EKSTRA
MENÜ

Osmanlı Mutfağı

ile ilgili tüm haberleri, son dakika haber ve gelişmelerini bu sayfamızdan takip edebilirsiniz. Bugün haberlerinde son durum nedir? İşte tüm flaş gelişmeler...

Toplam 1.310 haberi bulunmuştur.

Osmanlı Mutfağı Haberleri

Erbilde Osmanlı ve Türk lezzetlerine ilgi büyük

Erbil'de Osmanlı ve Türk lezzetlerine ilgi büyük

Irak'ın Erbil kentinde Osmanlı ve Türk mutfağının dokusu ve lezzetlerini taşıyan yemek ve tatlılar, bölge halkının beğenisine sunuluyor.

14.01.2021Yemek
Yeterince protein almak için et yemek zorunda değilsiniz

Yeterince protein almak için et yemek zorunda değilsiniz

Türkiye Vegan Derneği Üyesi ve Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Dr. Suat Erus, sadece bitkisel gıdalar tüketilerek protein ihtiyacının karşılanabileceğini söyledi.

2020nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı

2020'nin en iyi 50 kitabı: Edebiyat dışı

Pandemiyle geçen 2020’nin tek tük iyi yanlarından biri hayatımızda kitaplara daha çok yer açmamız oldu. Peki, yılın en çok iz bırakan kitapları hangileriydi? Hürriyet Kitap Sanat olarak oluşturduğumuz 23 kişilik jürimiz bu sene yayımlanan yerli ve çeviri kitapları, edebiyat ve edebiyat dışı kategorilerinde ayrı ayrı değerlendirdi. Jürinin gönderdiği ‘en iyi 10 kitap’ listelerindeki sıralamaya göre yaptığımız puanlama sonucunda, ‘edebiyat dışı’ kategorisinde Nurdan Gürbilek’in ‘İkinci Hayat: Kaçmak-Kovulmak-Dönmek Üzerine Denemeler’i zirveye oturdu. İşte jürimizin seçkisiyle 2020’nin edebiyat dışı kategorisindeki en iyi 50 kitabı...

24.12.2020Kitap Sanat
Ömür Akkor kimdir kaç yaşında ve nereli Ünlü Şef Ömür Akkorun biyografisi ve hayatıyla ilgili merak edilenler

Ömür Akkor kimdir kaç yaşında ve nereli? Ünlü Şef Ömür Akkor'un biyografisi ve hayatıyla ilgili merak edilenler

Ömür Akkor'un hayatı ve biyografisi, televizyon izleyenleri tarafından merak ediliyor. Yazar ve yemek şefi ünlü şef Ömür Akkor, danışmanlık hizmetleri ve yazdığı kitaplar ile adından söz ettiriyor. Anadolu ve Türk mutfağını anlattığı 26 adet kitabı ve 200'ü aşkın makalesi bulunan Akkor, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü. Mesleğe gelmeden önce farklı işlerde çalışan Akkor, 20 seneden fazladır kariyerine devam ediyor. Peki, Ömür Akkor kimdir kaç yaşında ve nereli? İşte, Ömür Akkor'un hayatıyla ilgili merak edilen bilgiler...

22.12.2020Televizyon
Bir imparatorluğun midesine yolculuk

Bir imparatorluğun midesine yolculuk

Priscilla Mary Işın son çalışması ‘Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi’nde 16 bölüm boyunca bir imparatorluğun ‘karnını’ gösteriyor bize. Saray mutfağına da sokuluyoruz, azınlık sofralarına da, askerlerin beslenmesine de uzanıyoruz, sokak satıcılarına da...

3.12.2020Kitap Sanat
Aşçılık (Myo) Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Aşçılık (Myo) Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Aşçılık bölümü bir önlisans eğitim programıdır. Bu bölümün ana amacı yemek kültürünü iyi bir şekilde öğrenmek ve bunu icra etmektedir. Bu bölümden mezun olan kişiler çeşitli alanlarda rahat bir şekilde çalışabilirler. Sizler için aşçılık bölümü hakkında bulunan bütün bilgileri detaylı bir şekilde derledik.

Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi

Bereketli İmparatorluk: Osmanlı Mutfağı Tarihi

 Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri bir kitapta okura sunuluyor.

24.11.2020Keyif
Tarih ve yeşil gün yüzüne çıkacak... Payitaht Bursa aslına dönüyor

Tarih ve yeşil gün yüzüne çıkacak... Payitaht Bursa aslına dönüyor

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş Bursa’yı eski çehresine kavuşturmak için yoğun bir çaba içinde olduklarını belirterek “Tarihi eserleri çevreleyen, örten yapıları birer birer yıkıyoruz. Osmanlı başkenti olan Payitaht Bursa’yı aslına döndürmeye azmettik. Tarih ile yeşil gün yüzüne çıkacak” dedi. Aktaş ‘tematik kentsel dönüşüm’ olarak tarif ettiği sürecin sonunda Bursa’nın tarihi ve kültürel kimliğinin daha da belirgin hale getirileceğini söyledi.

7.10.2020Gündem
Mutfağımızı dünyaya açıyoruz

Mutfağımızı dünyaya açıyoruz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Türk mutfağının zengin yemek kültürünü dünyaya tanıtmak amacıyla, “Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı” adlı kitap hazırlanıyor.

20.09.2020Gündem
Osmanlı saraylarında sofraları süslüyordu Yeniden toprakla buluştu

Osmanlı saraylarında sofraları süslüyordu! Yeniden toprakla buluştu

Osmanlı döneminde saraylarda tüketilen ve lezzetiyle ün yapmış olan kamber biberi, kadınların kurduğu kooperatif sayesinde yeniden toprakla buluştu.

Osmanlı mutfağının 40 farklı lezzeti tekrar hayat buluyor

Osmanlı mutfağının 40 farklı lezzeti tekrar hayat buluyor

Anadolu Üniversitesi ve Eskişehir Aşçılar Derneği (ESASDER) arasında yapılan iş birliği ile başlatılan proje kapsamında, tarihte çok sevilen, ancak günümüzde pek bilinmeyen meyveli etli yemek çeşitlerinden 40 farklı lezzet yeniden hayata buluyor.Konut mutfaklarından başlayarak küçük, büyük restoranlarda vatandaşların tercihleri arasında yaygın olan İtalya, Amerika, Fransız, Çin, Meksika yemekleri yayılırken, tadı ve çeşitliliğiyle eşsiz, yüzyıllardır dünya mutfağında da yerini alan Osmanlı kültürüne ait yiyecekler ise neredeyse unutulmuş hale geldi. Ancak “Osmanlı Meyveli Etli Yemeklerinin Günümüz Yiyecek ve İçecek İşletmelerine Kazandırılması” projesiyle Anadolu Üniversitesi Meslek Yüksekokulu (MYO) ve ESADER’in önderliğinde bu yemekler yeniden sofralara geliyor. Proje kapsamında, yaklaşık 600 yıldır çok sevilerek tüketilen, ancak günümüzde yok olmaya yüz tutan Osmanlı mutfağının 40 çeşit yemeği yeniden tadılacak.

