Çok az şefte olan bir özelliği de damak tadının çok iyi olması. İşini ciddiye alıyor; kestirmeden değil, gerekli yoldan gidiyor. Burada lezzet şöleni patatesli pide ve dana ilikli-çıtır sarımsaklı tereyağıyla başlıyor, saf umami. Tarhananın çeşni olarak kullanıldığı enginar bir başyapıt. Dört dumpling var; kuzugöbeği püresi ve yengeçliler favorim oldu ama karidesli ve Adana kebaplı olanlar da başarılı. Pekin ördeğiyse yıllar önce Girardet lokantasında yediğim düzeyde, yani çok iyi Çin lokantalarından bile daha iyi...
#Vedat MİLORKimileri için meze sofrasının olmazsa olmazı günlük hazırlanmış, tazecik bir taramadır. Balık yumurtasının sıvıyağla çırpılmasıyla yapılan bu lezzete süt ve soğan ekleyen de var, ekmek içi katan da... Jürimizden taramanın en iyilerini bulabileceğimiz 10 adres...
#Balık YumurtasıŞef Fatih Tutak’ın Bomonti’deki lokantası TURK, yemek deneyimini daha katmanlı hale getirmeyi başaran bir menüye sahip. Bence birkaç gün içinde açıklanacak Michelin listesi için de en iddialı adaylarımızdan biri o... Tattıklarım arasındaki kabuğu yenir midye dolması, mangalda içi sulu kalarak pişip üzerinde balığın ciğeriyle servis edilen levrek ve çılbır yorumu da bunun birer ispatı…
#Michelin YıldızıToz haline getirilmiş yabanmantarı, mantar suyu ve porçini mantarıyla yapılmış bir çorba... Domates salçası yerine garum sos kullanılan, azıcık tatlı tarhana ve pekmez eklenerek pişirilmiş kuru fasulye... Köy peyniri ve parmesanlı risotto üzerinde langust... İşte, geride bıraktığımız sene ülkemde yediğim ve olağanüstü diyebileceğim birkaç lezzet...
#GastronomiBugün soframda güzel bir kahvaltı salatası olacak. Roka, avokado ve kuru domatesli bu salataya bazen nar, bazen maydanoz ekliyorum. Çocuklarım ‘sucuklu tereyağı’nı çok seviyor, bense soğan, mantar ve biberli göz yumurtayı... Bir de bayat ekmek varsa yumurta, krema, tarçın ve şekerli karışıma bulayıp tavada kızartıyorum.
#KahvaltıMasterChef jürisi şef Danilo Zanna hurriyet.com.tr'de Ferit Ömeroğlu'nun konuğu oldu. Damak tadından yarışmadaki jüriliğine kadar geniş yelpazede samimi açıklamalarda bulunan Danilo şef hakkında merak edilenleri yanıtladı. Samimiyetinin aslında samimi olmak için hiçbir şey yapmamasından kaynaklandığını söyleyen Danilo şef, yaptığı işin okul gibi olduğunu söyledi.
#Danilo ZannaKuyuya sarkıtılan etin ateş değmeden, tuğla ısısıyla ağır ağır piştiği büryan, özel bir lezzet. İstanbul’da iyisi Fatih Kadınlar Pazarı’nda var. Bu kez Uğur Büryan’da denedim, memnun kaldım. Bir de besleme Balıkesir kuzusu yerine Toroslar’ın toklu kuzusu olsaydı...
#Büryan1934’te faaliyete başlayan bu fırında tek sorun ne yiyeceğinize karar vermek çünkü odun fırınında pişen tüm ürünler çok lezzetli. Uzun zamandır bu kadar iyi galeta tatmamıştım. Fındık ve badem unuyla hazırlanan acıbademi çok beğendim. Beşiktaş semti sakinleri sabahları buradaki düzeyinde bir poğaça bulabildikleri için çok şanslılar.
#Oktay Kurabiye FırınıTürkiye Atletizm Federasyonu binasına silahla girerek, federasyon başkanı Fatih Çintimar ve personeli silahla tehdit ettikleri ileri sürülen atletler Hüseyin Pak ve Akif Kitir, iddiaları yanıtladı. Pak, "Ben kimseyi tehdit etmedim. Fatih Çintimar'a soruyorum, olay 20 Aralık'ta oluyor, neden açıklamak için 2 hafta bekliyorsun?" derken, Kitir, "Tüm iddialar yalan. Size silah çeken birini sarılarak mı uğurlarsınız?" ifadesini kullandı.
#Türkiye Atletizm FederasyonuDört kişilik masamıza bu hafta tek başına hepimize bedel bir ismi dahil ettik; Nur Yerlitaş. Kenan Erçetingöz, Gonca Vuslateri, Seray Sever ve bendenizden oluşan ekibimiz, Nurella’nın varlığıyla iyice şenlendi. Mide kelepçesinden girdik, Nur’un İşte Benim Stilim macerasından çıktık.
#İzzet ÇapaDört kişilik masamıza bu hafta tek başına hepimize bedel bir ismi dahil ettik; Nur Yerlitaş. Kenan Erçetingöz, Gonca Vuslateri, Seray Sever ve bendenizden oluşan ekibimiz, Nurella’nın varlığıyla iyice şenlendi. Mide kelepçesinden girdik, Nur’un İşte Benim Stilim macerasından çıktık.
#Nur Yerlitaş