Atıştırmak iyi mi kötü mü

Bizim çocukluğumuzda “yemek aralarında bir şeyler atıştırmak” hoş karşılanmazdı.

Haberin Devamı

Büyüklerimiz atıştırmaların iştahımızı kapatıp beslenmemizi bozacağından korkardı. Şimdi ise tam da tersinin doğru olduğunu öğrendik: Beslenme uzmanları “büyük küçük fark etmiyor aman atıştırmayı ihmal etmeyin, ara öğünleri ciddiye alın” diyor.

Bu öneriyi “aklınıza geldikçe bir şeyler tıkının, hiç durmadan yiyip için” diye de yorumlamayın. Burada tavsiye edilen şey sabah, öğle ve akşam yemeklerini düzenli olarak yemek ve kuşluk ile ikindi saatlerinde 100-150 kalorilik küçük atıştırmalar yapmaktır. Bazı durumlarda istiyorsanız akşam yemeği ile uyku saati arasında minik bir yatsı atıştırması bile yapabilirsiniz. Ama bu atıştırma herkese tavsiye edilmiyor.
Atıştırmalar bir günde toplam kalori miktarını arttırmadan (yani sabah, öğle ve akşam yemeklerini hafifletip buradan kazanılan kalorileri ara öğünlere aktararak) yapıldığında metabolizmayı hızlandırıyor. Yani yediklerinizi daha iyi yakmaya başlıyorsunuz. Kilonuzu daha kolay yönetiyorsunuz. Atıştırmalar tokluk hissini de sürekli hale getiriyor. Kan şekeri dalgalanmaları azalıyor, insülin fırtınaları yatışıyor. Bu nedenle de atıştırma alışkanlığı olanlarda hipoglisemilere daha seyrek rastlanıyor.

HİPOGLİSEMİLERİ ENGELLER

Hipoglisemilerin azalması demek zaman zaman yaşanan tatlı krizlerinin ve bir türlü kurtulamadığınız pilav, pizza, makarna alışkanlıklarınızın da ortadan kalkması demektir. Daha az hipoglisemi daha çok sakinlik anlamına da geliyor. Çünkü hipoglisemiler azaldıkça sinirlenip öfkelenmeler de azalıyor. Stresle baş etmek kolaylaşıyor. Saldırgan yemeler, hızlı çiğnemeler, çiğnemeden yutmalar ve daha pek çok yeme davranışı bozukluğu tarihe karışıyor.

Sağlıklı ara öğünler, yani atıştırmalar dinlenme, buluşma ve sohbet etme, birlikte olmanın tadını çıkarma zamanlarınızın sağlıklı katıkları olarak da faydalıdır. Çünkü neşe, keyif ve eğlencenin içinde yiyecek bir şey olmadığında tadı tuzu kalmıyor.

Haberin Devamı

Hangi atıştırmalar daha sağlıklı

Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta “doğru atıştırmalıklar seçmek” olmalıdır. Örneğin yağı azaltılmış yoğurt, ayran, kalorisi azaltılmış kepekli bisküviler, kepekli kızartılmış ekmek dilimleri ve yağı azaltılmış peynir, yağı alınmış ton balığı konservesi sağlıklı seçimler olabilir. Taze ve kuru meyveler birkaç yağlı tohum (3-4 ceviz/5-6 fındık/7-8 badem gibi seçenekler), taze sebze parçaları (dilimlenmiş salatalık, domates, yeşilbiber) mükemmel seçimlerdir. Son zamanlarda daha yaygın tüketilmeye başlanan hızlı çorbalardan da faydalanmak mümkün olabilir. Ayrıca farklı firmalar besin değeri iyi kalorisi genellikle 100 civarında olan hazır atıştırmalık paketler de ürettiler. Bu alternatiflerin az tuzlu, az yağlı, az şekerli, bol posalı olanlarını tercih etmenizi öneririm. Saf şeker içeren şekerlemelerden, cipsler gibi sağlıksız seçimlerden uzak durmanızı tavsiye ederim. Kalori miktarını abartmamanızı bir kez daha hatırlatmak istiyorum.

Haberin Devamı

İçeceklerle de atıştırabilirsiniz

Susuzluğunuzu giderecek atıştırmalıklar aradığınızda yağı azaltılmış ayranı, taze sıkılmış meyve sularını, yağı azaltılmış süt veya vitaminlerle zenginleştirilmiş düşük kalorili hazır sütlü içecekleri de denemenizi tavsiye ederim. Yaşasın Hayat diyetisyenleri iyice soğutulmuş düşük yağlı yoğurda çok az tatlandırıcı ve yarım kaşık öğütülmüş kahve ekleyip karıştırarak da mükemmel bir ara öğün oluşturulabileceğini söylüyorlar.

