Dillere destan su böreği

İşte annemle özdeşleşen bir yemek. “Hikmet Hanım’ın su böreği bir başkadır” dedirtecek kadar anneme özel bir lezzettir onun yaptığı.

Üstelik ona, kek yapmaktan daha kolay gelir su böreği yapmak ve “Boşverin keki, ben size bir su böreği bağlayayım” der; sanki çok pratik bir yemekten bahsediyormuş gibi. Kaşla göz arasında da yapıverir su böreğini. Hem de etrafı hiç dağıtmadan ve ne zaman yaptığını anlayamayacağınız kadar kısa bir sürede.
Hikmet Hanım su böreğini fırına atmaz, ocak üzerinde çevire çevire pişirir. Çatalı dilime batırdığınızda börek titrer gibi hareketlenir. Bir parça koparıp ağzınıza attığınızda yufka katları birbirinden ayrılır ve siz daha çiğnemeye başlamadan ağzınızda erimeye başlar. “Yok böyle bir lezzet” dersiniz.
Sadece annemin değil, Türk mutfağının da en önemli böreğidir; su böreği. Emek ve beceri ister. 20, 30, hatta 40 kat ince hamuruyla bir tadanın ağzında iz bırakır. Çay, ayran ya da kompostoyla ikram edilen bu börek bize Osmanlı mutfağından hediyedir. Eskiden su böreği maharetin göstergesiymiş ve oğlan anaları oğullarına kız seçerken suböreği yapmaktaki başarılarını da dikkate alırlarmış.

Cevizli kavala tatlısı

Malzeme listesi
Hamur için;
· 250 gr eritilip ılıtılmış bitkisel margarin
· ½ çay bardağı mısırözü yağı
( ayçiçek yağı da olabilir)
· 1 su bardağı süt
· 1 adet yumurta
· 2 damla limon suyunda eritilmiş 1 çay kaşığı karbonat
· aldığı kadar un
( kulak memesi yumuşaklığında)

Şurup için;
· 3 su bardağı şeker
· 3 su bardağı su
· 1 yemek kaşığı limon suyu

İç malzemesi için
· 2 su bardağı dövülmüş, çekilmiş ceviz içi
· 3 yemek kaşığı toz şeker
· 2 adet yumurta akı
· 4 çay kaşığı toz tarçın

Yapılışı
Şurup için şeker ve suyu orta boy bir tencerede orta ısılı ateşte ara sıra karıştırarak kaynatın. Kaynayınca limon suyunu katıp 5 dakika daha kaynatıp ocaktan alın. Hamur için ilk önce margarini eritin. Ilıttıktan sonra derin bir karıştırma kabının içinde üzerine sıvıyağ, süt ve yumurta kırılarak eklenir. Bir yemek kaşığının içine koyulan karbonatın üzerine 2 damla limon sıkılır ve karışıma eklenir. En son olarak unu azar azar, yavaş yavaş ilave ederek yoğuralım. Tam kulak memesi kıvamında yoğrulmuş hamurdan oklava ile yarım santim kalınlığında dikdörtgen şeklinde bir hamur açın.
Bu arada iç malzemelerini derin bir kabın içinde çatalla ezerek karıştırın. Sonra da bu cevizli iç malzemesini yine çatalla hamurun her tarafına sürerek dağıtın. Sonra da hamurun uzun kenarından başlayarak sıkıca rulo şeklinde sarın. Keskin bir bıçakla rulo hamuru 1-1,5 cm kalınlığında dilimlere ayırıp kesin.
Kestiğiniz dilimleri yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin, 175 derece alt-üst konuma ayarlamış ve ısıtılmış fırına yerleştirin. Yaklaşık 30 dakika sonra hamurların üzeri iyice sararıp, hafif kahverengileşince fırından çıkarın.
Sıcak hamurların üzerine soğuk şerbeti gezdirip tatlının şurubu çekmesi için 20-30 dakika bekletin. Sonra da servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları