Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç Yelçe
Ayşegül Domaniç YelçeYazarın Tüm Yazıları

Bir Sen Daha Var

Merhabalar sevgili okurlar. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, UNICEF Türkiye ile birlikte, bir süredir engelli çocuklar, aileleri ve toplum arasındaki sosyal mesafenin azaltılması için çalışıyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yılın son aylarında toplumumuzun engelli çocuklara yönelik tutum ve algıları, bağımsız araştırma şirketi A&G’ye yaptırılan bir araştırma ile belirlendi. Araştırmada; toplumun engelli çocukları nasıl tanımladığı, hangi durumları engellilik olarak kabul ettiği, engelli çocuklarla ilgili bilgi düzeyi, bazı sosyal olaylarda engelli çocuklara yaklaşım, eğitimde engelli çocukların karşılaştığı sorunlar ve engelli çocukların sosyal hayata katılmalarının önündeki temel engellerin neler olduğu üzerinde duruldu. Araştırmanın sonuçları geçtiğimiz Mayıs ayı içerisinde Ankara’da gerçekleştirilen Çalıştay’da değerlendirildi. Bakanlık ve UNICEF Temsilcileri, ilgili Sivil Toplum Kuruluşları ve öğretim görevlilerinin katıldığı bu Çalıştay’da çeşitli proje önerileri geliştirildi. "Bir Sen Daha Var" isimli proje, yapılan tüm bu çalışmaların sonucunda ortaya çıktı.

Haberin Devamı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve UNICEF Türkiye, engellerin engelli kişinin kendisinden çok çevreden kaynaklandığı ve bu engellerin azaltılabileceği yaklaşımı ile imza atmış bulunuyorlar "Bir Sen Daha Var" isimli projeye. Engelli çocuklar, aileleri ve toplum arasındaki sosyal mesafenin azaltılması hedefiyle yola çıkılan bu proje ile birlikte, BM Çocuk Haklarına dair Sözleşme'de de altı çizilen, engelli çocukların “saygınlıklarının güvence altına alınması, özgüvenlerinin geliştirilmesi ve toplumsal yaşama etkin biçimde katılmalarını kolaylaştıran koşullarda eksiksiz bir yaşama sahip olmaları” hedefine bir adım daha yaklaşılmış olacak.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF, projenin yaygınlaştırılması için bir kampanya başlatmış bulunuyor. Bu kampanyaya katılım çağrısına -gerek Araştırma, gerekse Çalıştay süreçlerine şahsen dahil olduğum bu projenin duyurulmasına katkı verebilmek için- bu satırlar arasında da yer vermek istiyorum.

“BİR SEN DAHA VAR Kampanyamıza Destek Verin” diye sesleniyorlar bize Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ve UNICEF. Duyuru metni ise şöyle yazılmış:

Haberin Devamı

“AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI VE UNICEF İŞBİRLİĞİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN

“BİR SEN DAHA VAR”

SOSYAL MESAFENİN AZALTILMASI KAMPANYASI


Bizce engeli olan, olmayan bir arada olmalı, birbirimizi anlamalıyız, çünkü hepimiz aynı haklara ve aynı ihtiyaçlara sahibiz. Pek çoğumuz aynı isimleri paylaşıyoruz. “Bir Sen Daha Var” projesi ile engeli olan çocuklar, onların aileleri ve toplum arasında var olan sosyal mesafenin kapanmasını hedefliyor ve birlikteliğimizin bizi nasıl güçlendireceğine dikkat çekmek istiyoruz. Çünkü biliyoruz ki, ancak biz bir araya gelirsek, birbirimizi tamamlarız, çocuklarımız ise daha güzel, daha kucaklayıcı bir toplumda yaşar.

Kampanyamıza Destek Verin....


Siz olmadan mesafeleri azaltamayız!

Siz olmadan çocukların önündeki fiziksel, kültürel, ekonomik, iletişimsel, hareketini kısıtlayan çevresel ve davranışsal engelleri kaldıramayız. Çocuk haklarının hayata geçirilmesi ve onları etkileyen kararlara doğrudan katılımların sağlamak için sizden ricamız http://birsendahavar.gov.tr adresini ziyaret edin ve ilk sözünüzü web sayfamıza imza atarak verin.”

Haberin Devamı

Ben imzamı attım. Lütfen sizler de atın…

Engellerimizi hissettirmeyecek, engelsiz bir yaşam dileği ile...

Yazarın Tüm Yazıları