Bütün Türkiye sinema seyrediyor

TÜRSAK (Türkiye Sinema ve Audiovisüel Kültür Vakfı) Başkanı Engin Yiğitgil'in telefondaki sevinçli ses tonu beni de etkiledi:

‘‘4. Uluslararası Sinema ve Tarih Buluşması, öylesine büyük ilgi gördü ki, bütün salonlar dolu.’’

Bu yılın tema'sı, Hoşgörüsüzlük ve İnsan Hakları. Savaşların, siyasal belaların, bireysel çekişmelerin kaynağında yatan anahtar kelime: Hoşgörüsüzlük.

Festivalin
dün yapılan ilgi çekici paneli de, 1000 Yıllık Beraberlik: Türkler ve Ermeniler başlığını taşıyordu. İlber Ortaylı'nın yönettiği panele ilk kez Fransa'dan, Ermenistan'dan, Türkiye'den tarihçi ve sanatçılar katıldı.

Sinema ve Tarih Buluşması'nın işlevi, bazı kavramları, tarih içindeki hesaplaşmaları, aklanmaları, suçlanmaları sanatın duyarlığı ve sağduyusu içinde perdeye yansıtmak.

İnanıyorum ki, olaylara tarihi perspektiften bakmak, dünden bugüne dünyayı ve bazı kavramları daha iyi değerlendirmemizi sağlayacaktır.

23 Kasım'da bitecek bu festivalin son filmlerini kaçırmamanızı salık veririm.

Güzel de bir katalog hazırlamışlar. Artık bu festival de yıllık sanat takvimimize yerleşenlerden biri niteliğini taşıyor.

* * *

TÜRKİYE'DE
İstanbul içinde ve dışında da önemli festivaller, sinema dünyasını bir bütün içinde seyircilere sunuyor. Beyoğlu Belediyesi, Kültür Bakanlığı, Türk sinemasının 87. yılı dolayısıyla beş günlük bir sinema şöleni düzenledi.

Çeşitli sergilerle ve söyleşilerle zenginleştirilen bu festival de İstanbullulara iyi Türk filmlerini seyretme imkánı tanıdı.

4. Uzakdoğu Filmleri Fastivali de; Ankara (23 Kasım-2 Aralık), Eskişehir (3-7 Aralık), İstanbul (9-16 Aralık), İzmir'de (23-30 Aralık) gerçekleştirilecek. Bu festivalde Asya'nın öte yanından birçok filmi görme şansını yakalayacak sinemaseverler.

Ankara Film Festivali ise dünyanın dört bir tarafından filmleri Ankara seyircisine ulaştıracak. 26 Kasım'da başlayıp 9 Aralık'ta sona erecek festival, Nanni Moretti'nin Cannes Film Festivali'nde En İyi Film Ödülü'nü kazanan Oğul Odası ile açılacak.

Festival, 1999'da aramızdan ayrılan Mahmut Tali Öngören'in anısına düzenleniyor.

Daha önce İstanbul'da ödülünü alan Lütfi Ömer Akad'ın filmleri de 1 ile 9 Aralık tarihleri arasında gösterilecek.

* * *

BÜTÜN
bu festivaller, Türk ve dünya sinemasının önemli yapımlarını görmek için bir fırsat.
Yazarın Tüm Yazıları