Enginar suyu

Enginarın lezzeti de insan sağlığına faydaları da artık konuya ilgi duyan herkes tarafından bilinmekte.

Peki, anayurdu Akdeniz olan enginarın yağlı bitkilerden sonra en zengin mineral kaynağı olan sebze olduğunu biliyor muydunuz? Bol miktarda potasyum, kalsiyum ve manganez içermesinin dışında A, B1 ve C vitaminleri açısından da zengindir. Karaciğerin temizlenmesine yardım ederken, safranın akışını da rahatlatır. Unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı için, diyet programlarının vazgeçilmezlerindendir; 100 gramı sadece 53 kalori içerir. Bizim mutfağımızda enginar çoğunlukla zeytinyağlı olarak pişirilip yenir. Zaten zeytinyağlı yemeklerimizi hazırlama şeklimiz, doğru biçimde uygulandığında, en sağlıklı yemek pişirme metotlarından birisi. Bu sebeple, enginarı da zeytinyağlı yemenizi tavsiye ediyorum. Enginarın suyunu da sakın ha atmayın. Taşıdığı mineralleri büyük ölçüde bu suya geçirdiği için bu su oldukça zengin bir sudur. Hazırlayacağınız bir çorbanın suyu olarak kullanabilirsiniz. Hem ufak da olsa çorbanıza tat katar, hem de yemeğinizin besin değerini büyük ölçüde artırmış olursunuz.

Tahinli ıspanaklı kol böreği

8 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

2 adet hazır yufka

Sos için

3 adet yumurta

1 su bardağı yoğurt

Yarım su bardağı süt

İç harcı için

1 kg ıspanak

3 yemek kaşığı zeytinyağı

2 adet orta boy kuru soğan

2 çay kaşığı tuz, karabiber

2 çay kaşığı kırmızı pul biber

1 su bardağı tahin

3 yemek kaşığı susam

Ispanak dallarını yıkayıp süzdükten sonra incecik doğrayın. Soğanları da incecik dilimleyin. Zeytinyağını orta boy bir tencereye koyup üzerine soğanları ekleyin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika kavurun. Ispanağı da hemen ilave edip karıştırarak 4-5 dakika daha kavurun. Tuz, karabiber ve pul biberi serpip ocaktan aldıktan sonra ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen ıspanaklı harcı süzün. Çünkü bazen ıspanak pişerken çok su verir ve yemeğin şeklini bozar. Suyunu süzdüğünüz soğanlı ıspanağın üzerine tahini gezdirip karıştırın. Yufkaları mutfak tezgahının üzerine yan yana yayın ve ortalarından ikiye bölün. Böylece yarım ay şeklinde 4 adet yufka parçası elde etmiş olacaksınız. Yumurtaları derin bir kaba kırın. Üzerine yoğurt ve sütü katıp, tel çırpıcı ya da çatal yardımıyla iyice çırpın Hazırladığınız sosu kaşık yardımıyla yufkaların üzerine dağıtın (sosun yarım su bardağı kadarını ayırın). Ilık haldeki ıspanaklı harcı yufkalara paylaştırdıktan sonra, uzun kenarlarından başlayarak gevşek rulolar haline getirin. Ruloları yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirin. Ayırdığınız sostan fırçayla yufkaların üzerine bolca sürüp üzerlerine susam serpiştirin. Börekleri 175 dereceye ayarladığınız fırında, üzerleri hafif kahverengileşinceye kadar, 35-40 dakika pişirip çıkarın. Sıcakken dilimleyerek servise sunun.

Doğum günü kurabiyeleri

12 kişilik

Hazırlama süresi 50 dakika

Pişirme süresi

15 dakika


Malzeme listesi

250 gr yumuşamış margarin

1 su bardağı pudra şekeri

1 adet yumurtanın sarısı

4 su bardağı un

Renkli hamur için

2 yemek kaşığı toz jöle

4 yemek kaşığı ılık su

1 yemek kaşığı limon suyu

1 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı pudra şekeri

2 su bardağı mısır nişastası

Renkli gıda boyaları

Renkli hamurları hazırlamak için, toz jöleyi derin bir kaba aktarın. Üzerine ılık suyu ekleyip çatalla çırparak jöleyi eritin. Limon suyu ve sıvıyağı da ilave edip pudra şekeri ve nişastayı da katın. Sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamuru temiz bir buzdolabı poşetine koyarak buzdolabında bir gece bekletin. Ertesi gün buzdolabından çıkardığınız hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, parçaların her birinin içine değişik renkli gıda boyalarından çay kaşığının ucuyla koyarak yoğurun. Yoğurma işlemini boyaları hamurlara iyice yedirinceye kadar sürdürün. Bu renkli hamurdan şekilli parçalar hazırlayın ve kurabiyelerin üzerine yapıştırmak için kenarda bekletin. Oda sıcaklığında yumuşamış margarini derin bir kaba koyun. Üzerine oda sıcaklığında bekleyen yumurtanın sarısını katın. Pudra şekerini ilave ettikten sonra unu da yavaş yavaş eklemeye başlayın. Karışımı yumuşak bir hamur elde edinceye kadar yoğurduktan sonra, oda sıcaklığında 1 saat kadar bekletin. Hamuru tezgahın üzerinde merdane yardımıyla 1 santim kalınlığında açın. Hamurdan şekilli kurabiye kalıpları yardımıyla parçalar çıkarın ve fırın kağıdı serilmiş tepsiye aralıklı olarak yerleştirin. Kurabiyeleri 5 dakika önceden 175 dereceye ayarladığınız fırında üzerleri beyaz kalacak şekilde 15 dakika pişirip çıkarın. Soğumalarını bekleyip renkli hamurlarla süsleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları