‘Ayarlanmış’ ihale

TOPRAK Mahsulleri Ofisi, geçen hafta 100 bin ton tutarında yemlik arpa ihalesi açtı. Davetiyeler gönderilerek teklifler beklenmeye başlandı; ihale de 4 Mart’ta yapılacak.

Haberin Devamı

İhalenin arkasında ince bir oyun olduğu anlaşılıyor.
Arpanın yüklenmesi, 12 Mart ile 7 Nisan arasında yapılacak.
100 bin ton arpa bu kadar kısa sürede temin edilemez/hazırlanamaz. Akla şu soru geliyor; bu ihalenin ‘adresi’ belli midir?
İhaleye katılacak firmaların/firmanın her şeyi, yani teklifi hazırlanmıştır.
Bu iki-üç kişi olabilir. Buna “İş ayarlanmış” denir. İhalede kuşku duyulması olağandır.
Uluslararası ihalelerde bir ihale en az bir ay öncesinden açılır.
Bu kadar kısa sürede -25 gün- açılmış pek ihale yoktur.
100 bin ton arpa az bir miktar değildir.
İktidar, ağır kuraklık nedeniyle, fiyatlar yükselmesin diye ithalatla doğru bir karar almış olabilir.
Ama ‘ihaleyi’ yapacak kimdir? Adres çok bellidir.

Günün sözü

“İnsanları yasa ve ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmayacaklar, ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmayacaklardır. İnsanları erdemle ve ahlak kuralları ile yönetirseniz, o zaman onlar hem utanma duygusuna sahip olacaklar, hem de doğruyu yapmaya çalışacaklardır.” (Konfüçyüs)

Haberin Devamı

İBB’yi nasıl kontrol altında tutacaksınız

CHP elindeki hangi isimlerine kıydı

EMLAK Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ, Kamu Aydınlatma Platformu’na
24 Şubat’ta yaptığı açıklamada:
“Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, 19 Haziran’da onaylanan Şişli’deki Likör Fabrikası’nın yeri ile ilgili ‘İmar Planı Tadilatı’nın iptali ve yürütmenin durdurulması talepli olarak, Serdar Bayraktar (CHP’li İBB Meclis Üyesi), Mehmet Yıldız (CHP’li İBB Meclis Üyesi) ve TMMOB Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi tarafından, açılan davada ‘yürütmenin durdurulması’ 11.02.2014 tarihinde
reddedilmiştir” şeklinde bir
açıklama yapıldı.
Emlak Konut Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı AŞ (EKGYO) açıklamasını, “Söz konusu parseldeki inşaat faaliyetleri yasa ve yönetmeliklere uygun olarak devam etmektedir” diyerek bitiriyor.
İBB’de Likör Fabrikası gibi 150’den fazla dava açıldı. İBB’de bu çalışmaları yapan CHP İzleme Komisyonu’nun başkanlığını Mehmet Yıldız, sekreterliğini Serdar Bayraktar yürütüyor. Hem İBB’de hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda İstanbul için verilen kararları takip edip birçoğunu dava ediyorlar. Serdar Bayraktar halen İBB’de 2013 yılı hesaplarını denetleme komisyonundaki CHP adına görev yapan tek üye... Son beş yıl içerisinde TBMM’de tekrarlanan yüzlerce soru önergesinin sahibi... Geçen yıl yaptığı denetim çalışması onlarca kez manşet oldu.
Peki CHP’nin bu çalışkan ve takdir alan meclis üyeleri hangi ilçeden kaçıncı sıradan adaylar? Mehmet Yıldız Beşiktaş’ta başvuru yaptı, listede hiç yok, Serdar Bayraktar Başakşehir’de kontenjan 3. sırada, CHP Başakşehir’de oyların tamamını da alsa İBB’ye gitme şansı yok. Bu isimlere Kartal’dan İbrahim Doğan’ı, Üsküdar’dan Doğan Tekel’i eklemek mümkün.
İnanıyoruz ki CHP herhalde bu arkadaşlardan farklı alanlarda yararlanacak.

Haberin Devamı

Trakya’nın 12 butik şarapçısının açılımı

TRAKYA Bağ Rotası Proje tanıtımı yarın saat 17.30’da Karaköy Mimarlar Odası’nda yapılacak. Tanıtımla birlikte Trakya Bağ Rotası Sergisi’nin de açılışı yapılacak.
Trakya Turizm İşletmecileri Derneği tarafından Trakya’nın farklı bölgelerinde faaliyet gösteren 12 butik şarap üreticisinin katılımıyla bir proje hazırlandı. İstanbul için uğrak bölge olmaya şimdiden aday olan Trakya Bağ Yolu, yerli-yabancı ziyaretçilerine, şarap tadımı, bağ gezisi, bağ bozumu deneyimi yaşatacak.
Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteklediği proje kapsamında Tekirdağ, Şarköy, Kırklareli, Gelibolu bölgelerinden 12 firma yer alıyor. Firmaların bölgelere dağılımı ise; Tekirdağ Bölgesi; Umurbey, Şato Nuzun, Barel Şarapçılık, Barbare. Şarköy Bölgesi; Melen Şarapçılık, Gülor, Şato Kalpak; Kırklareli Bölgesi; Arcadia, İrem Çamlıca, Vino De Sera ve Gelibolu Bölgesi; Gali, Suvla.
Projenin genel amacı; Trakya Bölgesi’nin sahip olduğu turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi, bölgeyi ziyaret eden yerli-yabancı turist sayısının artırılması sonucu bölgede turizm sektörünün gelişimine, çevresel olduğu kadar sosyal ve ekonomik temellerinin sürdürülebilirliğinin sağlanmasına katkı sağlamak... Sonuç olarak Trakya Bölgesi’nin Türkiye’nin yeni gastronomi ve eno turizm destinasyonu haline getirilmesi hedefleniyor.

