Güzellik dünyası bu ürünleri konuşuyor

2007’de çevresel yaşlanmayı azaltan cilt ürünleri büyük ilgi gördü. Cildin çevresel etkenlerle (güneş, sigara...) yaşlanmasını önleyebilen birçok ürün Türkiye’de de satışa sunuldu.

Elizabeth Arden (Prevage), Jansen-Beckett (Alphaderma), İnnoderm (OHT-3 for smokers) bunların ilk akla gelenleri. Yeni ve önemli bir ürün birkaç hafta önce satışa verildi. Bu ürünün önemli bazı farklılıkları var. Yalnızca eczanelerde bulunabilen bu ürünün en önemli özelliği çok güçlü bir antioksidan yapısına sahip olması. Cilt yaşlanmasında serbest radikallerin ve diğer çevresel etkilerin önemi dikkate alınırsa "antioksidan güç" ile neden bu kadar çok ilgilendiğimiz daha kolay anlaşılır. Amerikan "Firmagen Labs" firması tarafından üretilen ve "Firmagen Skin Repair System" markasıyla pazarlanan bu ürün 2008’in çok konuşulacak ürünlerinden biri olarak gösteriliyor. Ürünün iddiası da etkileyici: "İçeriden beslemek, dışarıdan desteklemek".

TABLETDE NELER VAR

Antioksidan tabletlerin içeriği son derece zengin. Tabletlerin içerisinde Alfa Lipoik Asit, Koenzim Q-10, C vitamini gibi çok güçlü antioksidanlar bir arada bulunuyor. Ürünün antioksidan gücü yeşil çay ekstresi, üzüm polifenollerini içeren ve üzüm kabuklarından elde edilen proantosiyanidinler ve siyah üzümden edilen rezveratrol konsantresi ile iyice artırılmış. Üründe bilinen antioksidan polifenollerin neredeyse tümüne yer verilmiş.

GÜNDÜZ KORUGECE ONAR

Ürünün gündüz kremi (Skin Repair System "am") daha çok çevresel yaşlanmaya yol açan antioksidan hasarı azaltmak yani "korumak" üzere tasarlanmış. Bu nedenle de Koenzim Q-10, E vitamini, yeşil çay, üzüm çekirdeği gibi antioksidanlardan zengin tutulmuş. Ayrıca licorice (meyan kökü) eklenerek cilt lekelerinin azaltılması, Hylüronik Asit eklenerek nemlendirmenin artırılması amaçlanmış. Gece kreminde (pm) ise kırışıklık "onarıcı" peptitler ön planda tutulmuş. Ayrıca C vitamini ve Koenzim Q-10 eklenerek kollajen üretimini artırmak amaçlanmış. Bir yandan cilt sağlığını korumayı, diğer yandan kilo problemine çözüm olmayı bile düşünen bu ürünün ciddi bir ilgi göreceği belirtiliyor.

DİĞER ANTİOKSİDAN ÜRÜNLER NELER

Cilt yaşlanmasını geciktiren diğer ürünlerde farklı antioksidanlar yer alıyor. Örneğin, idobenon (Ubiquinon veya Koenzim Q-10 diye de biliniyor) ihtiva eden bir ürün (Prevage) son derece popüler. Bu ürün ünlü bir ilaç firması ile bir kozmetik firması tarafından (allergan ve E. Arden) birlikte geliştirilmiş. Yaşlanma belirtilerini azaltmada oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Argireline içeren ürünler de (Alphaderma) ilgi görmeye devam ediyor. Bu ürünlerin bazılarında Argireline ek olarak Alfa Lipoik asit, DMAE ve C vitamini gibi güçlü ve etkili doğal kimyasallar da mevcut.

Duke Üniversitesi Dermatoloji bölümü öğretim üyelerinden biri tarafından geliştirilip kısa bir süre sonra da ünlü bir kozmetik firmasının bünyesine katılan önemli bir Amerikan firması (Skinceutical) bu alanda kendisine yeni ve etkili bir molekül ile yer edindi. Bu markanın kullandığı "ferulic acid" oldukça başarılı bulunuyor. Bir başka firma (Lancome) içinde çok güçlü bir antioksidan olan süper oksik dismutaz (SOD) ve daha birçok antioksidan bulunan yeni bir ürününü (Primordial) piyasaya vermeye hazırlanıyor.

HPV virüsü nasıl kanser yapar, tedavisi mümkün müdür

Cinsel yolla bulaşan virüs, eğer yüksek risk yaratabilen cinstense, önce rahim ağzı hücresinin yapısını değiştirir. Hafif değişiklikler kendiliğinden geçebilir, ama virüs etkisini devam ettirirse hücrenin yapısını giderek bozar ve tedavi yapılmazsa ağır bozukluklara ve sonuçta kansere yol açabilir. Düzenli yapılan pap smear testleri sırasında hücre bozulmaları saptandığında, jinekolog tarafından kolposkop denilen ve görüntüleri büyüterek rahim ağzını ve buradaki hücre değişikliği alanlarını yakından incelemeye yarayan bir cihazla inceleme yapılır. Burada hücre bozukluğu gösteren alanlar mevcutsa, daha kesin inceleme için küçük biyopsiler alınabilir. Patoloji de HPV ile enfekte hücreler varsa, ikinci bir test için aynı doku örneği veya smear’de alınan akıntıdan genetik laboratuarda DNA araştırması yapılarak HPV’nin risk yaratabilecek bir tipte olup olmadığı anlaşılır.

