Beslenmenizi test edin!

Sağlık problemlerinin pek çoğu sağlıksız beslenme alışkanlıklarınızdan kaynaklanır.

Beslenme konusunda dikkatli mi yoksa ihmalkar mısınız? Bilgili ve ilgili biri misiniz? Testi dikkatle uygulayıp cevabı kendiniz verebilirsiniz. Bu test ile alacağınız puan size yol gösterici olabilir. Toplam puanınız 40 ve altında ise hemen bir diyetisyen randevusu planlayın!

1- Günde kaç öğün yiyorsunuz?

İki: 1 puan

Üç: 3 puan

Daha fazla: 5 puan

2- Kahvaltıda ne yersiniz?

Yulaf ezmesi, sosis, yumurta: 3 puan

Tereyağ veya kahvaltılık margarin sürülmüş buğday ekmeği: 5 puan

Kahvaltı yapmıyorum: 1 puan

3- Ana yemeğiniz hangisidir?

Balık, hindi ya da tavuk, şinitzel (sığır, dana eti): 4 puan

Patates, sebze, mısır, salata: 5 puan

Sakatat, kızarmış et, sucuk, salam, sosis: 0 puan

4- Ana yemeğinizde en fazla porsiyonu hangisi alıyor?

Et veya balık: 1 puan

İştah açıcılar (Patates, pirinç, sebze, salata): 5 puan

Dengeli bir biçimde ikisinin karışımı: 3 puan

5- Yemeklerinizde hangi çeşit yağ kullanıyorsunuz?

Margarin, tereyağ: 1 puan

Ayçiçek yağı, mısırözü yağı: 3 puan

Zeytinyağı: 5 puan

6- Hangi sıklıkta balık yiyorsunuz?

Yılda iki: 1 puan

Ayda iki: 3 puan

Haftada iki: 5 puan

7- Hangi sıklıkla taze meyve yiyorsunuz?

Günde bir: 3 puan

Günde birkaç kere: 5 puan

Her gün değil: 1 puan

8- Günde ne kadar sıvı alıyorsunuz?

Üç bardak: 1 puan

6 bardak: 3 puan

Daha fazla: 5 puan

9- Susadığınızda hangi içecekleri tercih ediyorsunuz?

Meyve suyu, limonata: 3 puan

Çay, su, konsantre meyve suyu: 5 puan

Kahve, bira, kola: 1 puan

10- Hangi sıklıkta yemeğinize tuz ekersiniz?

Seyrek: 4 puan

Sıklıkla: 1 puan

Hiç: 4 puan

11- Sigara içiyor musunuz?

Hayır: 5 puan

Evet günde 5 taneden fazla değil: 3 puan

Evet, günde 5 taneden fazla: 1 puan

12- Hangi sıklıkla egzersiz ya da spor yapıyorsunuz?

Düzenli (Haftada en az iki): 5 puan

Düzenli değil ama merdiven çıkma, yürüyüş: 3 puan

Çok nadir: 1 puan

13- Hangi sıklıkta alkollü içecek alıyorsunuz?

Her gün: 1 puan

Haftada 3-5 kez: 3 puan

Özel durumlar hariç, asla: 5 puan

14- Genellikle nasıl yemek yersiniz?

Koşuşturma içinde: 1 puan

Vakit ayırarak: 6 puan

TV seyrederek: 1 puan

15- Ne zaman yemek yersiniz?

Arkadaşlarımla birlikte (aç olmasam bile): 1 puan

Sadece aç olduğumda öğün saatlerinde: 5 puan

TV seyrederken, okurken ve kızgın olduğumda: 0 puan

DEĞERLENDİRME:

* 65-80 puan: Tebrikler. Ne yediğinizin farkındasınız. Damar sertliği, kalp rahatsızlıkları ve diyabet için uygun bir diyet, pozitif etkide bulunabilir. Böyle devam edin ve sağlıklı diyetlere açık olun.



* 40-65 puan
: Beslenmeniz hayatınızın önemli bir bölümü. Gelişmesi sizin elinizde. Daha fazla meyve, sebze ve buğday ürünleri yemeye çalışın. Yağ konusundaki seçimleriniz kolesterol seviyenizi yükseltecektir. Ana yemeğe gelince, et yerine sebzeyi tercih edin.



