Arife günü cep telefonu ile dolandırıcılık

29 Ağustos (arife) günü cep telefonu aracılığıyla bir dolandırıcılığa maruz kaldım. Başkalarının da zarar görmemesi için bu kapsamlı dolandırıcılık olayını yazarak duyurmak istedim.

Daha önce Hürriyet Gazetesi’nin Ankara küçük ilanlar sayfasına satılık eşya bölümüne bir saat satış ilanı vermiştim. Bu ilan üzerine beni arayan birisine görüşürken adımı söylemiştim. Telefondaki sesin yabancı gelmemesi nedeniyle bu ilanım nedeniyle beni arayan birisinin dolandırıcılık uygulamasına maruz kaldığımı sanıyorum.
Sonra arife günü adımı bilen birisi beni cep telefonumdan arayarak adının Başkomiser Yavuz Erdoğan olduğunu bir uygulama için kendisini hemen 0312 485 35 -- numaralı telefondan aramamı söyleyerek telefonu kapattı. Bunun üzerine şahsı belirttiği telefondan aradım. Bir santral kaydı çıktı dahili numarayı biliyorsanız tuşlayınız sesinden sonra operatör kadın memur devreye girerek kimle görüşmek istediğimi sorunca ben de Başkomiser Yavuz Erdoğan’la görüşmek istediğimi söyledim. Operatör beni Yavuz Erdoğan’a bağladı. Eğitimsiz olduğunu düşündüren bir şiveyle konuşan şahıs, nüfus kimlik numaramı sordu ve Kızılay’da iki şahsın yakalandığını bunların Güneydoğu’da bankalarda benim adıma hesaplar açtıklarını, bu hesaplara yurt dışından paralar gönderildiğini, para gönderenlerin daha sonra suç duyurusunda bulunduklarını, bu dolandırıcılığı ortaya çıkarmak üzere benim masum olduğumu bilmelerine karşın dolandırıcılık çetesini ortaya çıkarmak üzere operasyon yürüttüklerini söyledi. Bu nedenle benim yardımcı olmamı istediklerini, banka hesaplarımı ve kredi kartlarımı bloke ettiklerini, bir hesaba cep telefonu havalesiyle Akbank ATM’sinden önce 300 TL sonra da 600 TL göndermemi, cep telefonunu açık bırakarak en yakın ATM’ye ulaştığımda beni yönlendireceklerini söyledi. Yavuz Erdoğan adlı şahıs bu arada telefonum otomatik kapandıkça arayarak beni ikaz etti ve (ortam dinlemesi için olacak) telefonumu açık tutmamın önemli olduğunu söyledi. Bu arada eşim arabada yanımdaydı, gönderdiğim para alıcının cep telefonuna ulaştığında eşimin cep telefonuna sinyal geleceğini söyledi. Sonuçta ATM’lerde çok sıra olduğundan telefondaki şahsın istediği işlemleri tam yapamadık ve en yakın karakola gitmeye karar verdik. Şahıs eğer bu işlemleri yapmazsanız sizi ve eşinizi on dört gün nezarate almak zorundayız, yanımda savcı var o da söylediklerimi yapmak istediğiniz duyuyor dedi ve bizi tehdit etti.
Sonuçta en yakın karakola gittik ve oradaki polis arkadaşlar sağ olsunlar bir dolandırıcılığa maruz kaldığımızı, polisin kimseden para istemeyeceğini, bu tür dolandırıcılıkların cep telefonlarıyla halka duyurularak dikkat çekildiğini, dolandırıcıların resimlerini göstererek anlattılar. Konuyu polisin yanısıra Akbank’a da ilettim. Kanımca ATM’lerden cep telefonuyla para havale işleminin dolandırıcılar tarafından kötüye kullanıldığı kanısındayım. Ben bu dolandırıcılıkta 300 TL yitirmiş oldum. Eğer banka 0 533 883 42 -- numaralı kontörlü telefona para usulsüz para gönderdiğimi bildirdiğimde ilgili şubesinin ATM’sinde bu parayı bloke etseydi dolandırıcılar alamamış olurdu. Bu işlemler daha güvenli biçimde düzenlenmeli. Dolandırıcılık çok kapsamlı ve sofistike hale gelmiş durumda bu nedenle yurttaşlar dikkatli olmalı.
Abdullah ŞEVKİ
Yazarın Tüm Yazıları