Genç halı ustaları yetiştirecekler

Genç halı ustaları yetiştirecekler

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), 2007 yılında kadın girişimci potansiyelinin geliştirilmesi, daha donanımlı hale getirilmesi ve girişimcilik kültürünün gelişmesine öncülük etmek üzere TOBB Kadın Girişimciler Kurulu’nu (KGK) kurdu. TOBB KGK, Türkiye’nin 81 ilinde girişimcilik ekosistemini kadınlar için daha elverişli hale getirmek için her yıl yüzlerce faaliyet gerçekleştiriyor. TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kadınların iş dünyasında hak ettikleri yeri almalarını sağlamak için kurduğu TOBB KGK sayesinde kadınlar arasında girişimciliğin bir kariyer seçeneği olarak önemi her geçen gün artıyor. 7 bin üyesi ile Türkiye’nin en geniş kadın girişimci ağı olan TOBB KGK’nın kurul üyeleri iş kadınları, profesyonel yöneticiler, girişimcilik konusunda akademik çalışma yapan akademisyenler ile bu sahada bölgesel ya da ulusal ölçekte faaliyet yürüten sivil toplum kuruluşu yöneticilerinden ve girişimciliği destekleyen kamu kurum ve kuruluş temsilcilerinden oluşuyor. Kadın Girişimciler Kurulu’nun Türkiye’nin 81 ilinde temsilcilikleri bulunuyor. TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulları seçimle iş başına gelen 15 kişilik yönetim kurulundan oluşuyor. Biz de Hürriyet İK olarak her hafta bir ilimizdeki Kadın Girişimciler Kurulu ile görüşerek kurulların ildeki girişimcilik ekosistemine katkılarını ve KGK yöneticilerinin hikâyelerini anlatıyoruz. Bu hafta Erzincan’dayız...TOBB’un katkılarıyla hazırlanmıştır.

23.08.2020Ekonomi
MasterChef Sedat kimdir, nereli Sedat Tuncer ile ilgili bilgiler

MasterChef Sedat kimdir, nereli? Sedat Tuncer ile ilgili bilgiler

MasterChef Sedat esprili kişiliği ile dikkat çeken yarışmacılar arasında yer alıyor. MasterChef 2020’nin ilk 16 yarışmacısı arasında bulunan Sedat Tuncer bu hafta kırmızı takımda yarışıyor. Peki Sedat Tuncer kimdir, kaç yaşında? İşte 13 yıldır mesleğin içerisinde bulunan MasterChef Sedat ile ilgili bilgiler…

18.08.2020Televizyon
Kurban bayramı sofrası için saray mutfağından kirde kebabı

Kurban bayramı sofrası için saray mutfağından kirde kebabı

İzmir'in yöresel lezzetlerinden, 1500’lü yıllarda padişahların sofralarından eksik etmediği ’Kirde kebabı’, Kurban Bayramında özel sofra kurmayı düşünenlerin tercihi oluyor. Kentin tanınan mutfak şeflerinden Aygün Aras, kirde kebabının hem kuzu, hem de dana etiyle yapılabileceğini söyledi.

MasterChef Sedat Tuncer kimdir, kaç yaşında, nereli

MasterChef Sedat Tuncer kimdir, kaç yaşında, nereli?

Sedat Tuncer, MasterChef 2020 sezonunda şansını deneyen isimlerden biri oldu. İlk kez levrek tarifiyle jüri üyelerinin karşısına çıkan Sedat Tuncer, üç şeflerden de evet oyu alarak bir üst tura çıkma ve düellolara katılma şansı elde etti. Peki, MasterChef Sedat Tuncer kimdir, kaç yaşında, nereli?

24.07.2020Televizyon
Kahvaltı savaşlarında 2. perde

Kahvaltı savaşlarında 2. perde

Dr. Mehmet Öz “Kahvaltıya ihtiyaç yok” dedi, tıp dünyası ikiye bölündü. Ama daha tartışmaların biri bitmeden yenisi başladı: Geleneksel Türk kahvaltısı var mı?

17.01.2020Gündem
Çeşmi Nigar çorbası nasıl yapılır

Çeşmi Nigar çorbası nasıl yapılır?

Çeşmi Nigar çorbası, Osmanlı mutfağı lezzetlerinden biridir. Görüntüsü itibariyle mercimek çorbasını andıran Çeşmi Nigar çorbasının farkı içerisinde terbiye kullanılması. Peki, Çeşmi Nigar çorbası nasıl yapılır?

MasterChefte dün akşam kim elendi Yeni bölümde neler olacak

MasterChef'te dün akşam kim elendi? Yeni bölümde neler olacak?

