Çocuklara mutlaka demir

Çocuk ve gençlerin büyümesi için şart olan demir, aynı zamanda fiziksel ve zihinsel gelişimlerinin tam olması için de çok önemlidir.

Oksijenin kana ve vücuttaki dokulara ulaştırılmasında hayati bir rol oynayan demir, sağlıklı kan ve vücut dokuları için de gereklidir. Vücudumuz için bu kadar vazgeçilmez görevler üstlenmiş olan demirin biz Türklerde eksik olduğunu söylesek ne dersiniz? Eksikliği o kadar belirgin ki, size şöyle bir istatistikten söz etmeden geçemeyeceğim. Türkiye’de okul çağındaki çocukların yüzde 30’unda demir eksikliği anemisi var. Yüzde otuz oranı, ülkemizin en önemli sağlık sorunlarından birinin demir eksikliği olduğunu söylemek için yeterli bir oran. Hele hele bu sorun büyüme çağındaki çocuklardaysa, ciddi bir sorundan söz ediyoruz demektir. Üstelik, demir eksikliği sadece demir eksikliği olarak kalmıyor ve kendini büyüme ve gelişmede gecikme, enfeksiyonlara karşı vücut direncinin azalması olarak belli ediyor. Demirin hangi besin maddelerinde olduğunu ve hangi maddelerin vücuda alınan demiri verimli kıldığını öğrenmek ve çocuklarımızın beslenme alışkanlığını tüm bu bilgiler ışığında şekillendirmek onların sağlıklarını doğrudan etkileyecektir.

Karidesli Çin makarnası

8 kişilik

Hazırlama süresi 15 dakika

Pişirme süresi

20 dakika


Malzeme listesi

2 yemek kaşığı ayçiçek yağı

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarmısak

1 çay kaşığı zencefil tozu

1 paket noodle

(Yumurtalı Çin eriştesi)

3 yemek kaşığı soya sosu

1,5 çay kaşığı susam yağı

300 gr karides

(Dondurulmuş veya ayıklanmış)

1 diş sarmısak

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz, karabiber

1 çay kaşığı kırmızı pul biber, kuru kekik

Bu yemeği yapmak için "wok" denilen derin ve yayvan Çin tavası kullanmanızı öneririm. Eğer Çin tavanız yoksa geniş bir teflon tava da işinizi görecektir.

Ayçiçek yağını tavada kızdırıp incecik kıydığınız soğanı ve incecik dilimlediğiniz sarmısakları ekledikten sonra karıştırarak soğan sararıncaya kadar kavurun. Üzerine zencefil tozu serpiştirip hemen ocaktan alın. Diğer taraftan; büyük bir tencereye 12 bardak su koyup bir çay kaşığı kadar tuz atın. Su kaynamaya başlayınca Çin makarnasını aktarıp 3,5 dakika kadar haşladıktan sonra süzün. Makarnayı hemen soğuk sudan geçirip tekrar süzün. Soğanı kavurduğunuz tavayı ocağın üzerine tekrar koyup ısıtın. Makarnayı tavaya aktarıp karıştırarak soğanla birlikte 2-3 dakika kavurun. Üzerine soya sosunu ekleyip 1-2 dakika daha pişirdikten sonra ocaktan alın. Susam yağını da ilave edip bir kenarda bekletin. Susam yağı yemeğe acı bir tat vereceğinden fazla miktarda kullanmayın. Ayıkladığınız çiğ ya da dondurulmuş karidesleri derin bir kaba aktarıp üzerine bir diş ezilmiş sarmısak ve iki yemek kaşığı zeytinyağı ekleyin. Tuz, karabiber, pul biber ve kekiği de serpiştirip karidesleri 15-20 dakika bekleterek marine edin. Karidesleri bir başka teflon tavaya aktarıp sürekli karıştırarak yüksek ısılı ateşte 5-6 dakika kadar kavurun. Kavurduğunuz karidesleri makarnalı harçla karıştırdıktan sonra sıcak sıcak servise sunun.

Elmalı fındıklı kek

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika


Malzeme listesi

Hamuru için;

125 gr yumuşamış margarin

2 adet yumurta (Oda sıcaklığında bekleyen.)

1 su bardağı toz şeker

1 paket kabartma tozu

2 çay kaşığı toz mahlep

3 su bardağı un

Üzeri için;

3 adet orta boy tatlı elma

1 su bardağı çekilmiş fındık içi

1 tatlı kaşığı tarçın

1 çay bardağı kuru çekirdeksiz üzüm

Hamurunu hazırlamak için; oda sıcaklığında yumuşamış margarin, oda sıcaklığında bekleyen yumurtalar ve toz şekeri derin bir yoğurma kabında karıştırın. Üzerine kabartma tozu ve unu azar azar ekleyin. Varsa mahlebi de serpiştirip kulak memesi yumuşaklığında pürüzsüz bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bir parça koparıp ayrı bir kaba alın. Ayırdığınız hamurun üzerine 3 yemek kaşığı kadar un ekleyip sert bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Bu hamuru buzdolabında bekletin. Şimdi esas hamuru 25-30 cm boyutlarında dikdörtgen ya da yuvarlak yağlanmış bir fırın kabına bastırarak yayın. Üzeri için; elmaları soyup rendeledikten sonra çekilmiş fındık içi, tarçın ve kuru üzümü ilave ederek tahta bir kaşıkla karıştırın. Sonra, bu elmalı harcı fırın kalıbındaki hamurun üzerine düzgünce yayın. Buzdolabında bekleyerek iyice sertleşen hamur parçasını çıkarıp rendenin iri gözüyle elmalı harcın üzerine rendeleyin. Yaklaşık 10 dakika önceden 175 dereceye ayarlanmış fırında 40 dakika, üzeri sarı-kahverengi oluncaya kadar pişirip çıkarın. Soğuduğunda dilimleyerek servise sunun.
Yazarın Tüm Yazıları