ANTİK YUNAN KÜLTÜRÜ

Antik Yunan kültürünün kaynağı olmaktan, Osmanlı’ya başkentlik yapmış Edirne’ye kadar, büyük bir göç ve kültürel geçişlilik bölgesi olan Trakya, coğrafi olarak da özel bir avantaja sahip. 40’ıncı enlemde yer alan Trakya bölgesi, dünya üzerinde ideal şarap bölgeleri arasında yer almaktadır. Ekolojik olarak bağcılıkta beklenen en elverişli koşullara sahip olan bölge, bunun yanı sıra mevcut tarihi dokusu, kültürü, İstanbul’a yakınlığı ve Avrupa’ya kapı komşu oluşu gibi önemli özellikleri, turizm destinasyonu oluşturmada büyük avantaj yaratmakta. Bölge, yeni konaklama olanakları ile doğal, kültürel ve tarımsal faaliyetleri bir arada sunarak hem bölge hem de ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacak potansiyele sahip.
Bu vesile ile Trakya’nın bağ rotalarının sergisinin yarınki açılışını ilgili yemek ve şarap üreticilerinin izlemesi gerekiyor.

Haberin Devamı

CHP önünde ‘Duran Adam’ eylemi

SON günlerde, CHP Genel Merkezi önünde eylemler arttı. Son olarak CHP’liler duran adam eylemi yaptılar. CHP’de yerel seçimler için belediye başkan ve meclis üyeliği adayları belli oldu. Ankara, İstanbul, İzmir başta olmak üzere Türkiye’nin her yerinden tepkiler yükselmeye başladı.
Haksızlar mı?
Tabana bir kulak verelim istedik, dinledik ve sizlere aktarıyorum. İşte CHP tabanındaki itirazlar:
Maalesef adaylar belli olunca fark edildi ki, CHP’nin temelini oluşturan Ulusalcılar, parti emekçileri, solcular, Aleviler, CHP örgütleri yok sayılıp, yerlerine tarikat, cemaat, kişisel ilişkileri güçlü olanlar ön plana çıktı; yukarıda saydığım CHP’yi var eden kimlikler, siyasetler ve örgüt tabanı yerine Adnan Hoca’nın, Fethullah Hoca’nın müritleri, İstemihan Talay’ın, Hikmet Çetin’in oğlu, Aydın Ayaydın’ın yeğeni İstanbul’da bazı ilçelerde birinci sıralara yazıldı,İstanbul Milletvekili Müslüm Sarı’nın kayınbiraderi Hasan Türken, Maltepe’de kontenjandan meclis adayı yapıldı. İsimleri yolsuzluğa bulaşmış birçok Belediye Başkanını değiştirmek ve yerlerine temiz, kirlenmemiş, CHP’yi var edecek isimlerle devam etmek yerine bu kirlenmiş isimler yeniden aday yapıldı. CHP’nin son derece dürüst, başarılı belediye başkanları ise saf dışı bırakıldı. İzmir Konak’ta Atatürk alerjisi olanların aday gösterilmesi de ayrı bir dehşet verici durum.
Bu süreçte iddialar da tüyler ürpertici. Örneğin İstanbul Belediye Başkan adayı, oğlunu Şişli’de meclis üyesi yazdırarak bir ilke imza atmıştır.
Bu iddialar doğruysa, bu anlayış CHP’yi adım adım kökünden uzaklaştıracak, rantçı, piyasacı partilerin merkezine oturtacaktır. Birilerinin talimatları doğrultusunda ithal edilen adaylarla seçimlere gitmeyi planlayan CHP yetkililerinin, kayınvalidelerini, çocuklarını, yeğenlerini, avukatlarını, çocuklarının arkadaşlarını, eşini dostunu, ahbap çavuş ilişkilerini kullanarak CHP’nin örgütlerini hiçe sayan bu anlayışa karşı CHP tabanı sesini yükseltmeye başlamış durumda. Bu çerçevede İstanbul’da sadece kimliğinden dolayı hak gaspına uğrayan ve hakiki parti emekçileri CHP Genel Merkezi önünde duran adam eylemi yaptılar. Hatırlatmak gerekiyor ki, CHP Ulusal Kurtuluş Savaşı verenlerin partisi...
Bugün koltuk sunulanlar, gemi su alırsa, sahibi olmadıkları gemiyi hemen terkederler. Genel Merkez de bugün dışladığı CHP’nin gerçek sahipleri ile baş başa kalır.
Bizden uyarması...
Erdal KESKİN

Haberin Devamı

Geometri dediğin!

Pararalel eş, metres ya da kuma
Yamuk, asıl eşin kocayı ihbar etmesi
Eşkenar üçken çok eşli erkek
Koni asgari ücrete yapılan zam
Silindir iktidar
Daire vatandaş
Teğet vatandaşa çizilen
Kare ya da dörtgen ihaleler
Taban kenar vatandaş
Yan kenarlar yandaşlar
Tabanın karesi, yan kenarların karesinin toplamına anca eşit!
Hipotenüs ise doğalgaz, gıda, ulaşım, eğitim ücretlerinin toplamı…
Bizde biraz dirsek çürüttük ve geometri nedir biliriz.
Unutmadan kurama bir ekleme daha yapalım, paralel doğrular sonsuzda birleşir.
Yani?
Paraleller bir birine zarar vermez ve yollarını kesmezler, biz hipotenüsün boyuna bakalım!
K.Ç.

Yazarın Tüm Yazıları