Dinle neyden ve mızraptan

KALAN Müzik’ten iki önemli albüm geldi. Biri Türk müziğinin usta udilerinden seçmeler, ikincisi Türk müziğinin usta neyzenlerinden seçmeler. Birinin adı Türk Müziği Ustaları-UD, diğeri de Türk Müziği Ustaları-Ney başlığını taşıyor.

Önümüzdeki aylarda da aynı diziden kemençe ve tanbur sanatçılarından seçmeler çıkacak.

İki CD’lik udiler albümü içinde kimler var...

Udi Nevres Bey, Şerif Muhiddin Targan, Yorgo Bacanos, Fahri Kopuz, Mısırlı İbrahim Efendi, Sedat Öztoprak, Udi Neş’et Bey, Cevdet Kozanoğlu, İbrahim Ziya Bey, Şerif İçli, Udi Hrant, Cahit Gözkan, Çinuçen Tanrıkorur. Doğrusu benim kulaklarım bu adlar içinde, Halil Aksoy’u aradı.

Ud albümünü udi Osman Nuri Özpekel hazırlamış.

Diğer iki CD’lik neyzenler albümünde bulunan sanatçıların adları da şöyle:

Neyzen Emin Dede, Neyzen İhsan Bey, Aziz İhsan Bey, A.İhsan Bey, Neyzen Tevfik, Hicabi Bey, Şevki Sevgin, Dede Süleyman Erguner, Burhanettin Ökte, Halil Can, Halil Dikmen, Hayri Tümer, Ulvi Erguner, Selami Bertuğ, Niyazi Sayın, Aka Gündüz Kutbay, Doğan Ergin, Fuat Türkelman.

Ney
albümünü de neyzen Aziz Şenol Filiz hazırlamış.

İki iyi sanatçı, sazlarını iyi bilen iki icracı, yaratıcı gerçekten üzerinde durulması, yazılması, övülmesi gereken bir ses antolojisi yapmışlar.

* * *

HER iki albümün içinde sanatçıların biyografileri yer alıyor.

Teşekkürler listesi bu tür çalışmalarda benim için çok önemlidir. Çünkü verilen emeklerin yoğunluğunun göstergesidir.

Türk müziği tarihinde icracıları bilmezsek, onları dinlemezsek, o müziğin ruhunu anlamamıza imkán yoktur.

Bir sazın icra farkı, bir müziğin renkliliğinin, çeşitliliğinin ses haritasıdır.

Türk müziği konservatuvarı öğrencileri de, Batı müziği öğrenenler de, meraklı dinleyiciler de mutlaka bunları dinlemeli.

Gerçekten bu müziği anlamadan sevemezsiniz, sevdikten sonra da, güzelliğini fark edersiniz, o zaman da niye dinlemek gerektiğini anlarsınız.

Ud’u, ney’i yeterince tanıyor muyuz?

Hayır. Onların en usta icralarını bilmeden, dinlemeden nasıl tanıyabiliriz?

Bir müzik amatörü olarak bu CD’lerin çıkmasından ayrıca mutluluk duyuyorum, geçmişi anımsattığı için değil, yarına bu belgeleri iletebildiğimiz için. Dünyanın ses belleğine, tarihine verdiği önemin bilincine yeni yeni varıyoruz.

Hasan Saltık’a teşekkür borcum artıyor.

Sanırım Batı değerini bizden fazla biliyor ve takdir ediyor. Çünkü yaptıklarının müzik tarihimiz, ses tarihimiz için önemini ne yazık ki onlar kadar takdir edemiyoruz.

Benim gibi biri bunlardan daha çok tat alabilir, çünkü Türk müziğini sevdiğimden, biraz bildiğimden, bu sanatçıların da çoğunu sahnede, radyoda, taş plaktan dinlediğimden.

* * *

NEY, UD...

Türk müziğinin bu iki sazını en iyi icracılardan dinleyin, hangi zevkte olursanız olun, hangi tür müziği severseniz sevin, müzik anlayışınıza bir zenginlik katın.
Yazarın Tüm Yazıları