* 40’tan az: Beslenmenizi gerçekten hiç düşünmüyorsunuz. Bir sürü durum yanlış beslenmeden kaynaklanır. Fakat şu anda harekete geçebilirsiniz. Yeme alışkanlıklarınızı, bu kitapta tavsiye edilenlere göre değiştirin.

NOT: Beslenme uzmanı Profesör Kurt Widholm ve Diyetisyen Monika Kach’dan yararlanılmıştır. (YAŞASIN HAYAT)

Mutluluk besinleri (III)

BADEM VE CEVİZ: Bademde yüksek miktarda magnezyum var. Bu madde adrenalinizin yükselmesini ve stresi yenmenizi sağlıyor. Badem, zihin yorgunluğuna iyi gelen gıdaların başında yer alıyor. Özellikle zihinsel olarak yorucu işlerde çalışan kişilerin badem tüketmesi gerekiyor. Ayrıca badem doğal bir ağrı kesici olduğundan, baş ağrısı çekenlerin de tüketebileceği bir besin. Ceviz de bir magnezyum ve B vitamini deposudur.

ŞARAP: Şarap, zengin bir resveratrol ve antosiyanin kaynağıdır. Bu güçlü antioksidanlar Alzheimer ve Parkinson gibi önemli hastalıkların önlenmesine yardımcı oluyor, damarları genç ve sağlıklı tutuyor. Ama ölçüyü kaçırmazsanız! Hiçbir zaman bir-iki bardağı geçmemeye bakın. Mümkünse çok seyrek kullanın.

PORTAKAL: Folik asit, potasyum ve B vitamini açısından zengin olan portakal, yorgunluk hissini yok ediyor. Ayrıca portakalın içindeki C vitamini ve flavonoidler, ince ve kalın damarların yumuşak kalmasını sağlıyor. Bacaklardaki varisleri azaltırken, vücuttaki direnci artırıyor. Grip ve nezleye de iyi gelen portakal, kanın durulmasına ve temizlenmesine de yardımcı oluyor.


Dr. Ece HATTAT

Tuz: Ne kadar sağlıklı?

Sodyum, günde 2-3 gr’dan fazla alınmamalıdır. Besinlerde zaten sodyum vardır. Vücuttaki su dengesini sağlayabilmek için, besinlerdekinin dışında sadece az miktarda sodyuma ihtiyaç duyarız. Fazla sodyum tansiyon yükselmesine neden olabilir, bu da kalp krizi ve felç ihtimalini artırır.

Konserveler gibi işlenmiş gıda tüketimini azaltarak, sodyum alımınızı önemli ölçüde kısıtlayabilirsiniz. Ayrıca yemek pişirirken ve sofrada tuz kullanımını kısabilirsiniz. Tuz kullanımını azalttıkça, tuz isteğiniz de azalacak ve yemeklerin kendi lezzetini alacaksınız. Aldığınız sodyum (tuz) miktarının günlük bir çay kaşığından biraz fazla olacak şekilde kısıtlayın. Pişirme sırasında tuz kullanımını kısıtlayın ve sofrada yemeklere eklemekten kaçının.

Tuzlu yiyecekler (fazla işlenmiş besinler, salamura yiyecekler) nadiren tüketiliyorsa bazen yenebilir. Konserveler, şişelenmiş meşrubatlar ve kutulardaki donmuş besinler sodyum bakımından zengindir. Hardal ve ketçap da bu şekildedir. Bazı insanlarda yüksek miktarda tuz tüketimi kalp hastalığı için yüksek bir risk oluşturan kan basıncını körükler. Tuz tüketiminizi iyi izleyin. Vücudunuza aşırı tuz yüklemeyin.

YAŞASIN HAYAT BESİN DESTEKLERİ KILAVUZU

Vitamin K



YARARLARI

4 Kan pıhtılaşması için gereklidir

4 Kemiklerin oluşumunu sağlar, osteoporozu önler

4 Bazı kanserlere karşı koruyucudur

4 Bağırsaklar ve karaciğerde önemli fonksiyonları vardır



EKSİKLİĞİ

4 Anormal kanamalar



KAYNAKLAR

4 Yeşil yapraklı sebzeler

4 Karnabahar

4 Karaciğer

4 Yumurta sarısı

4 Yulaf, çavdar, buğday

Dr. Evren ALTINEL

DİYET GÜNLÜĞÜ

Sorularınız için:

manager@yasasinhayat.org

Tel: (0212) 236 73 00

Karbonhidrat ve proteinleri bir arada tüketmeden yapılan diyetler, daha mı kolay zayıflatır?

Porsiyonlara dikkat

Bir beslenme planı içinde tüketilen yiyecek grupları, süt-yoğurt, et, ekmek ve tahıl grubu, sebze ve meyve şeklinde sınıflandırılır. Yiyecekleri, besin bileşimlerine göre sadece karbonhidratlı veya proteinli diye ayırmamız mümkün değildir. Örneğin, protein kaynağı besin olarak bilinen süt, proteinin yanı sıra belli miktarlarda karbonhidrat ve yağ da içermektedir.

Zayıflamanın temelinde, yiyeceklerle alınan kalori ile günlük aktiviteyle harcanan enerji arasındaki denge yatmaktadır. Harcanan kalori alınan kaloriye göre daha az ise kilo alınır, fazla ise kilo verilir. Bu nedenle "et yanında pilav veya makarna yenmez" yargısı ile lezzetten vazgeçmenize gerek yoktur. Önemli olan porsiyon kontrolüdür ve alınan enerjinin karbonhidrat, protein ve yağ oranıdır.

Aldığınız enerjinin tümünü karbonhidrat olarak tükettiğinizde, örneğin sadece meyve yediğinizde kilo almanız bile olasıdır. Veya tümünü protein grubu yiyeceklerden tükettiğinizde vücut su ve kas dengesinde istenmeyen değişikliklere neden olabilirsiniz. Ayrıca bir öğünde tüketilen karbonhidratlı yiyeceğin sizi daha uzun süre tok tutmasını istiyorsanız, onu mutlaka proteinli bir besin ile tüketmeye çalışın. Karbonhidrat ve proteini ayırmakla zaman harcamayın, egzersize vakit ayırın.

Diyetisyen Nilüfer BAYRAM

Diyet depresyona sokar mı?

Artık yediklerimden keyif alamıyorum. Diyet yapmaktan çok sıkıldım. Çok mutsuzum ama bırakırsam kilo alacağım. Ne yapmalıyım?

Sizi sadece "diyet yapmak" mutsuz ediyorsa, tabii ki yaptığınız diyetten vazgeçin. Çünkü size uygun olmayan, sizi bu kadar mutsuz eden bir program, bizim sürekli söylediğimiz "Diyet değil; bunlar sizin yeni yaşam tarzınız" cümlemize yakışmıyor.

Eğer ciddi bir kilo probleminiz varsa veya sağlık yönünden risk altında olduğunuz için zayıflamanız gerekiyorsa, zayıflamaktan vazgeçmeyin! Ama sizin yaşam tarzınıza ve ağız tadınıza uygun çeşitlilikler sağlamaya çalışın. Aralarda kilo almadan yani kaloriyi çok hızlı yükseltmeden molalar vermek de size iyi gelecektir. Şimdi biraz dinlenin ve sevdiğiniz lezzetleri kalorilerini nasıl düşürerek tüketebileceğinizi düşünün. Ve bu dönemde mutlaka diyetisyeninizden ve psikologdan yardım isteyin.

Spor yapmıyorsanız, bu dönemde sporu mutlaka hayatınıza sokun. Yemekten zevk alarak kilo kaybını sağlayabilirseniz, mutluluk ve sağlıklı bir yaşam için önemli bir adım atmış olacaksınız. Unutmayın ki kilo kontrolünü sağlamak, hastalıklardan uzakta, sevdiklerinizle daha uzun yaşamak için gereklidir ve bu bilinç sizi mutsuz edebilecek etkenlerin büyük kısmını ortadan kaldırabilir.

Diyetisyen Güneş AYIR

Dr. Evren ALTINELealtinel@yasasinhayat.org

Dr. Ece HATTATehattat@yasasinhayat.org

---------------------------------------------------------

Dyt. Güneş AYIRgunes@yasasinhayat.org

Dyt. Tuğçe ALTANtaltan@yasasinhayat.org

Dyt. Nilüfer BAYRAMniluferinceis@yasasinhayat.org
Yazarın Tüm Yazıları