Selim ONAT
Osmanlı mutfağının en iyi 10 adresi
Osmanlı İmparatorluğu’nda padişah ve saray ahalisine hazırlanan yüzlerce çeşit yemek reçetesi var. Pişirme teknikleri, tatların harmanlanması, şerbetleri ve baharatıyla her biri sultanlara layık lezzetler. Ama Tarih Profesörü İlber Ortaylı,”Koskoca payitahtta saray mutfağı bulabileceğiniz çok az sayıda lokanta var. Bu hazin bir çöküntü” diyor.
Osmanlı İmparatorluğu’nda padişah ve saray ahalisine hazırlanan yüzlerce çeşit yemek reçetesi var. Pişirme teknikleri, tatların harmanlanması, şerbetleri ve baharatıyla her biri sultanlara layık lezzetler. Ama Tarih Profesörü İlber Ortaylı,”Koskoca payitahtta saray mutfağı bulabileceğiniz çok az sayıda lokanta var. Bu hazin bir çöküntü” diyor.
Prof. Dr. İlber Ortaylı - Tarihçi
Mehmet Yaşin - Gezgin, gurme
Vedat Milor - Gezgin, gurme
Dücane Cündioğlu - Yazar
Sahrap Soysal - Hürriyet yemek yazarı
Serhan Güngör - Rehber
Saffet Emre Tonguç - Rehber
Hülya Ekşigil - Yemek yazarı
Aylin Öney Tan - Gazeteci
Aynur Tartan - TV programcısı, gazeteci
Prof. Dr. İlber Ortaylı - Tarihçi
Mehmet Yaşin - Gezgin, gurme
Vedat Milor - Gezgin, gurme
Dücane Cündioğlu - Yazar
Sahrap Soysal - Hürriyet yemek yazarı
Serhan Güngör - Rehber
Saffet Emre Tonguç - Rehber
Hülya Ekşigil - Yemek yazarı
Aylin Öney Tan - Gazeteci
Aynur Tartan - TV programcısı, gazeteci
1) 500 yıllık tarifler: ASİTANE / İSTANBUL
Osmanlı mutfağı dendi mi akla ilk gelen adres. Altı jüri üyemizin ilk tercihi. Mevsime göre düzenlenen mönüsünde 15. yüzyıldan itibaren sarayda kullanılan 380 farklı yemek var. Mehmet Yaşin kavun dolmasının, Aylin Öney Tan bademli çorbanın müdavimi. Safran Hindistan’dan, oğlak eti Bigadiç’ten geliyor.
Osmanlı mutfağı dendi mi akla ilk gelen adres. Altı jüri üyemizin ilk tercihi. Mevsime göre düzenlenen mönüsünde 15. yüzyıldan itibaren sarayda kullanılan 380 farklı yemek var. Mehmet Yaşin kavun dolmasının, Aylin Öney Tan bademli çorbanın müdavimi. Safran Hindistan’dan, oğlak eti Bigadiç’ten geliyor.
2) Mevsim lezzetleri: MATBAH / İSTANBUL
Ayasofya’nın yanında. 700 çeşit Osmanlı tarifi var. Mevsiminde olmayan malzeme kullanılmıyor ve ürünler en iyi olduğu yörelerden. Sultanahmet, (0212) 514 61 51
Ayasofya’nın yanında. 700 çeşit Osmanlı tarifi var. Mevsiminde olmayan malzeme kullanılmıyor ve ürünler en iyi olduğu yörelerden. Sultanahmet, (0212) 514 61 51
4) 50 farklı lezzet: NAR LOKANTA / İSTANBUL
Her gün 50 farklı lezzet ve tencere yemekleri de pişiriliyor. Kuzu incik haşlamayı ve özellikle hünkârbeğendiyi mutlaka tadın. Nuruosmaniye, (0212) 522 28 00
Her gün 50 farklı lezzet ve tencere yemekleri de pişiriliyor. Kuzu incik haşlamayı ve özellikle hünkârbeğendiyi mutlaka tadın. Nuruosmaniye, (0212) 522 28 00
6) Siz de yapabilirsiniz: DERALİYE / İSTANBUL
Tarihi Yarımada’nın kalbinde. 15, 16 ve 18. yüzyılların yemeklerini hazırlıyorlar. En beğenilen yemek safran pilavlı, erikli kuzu gerdanı. Sultanahmet, (0212) 520 77 78
Tarihi Yarımada’nın kalbinde. 15, 16 ve 18. yüzyılların yemeklerini hazırlıyorlar. En beğenilen yemek safran pilavlı, erikli kuzu gerdanı. Sultanahmet, (0212) 520 77 78
8) Orhan Pamuk müdavimi: HÜNKÂR / İSTANBUL
Spesiyal yemeği restorana da adını veren hünkârbeğendi. Her gün 40-50 çeşit yemek çıkıyor. Müdavimleri arasında Orhan Pamuk da var. Nişantaşı, (0212) 225 46 65
Spesiyal yemeği restorana da adını veren hünkârbeğendi. Her gün 40-50 çeşit yemek çıkıyor. Müdavimleri arasında Orhan Pamuk da var. Nişantaşı, (0212) 225 46 65