Teşhiste doğru yol izlendiğinde, rahim ağzındaki hücre değişiklikleri henüz kanser olmadan çeşitli şekillerde tedavi edilebilir. Koni şeklinde rahim ağzının çıkarılması, laser ile veya dondurarak tedavi gibi yöntemlerle alınan sonuçlar çok iyidir. Bu şekilde yapılan erken tedaviler ileride gebelik şansını hiç etkilemezler. Erkeklerdeki siğil ve benzeri oluşumlar da tedavi edilmelidir. HPV ile birlikte görülen diğer genital enfeksiyonlar da tedavi gerektirir. Tedaviden 3-4 ay sonra smear’in tekrarlanması ve partner tedavisi şarttır.

Sorularınız için: Tel: (0212) 236 73 00

Artık mevsimsel kilo döngüsünden sıkıldım, uzun vadeye yayarak fazla kilolarımı vermek istiyorum. Nasıl bir başlangıç yapabilirim?

Planlamayı önemseyin

Öncelikle soru amaçlı kurduğunuz cümle kesinlikle doğru yolda olduğunuzun işaretidir. Tebrikler! Eğer sağlıklı bir kiloya ulaşmak ve o kiloda kalmakta ciddiyseniz, bir anda yemenizi kesip, aktivitenizi artırarak en iyi sonuca ulaşamazsınız. Kilo vermeye herhangi bir uzun dönemli başarıya yaklaştığınız gibi yaklaşmak zorundasınız. Akılcı, kolay, uzun süreli, uygulanabilir amaçlar koymalı, bu amaçlara odaklanmalı ve bunlara uyacak yollar bulmalısınız. Bir başka deyişle; akıllı ve uygulanabilir bir plan yapmalısınız. Ne planı, nasıl bir plan, neden bir plan? Bu soruları doğru yanıtlamalısınız. Kilo yönetimi planınız yaşam tarzınızı bütünüyle kavrayan, işinize, kesenize, beslenme kültürü ve ağız tadınıza; kısacası size uygun bir plan olmalıdır. Aşağıdaki liste planlamanıza yardımcı olacaktır. (Yarın listedeki maddelere örnek cevaplarla yol haritanızı belirleyelim.)

En sevdiğiniz 3 adet besinin isimlerini yazın.

En sevdiğiniz fiziksel aktivite türünü belirleyin.

Öğün saatlerinizin düzenini gözden geçirin. Eğer varsa en çok atladığınız öğünü saptayın.

Ne kadar zamanda ne kadar kilo? Hedefinizi belirleyin. (Devam edecek...)

Ben hipertansiyon hastasıyım. Zayıflamak için diyet yapıyorum. Tansiyonum yüksek olduğu için bu diyette ayrıca nelere dikkat etmem gerekir?

Sofranızdaki ilaçlar

Tuz kullanımınızı azaltın. Günde 2-3 gr’ı geçmeyecek miktarda tuz tüketmeye gayret edin. (Paket servisler ile verilen küçük poşet tuzlar yaklaşık 1 gr kadardır.)

Yemeklerinizi tuz ilave etmeden pişirin.

Yemeklerinize potasyumdan zengin, maydanoz, nane, kekik, dereotu, soğan, limon suyu gibi tat vericileri kullanmaya özen gösterin.

Kansere karşı da koruyucu potansiyel etki mekanizmasına sahip olan sarmısak sofranızda mutlaka yer alsın.

Bitkisel sıvı yağları tercih edin.

Yeşillikleri unutmayın! Tere, roka, yeşil soğan, maydanoz tüketin.

Peynirinizi tuzsuz almaya dikkat edin veya su içerisinde bekletin.

Zeytin tüketiminizi günde en fazla 4-5 adet olacak şekilde sınırlayın. Tuzsuz zeytin tercih edin.

Günde 3-5 porsiyon sebze, meyve tüketin.

Tuz içeriği yüksek olan turşu, salamura ve ev salçası tüketiminizi azaltın.

Alkol hiç kullanmayın, mutlaka alkol kullanılacaksa 1 kadeh içki ile sınırlandırın.(1 kadeh şarap)

Yüksek oranda doymuş yağ içeren; tereyağı, margarin, kuyrukyağı ve içyağı kullanmayın.

Tarçın kan şekerini düşürür mü

Bu sorunun yanıtı tartışılmalıdır. Bazı araştırma sonuçları, tarçının insülinin etkinliğini artırdığı dolayısıyla da kan şekerini düşürdüğünü gösteren sonuçlar verdiyse de başka birçok araştırma tersini iddia etmektedir.

Geçtiğimiz yıl yapılmış olan bir araştırmada, tarçının Tip 2 Diyabet hastalarında kan şekerini az da olsa düşürdüğü saptanmıştır. Ancak, gene 2006 yılında yapılmış bir başka araştırmada da tarçının postmenopozal dönemdeki kadınların kan şekerini etkilemediği gösterilmiştir.

Tarçının, Tip 2 Diyabet tedavisindeki yerini belirlemek için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.

Kimler Aspirin kullanmamalı

Aspirin’e alerjisi olanlar, midesinde ülser bulunanlar ve sağlık geçmişinde mide kanaması hikayesi bulunanların Aspirin kullanmaması gerekiyor. Heparin, Kumadin ve benzeri kan sulandırıcı ilaçları kullananların da Aspirin kullanmadan önce mutlaka doktorlarıyla görüşmelerinde fayda var.

Melatonin ne işe yarıyor

Melatonin bir hormondur ve birçok organ ve doku tarafından üretilir. Son derece önemli görevler üstlenir. Karanlıkta daha fazla salgılanması bu hormonun önemli bir özelliğidir. Melatonin uyku bozukluklarının düzenlenmesinde, yaşlanmayı geciktirmede hatta bazı kanserlerin tedavisinde kullanılmıştır ama bu alanlarda kullanıma ilişkin güvenilir bilimsel çalışmalar mevcut değildir.
Yazarın Tüm Yazıları