MasterChef Türkiye yarışmasında dün akşam eleme gecesiydi. Geçtiğimiz programda mavi takımın kaybettiği oyunun ardından iki yarışmacı eleme potasına girmiş ve dün akşam oynanan oyun ile kırmızı takım da eleme potasına iki takım arkadaşını göndermişti. Peki dün akşamki eleme oyununun ardından yarışmaya veda eden isim kim oldu? İşte MasterChef'te elenen yarışmacı..

18.09.2019Televizyon
MasterChefte elenen isim kim oldu MasterChefte kim elendi

MasterChef'te elenen isim kim oldu? MasterChef'te kim elendi?

MasterChef'te kim elendi sorusu, 17 Eylül Salı akşamı cevap buldu. Çok kısa sürede kendilerinden istenen menüleri gerçekleştiren MasterChef yarışmacıları arasından başarılı olanlar, jüri üyelerinin puanlaması ile belirlendi. Peki, MasterChef'te kim elendi? İşte, çok farklı yemek çeşitlerinin sunulduğu MasterChef'te elenen isim ve detaylı bilgiler

18.09.2019Televizyon
‘Bir İmparatorluk Mirası: Osmanlı Mutfağı’ okuyucuyla buluştu

‘Bir İmparatorluk Mirası: Osmanlı Mutfağı’ okuyucuyla buluştu

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Davutlar Meslek Yüksekokulu Otel, Lokanta ve İkram Hizmetleri Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Şef Emrah Köksal Sezgin’in yeni kitabı “Bir İmparatorluk Mirası: Osmanlı Mutfağı” yayımlandı.

Termal tesislerde bayram yoğunluğu

Termal tesislerde bayram yoğunluğu

Termal turizmde önde gelen kentlerden Yalova ve Kütahya'daki tesislerde, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla yoğunluk yaşanıyor.

10.08.2019Ekonomi
Kos’ta Türklere özel bayram şenliği

Kos’ta Türklere özel bayram şenliği

Kos, en sevdiğim Yunan adalardan biri. Defalarca gitmiş olmama rağmen bu kez araba kiralayarak gezdiğim Kos adasında… Cırcır böceklerinin cıvıltısı eşik etti bana. Burada Yunanlı seyehat ve yemek yazarlarıyla bir araya geldim. Ada’nın ünlü şefleriyle Türk ve Yunan yemeklerinin sırlarının konuşulduğu geleneksel ve modern mutfağın birleştiği değişik tatları tattığımız harika bir deneyim oldu.

9.08.2019Seyahat
Türk mutfağının vazgeçilmezi patlıcandan 156 çeşit yemek

Türk mutfağının vazgeçilmezi patlıcandan 156 çeşit yemek

AKDENİZ Üniversitesi (AÜ) Manavgat Turizm Fakültesi öğretim görevlisi Hamza Yalçın, Osmanlı mutfağının hem çeşit, hem de sebzelerin doğru kullanılması ve yemeklerin çeşitliliği açısından çok zengin olduğunu belirterek, "Sadece patlıcandan 156 çeşit yemek yapılıyor" dedi.

Hedef Türk mutfağını birinci lige çıkarmak

Hedef Türk mutfağını birinci lige çıkarmak

Çorbalar, et yemekleri, hamur işleri ve tatlılarıyla ilgi çeken Türk mutfağının, dünyada hak ettiği yerde olmadığını ifade eden İstanbul Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök, Türk şeflerin de yabancı mutfaklar üzerinde yoğunlaştığını söyledi. Gök, şef adaylarına verilecek eğitimle Türk mutfağını birinci lige çıkarmayı hedeflediklerini ifade etti.

Dünyaya Damgasını Vuran Türk Şefin yeni durağı Kanada oldu

"Dünyaya Damgasını Vuran Türk Şef"in yeni durağı Kanada oldu

Dünyaya Damgasını Vuran Türk Şef olarak ünlenen Ömür Akkor, Star Alliance ve Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda başladığı dünya turunda Kanada’ya geldi.