100-150 kalorilik atıştırmalıklar

1. Kabak çekirdeği (kabuklu) 30 gr (1 küçük avuç)           110 kcal 
2.  Patlamış mısır 40 gr (2 küçük avuç)           140 kcal 
3. Kuru nohut / leblebi 40 gr (2 küçük avuç)           100 kcal 
4. Grissini (kepekli) 40 gr (4 çubuk)                110 kcal 
5. Meyve 2 porsiyon                     98 kcal 
6. Meyveli yoğurt (light) 130 gr (1 kutu)                85 kcal 
7. 1 dilim esmer ekmek+1 dilim light peynir 30 gr                          130kcal 
8. Simit 50 gr (1 yarım)            130 kcal
9. Çeyrek simit+(30 gr) 1 dilim light peynir  110 kcal
10. Ayran  300 gr (1 büyük)            108 kcal 
11. Süt  240 gr (1 su bardağı )       116 kcal 
12. Light puding  200 gr (1 kase-orta)       128 kcal 
13. 4 adet kepekli bisküvi+1 bardak(240 ml) light süt        130 kcal
14. Ceviz  (4 adet)                  90kcal
15. Fındık 10 adet                  90 kcal
16. Kayısı (kuru)  6-8 adet                 100 kcal
17. Erik (kuru) 40 gr (10 adet)             104 kcal
18. Form kepekli kraker  30 gr                     112 kcal
19. Form limon lifli kepekli bisküvi 50 gr (1 paket)       127 kcal
20. Light tahıl bar  1 paket               90 -100 kcal
21. 4 yemek kaşığı yulaf-buğday gevreği + 1 bardak light süt    140 kcal
22. 1 bardak light kefir +  4-5 çilek   120 kcal
23. 4-5 yemek kaşığı az yağlı kısır                       150 kcal
24. 1 top light dondurma+1 porsiyon meyve ile    100 kcal
25. 1 bardak meyve suyu (taze)                            100 kcal
26. 1 bardak domates suyu (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)  100 kcal
27. 1 bardak sebze suyu (yağsız)                            100 kcal
28. Bitter çikolata 20 gr                         100 kcal
29. 2 adet etimek+ 1 adet light karper                   100 kcal
30. Light kek (ince)                                       130 kalori

Haberin Devamı

Memeden sıvı gelmesinin sebepleri

Gebelik ve emzirme dönemi haricinde memeden süte benzeyen bir sıvı gelmesi durumunda doktora başvurulmalıdır. Sebebi muhtemelen kanser değildir ve meme uyarılması ile süt geliyorsa endişe edilmemesi gerekir. Memeden sıvı gelmesi
(galaktore), çoğunlukla süt salgısını yapan prolaktin hormonu yükselmesine sebep olan durumlarda gerçekleşir: 

Bazı ilaçlar; sakinleştiriciler, antidepresanlar, tansiyon ilaçları

Doğum kontrol hapları

Beyindeki hipofiz denilen küçük salgı bezinin kanser olmayan urları veya hastalıkları 

Tiroid bezinin az çalışması

Kronik böbrek hastalıkları

Memenin aşırı uyarılması: Cinsel aktivite, sık meme muayeneleri, giysilerin uzun süreli tahrişi

Göğüs kafesinde yaralanma, darbe ve yanıklar

Omurilik yaralanmaları

Galaktorede bazen hiçbir sebep bulunamaz ve kendiliğinden geçebilir.

Haberin Devamı

Homeopati, Fibromiyalji’ye karşı

Eklem, kas ağrılarınız var. Çeşitli tahlil ve tetkiklerde özgün bir bulgu saptanmadı. Oysa siz kendinizi bitik hissediyorsunuz. Belki de Fibromiyalji ile karşı karşıyasınız. Kas, kiriş (tendon), eklemlerde ağrı, bedenin çeşitli yerlerine bastırınca ağrılı noktaların varlığı, yorgunluk, uyku bozuklukları, sindirim sorunları, ishal-kabızlık hecmeleri, koku, ses, ışık türü uyaranlara aşırı duyarlılık gibi belirtileri olan, süreğenleşmiş (kronikleşmiş) bir hastalık olan Fibromiyalji, ilerleyici ve yaşamı tehdit eden boyutta olmayışıyla bilinir. Ancak, günlük yaşamı, verimliliği, konforu derinden etkilemesiyle hastayı çözüm peşinde koşturur.

Tedavi ve fizik aktivite, uyku düzeni ile dengeli beslenme gibi bazı kişisel önlemler sayesinde hem Fibromiyalji yakınmaları giderilebilir hem de genel sağlık korunabilir.

Fibromiyalji tedavisinin seçenekleri arasında Homeopati, süreğenleşmiş olgulardaki etkinliği, alevlenmeleri seyreltme özelliği ve yan etkilerinin çok az olması ile yer alabilir.

Yazarın Tüm Yazıları