Gurbet bavuluyla Picasso seferi

ERZURUM Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinden oluşan bir grup, Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi'ndeki "Picasso İstanbul'da" sergisini gezmişler.

Kar, kış dinlemeden Erzurum'dan trenle İstanbul'a resim tutkusunun peşine düşerek gelmişler.

Seksen kişilik öğrenci kafilesi, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doçent Dr. Selda Kulluk Yerdelen, Resim Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Mehmet Kavukçu'nun önderliğinde geldikleri müzede onları Sabancı Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tosun Terzioğlu, Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Alkan ve Müze Müdürü Nazan Ölçer karşılamış.

37 saat süren tren yolculuğunda Picasso konuşulmuş, çizilmiş, kısacası sergiden önce ressam yaşanarak buraya ulaşılmış.

Trenin önüne de Picasso İstanbul'da yazan bezden bir afiş asılmış.

Uğradıkları her istasyonda bu afişi gören nice öğrenci, öğretmen onlara gıptayla bakmışlardır. Bilmeyenler sormuş, hiç kuşkum yok nereye gittiklerini öğrendiklerinde İstanbul yolcularına sevgi duymuşlardır.

Ellerinde sembolik küçük tahta bavulların üstüne resim yapmışlar.

Ne güzel ve ne derin bir çağrışım. Asker bavulu dediğimiz, gurbete giden herkesi simgeleyen, bütün bir mal varlığının sığdığı bu çantaya bugün Picasso resmi yapılıyor.

Benim için Türkiye'nin sevindirici yüzü.

* * *

NAZAN ÖLÇER
'in dikkatini bir heykelci genç çocuk çekmiş.

Öğrenci Van 100. Yıl Üniversitesi sanat bölümünde okuyormuş, kürsü varmış ama öğretim üyesi yokmuş, bu yüzden de Erzurum'da sürdürüyormuş öğrenimini.

Mezun olur olmaz yapmak istediğini Nazan Ölçer bana nakledince, doğdukları, yetiştikleri yeri unutmayanlara olan saygım, sevgim yeniden tazelendi.

Van'da bir resim galerisi açmak istiyormuş. Dilerim bunu başarır, biz de oraya gider galeriyi gezeriz.

Bir başka heykelci genç kız da, kentlerin ne kadar heykellere gereksinim duyduğunu, bu uğurda çalışmak istediğini anlatmış.

Nazan Ölçer, mart sonunda kapanacak serginin bir CD'sini hazırlamak istiyor, orada sergiyi gezerken yapılan konuşmalar da yer alacak.

Böylece bütün üniversitelere dağıtılacak bu CD'den öğrenciler yararlanabilecek.

8 Şubat'ta Picasso üzerine konferanslar başlıyor müzede. Yüzyılın önemli bir sanatçısını değişik yönleriyle Türkiye'nin ve dünyanın sayılı uzmanlarından dinlemek fırsatı doğacak böylece. Görselliğe bilginin katılmasıyla, sergi daha zengin bir boyut kazanacaktır.

* * *

OLANAKLAR
elverse, sanat öğrenimi yapan bütün öğrenciler bu sergiyi görebilse.
Yazarın Tüm Yazıları