AYTdeki sorular zor muydu İşte 2019 AYT yorumlarında en çok bahsedilen sorular

AYT'deki sorular zor muydu? İşte 2019 AYT yorumlarında en çok bahsedilen sorular

AYT sınavına giren adaylar en çok Ayça'yla Büşra sorusundan dem vurdu. Öğrenciler, küs olmalarına rağmen aynı masada oturan Ayça ile Büşra'ya yer bulabilmek için soruyu çözerken çok zaman kaybettiklerini belirtiyor. Öte yandan Prenses Diana ve kuğu sorusu da AYT'nin dikkat çeken sorularından. Peki, AYT'deki sorular zor muydu? İşte 2019 AYT yorumlarında öne çıkan sorular...

16.06.2019Gündem
Osmanlıya ait bu lezzeti tatmak isteyenler metrelerce kuyruğa girdi

Osmanlı'ya ait bu lezzeti tatmak isteyenler metrelerce kuyruğa girdi

Edirneli şekerlemeci Arif Meriç, Osmanlı saray mutfağı tatlarından 41 baharatın konulduğu devai misk helvasını lavanta da katarak hazırlayıp, tarlada ziyaretçilerin beğenisine sundu. Uzun kuyruklar oluşturan ziyaretçiler yeni lezzet helvayı tatmak için zaman zaman izdihama neden oldu.

Mutfakta gizli kültür tarihi

Mutfakta gizli kültür tarihi

‘İstanbullu Rum Bir Ailenin Mutfak Serüveni’, ismiyle uyumlu ama isminin söylediğinden çok daha fazla şeyi tatlı ve akıcı bir dille anlatan bir kitap. Marianna Yerasimos, güçlü anlatımı, entelektüel dikkati ve ayrıntıcılığıyla keyifle okunan, hemen mutfağa girip pişirmeye özendiren bir kitap yazmış.

9.05.2019Kitap Sanat
Osmanlı saray mutfağını günümüze taşıyorlar

Osmanlı saray mutfağını günümüze taşıyorlar

Adıyaman Üniversitesi Aşçılık Programı öğrencileri, Osmanlı saray mutfağında yer alan topuz kebabından ballı mahmudiye, mutancanadan gemici böreğine kadar çok sayıda lezzeti uygulamalı olarak öğrenip, damakları tatlandırıyor.

Çinli turizmciler tava ciğere hayran kaldı

Çinli turizmciler tava ciğere hayran kaldı

Çinli turistlerin Edirne'ye olan ilgisini artırmak amacıyla gerçekleştirilen tanıtım turu kapsamında 13 Çinli turizmci kente geldi. Çinli turizmciler, Edirne'nin ünü ülke sınırlarını aşan, tava ciğerini pişirdi, saray mutfağı lezzetlerine hayran kaldı.

Yunus Emre Akkor kimdir Osmanlı mutfağı ile tanınıyor

Yunus Emre Akkor kimdir? Osmanlı mutfağı ile tanınıyor

Yunus Emre Akkor, televizyon programları ve basılı medyada yaptığı açıklamalarla araştırılan isimler arasında yer aldı. Osmanlı mutfağı konusunda uzman olan Yunus Emre Akkor, bazı eğitim kurumlarında bu konuda eğitimler vermektedir. Peki, Yunus Emre Akkor kimdir ve kaç yaşındadır? İşte, o isim hakkında bazı bilgiler

20.02.2019Gündem

Yazar Sonuçları

Osmanlı saray mutfağını ne kadar tanıyorsunuz?

Türk mutfak kültürünün dünyanın en zengin mutfaklarından biri olmasının başlıca sebeplerinden biri Osmanlı İmparatorluğu’nun çok uluslu bir yapıya sahip olmasıdır. Osmanlı döneminde pek çok yabancı devlet adamı aşçılarını yetiştirmeleri için Türk aşçıların yanına yollamışlardır. Çeşitli kültürlerin birikimi ile gelişen Türk mutfağı bugün dünyanın en önemli üç mutfağından birisi olmuştur.

25.01.2021

Kafayı afiyetle yiyoruz

En sevdiğimiz kış yemeklerinden biri değil midir kapuska? Ve ne ilgisi vardır lahananın, kabotajla?

15.01.2021

Yerli rakı azalıyor, ithal viski artıyor

Yeni yıla günler kala gazete ve TV’lerde peş peşe kaçak alkol kullanımından ölümler, kaçak içki imalathaneleri ve ele geçirilen kaçak içki haberleri çıkıyor. İdeolojik nedenlerle de sık sık gündeme getiren alkol konusunu 54. Hükümet döneminin Turizm Bakanı Bahattin Yücel başka bir açıdan ele aldı. “Alkol deyip geçmeyelim” diyen Yücel’in turizmgazetesi’ndeki yazısında şöyle deniyor:

1.01.2021

Bu romanın kahramanı Ünsal Oskay!

Ünlü romancı Cengis Asiltürk, okurlarını harikulade bir serüvene davet ediyor. Uluslararası Orontes Sanat Kurumu Roman Armağanı sahibi romancıdan, yine insanı allak bullak eden bir roman geliyor.

30.12.2020

Mutfak tarihini popülerleştirirken yozlaştırmayalım

ABD’nin önemli üniversite kütüphanelerinden seçilmiş ‘Yemek Kitabı ve Ev Ekonomisi Kitapları Koleksiyonu’ çevrimiçi ve ücretsiz ziyarete açıldı. Buradaki kitapları okurken aklıma iki satır Osmanlıca çeviri okuyup da Osmanlı mutfağı hakkında ahkâm kesenler geldi. Çoğunun yaptığı maalesef geçmişi yozlaştırma, hatta tarihe ihanet...

20.12.2020

Osmanlı mutfağının bilinmeyenleri

Geçen hafta Vakıfbank Kültür Yayınları’nın son kitabı ‘’Osmanlı’nın enfes ve köklü mutfağının bilinmeyenleri’’ elime ulaştı. Türk mutfağı üzerine önemli çalışmalarıyla bilinen Priscilla Mary Işın’ın bu kitabı, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarih boyunca kendini sürekli yenilemeyi başaran yemek kültürünü anlatırken görselleriyle de okura renkli bir dünya sunuyor.

13.12.2020

Zor zamanlarda yaratıcı çözümler

Perşembe akşamı bu yazıyı yazmaya başladığım saatlerde Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 barometresi 25 milyon 842 bin 652 kişinin hastalığa yakalandığını ve 858 bin 629 kişinin de hayatını kaybettiğini gösteriyordu. 

5.09.2020

Osmanlı saray mutfağı

Osmanlı mutfağının tamamen devamı niteliği taşıyan Türk mutfağı Osmanlı Devleti sınırları içerisinde yaşayan milletlere ait mutfak kültürlerinin bir sentezidir. Osmanlı mutfağı ise Balkanlar, Ege, Kafkaslar, Suriye-Lübnan ve Anadolu mutfaklarının bir tencerede birleşerek oluşturduğu zengin bir mutfaktır.

20.07.2020

Saraydan Türk mutfağına: Ayva aşı

Türk mutfağı dipsiz bir kuyu gibidir, eşeledikçe enfes tarifler bulacağınız harika bir hazine barındırır. Çünkü topraklarımız üzerinde yetişen otlar, meyveler ve baharatlar Türk mutfağını her daim zengin kılmıştır. Et yemeklerimiz, zeytinyağlılarımız, mezelerimiz derken ünümüz de sınırlarımızı aşar hale gelmiş tabii.

17.07.2020

Türklerin aşlık Kültürü 

Geçen hafta yayınlanan ‘Bursa Bey Sarayı’nı geri istiyor’ başlıklı yazım nedeniyle farklı kesimlerden tebrik ve destek mesajları aldım. Bey Sarayı’nın tarih sayfalarından çıkartılarak Bursa turizmine emanet edilmesini dile getirdik. Şimdi de, tarihe tanıklık eden Bey Sarayı’nın mutfağına ışık tutarak, Osmanlı’dan günümüze uzanan Türk mutfağının izlerini sizlerle paylaşacağım.

13.07.2020

Sorbe deyince havalı, şerbet deyince demode mi?

Fransızların dünyaya yaydığı sorbenin atasının bizim geleneksel şerbetimiz olduğunu biliyor muydunuz? Şerbete yeteri kadar sahip çıkamamamız üzücü. Zaman tünelinde tatlı bir yolculuk yapalım bugün.

17.05.2020

Kendi küçük lezzeti büyük: Bıldırcın dolması

Yaklaşık 700 yıl boyunca tarih yazan Osmanlı Devleti, hüküm sürdüğü dönem boyunca ünü sınırları aşan bir mutfak kültürüne de imza atmıştır. Atalarımızın çeşitli malzemelerle zenginleştirdiği Osmanlı mutfağı, eti yenen hayvanlardan oluşturulan yemeklere de ev sahipliği yapmıştır. Özellikle Osmanlı padişahlarının avlanmaya olan merakı, yaban ördeği ve bıldırcın gibi av hayvanlarıyla yapılan yemeklerin Osmanlı mutfağında önemli bir yere sahip olmasına neden olmuştur. Hatta Osmanlı döneminde Fatih Sultan Mehmet de sık sık ava çıkmış ve hizmetkarlarına bu av hayvanlarından yemekler hazırlatmıştır. Çoğu yemeğin ana malzemesini oluşturan kuşlar, böylece dilden dile dolanan şahane lezzetlerin de doğmasını sağlamıştır.

28.02.2020

2020 gastronomi yılı

Kültür ve Turizm Bakanlığı 2020’yi “gastronomi yılı” ilan ettikten sonra Bakan Mehmet Nuri Ersoy, sektör sivil toplum temsilcileri, işletmeciler ve şeflerden oluşan küçük bir grupla bir araya geldi. Gastronomi Çalıştayı Ön Hazırlık Toplantısı’nda “Hedeflere ulaşmak için nasıl bir yol izlenmeli” konusu tartışıldı.

8.02.2020

İlk restoran nerede ve nasıl kuruldu?

Yiyecek-içecek kültürünün gelişmesiyle gastronomi turizmi, yerel değerler, gelenekler ve yemek gibi konulara eğilim her geçen gün artmaktadır.

21.01.2020

Sıfır atık için ‘Kullan At-ma’

Hafta içinde WWF’in (Doğal Hayatı Koruma Vakfı) Akdeniz’de plastik kirliliğine dikkat çeken ve bir süredir İstanbul’da demirleyen Blue Panda Yelkenlisi’ne konuk olduk. WWF-Türkiye ve Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD) ‘Sıfır Atık’ hareketine destek amacıyla başlattığı girişim çerçevesinde harekete destek veren dernek üyesi restoranların sahipleriyle bir araya geldik.

28.09.2019

Gelibolu yavaş şehir olur mu?

Ramazan Bayramı tatilimi Gelibolu’da geçiriyorum. Yıllar sonra doğup büyüdüğüm kasabada anne evinde 10 gün kalabilmek büyük lüks.

8.06.2019

Denizde direklerarası

Tarihte birbirimize iyi bayramlar diledikten sonra kenara çekilip keyfimize bakmaz, uzun uzun bayramlaşırmışız. Karadaki tüm kutlamalar bir şekilde denizde de devam eder, hatta gemilerden bazılarını karaya çıkartıp yürütürmüşüz. Nerede o eski bayramlar diyenler için söyleyelim, işte bu yazıda.

6.06.2019