Anları anlamlı kılın

Mum ışığı, nefis bir sofra... Şarap kadehleri, çiçekler...

İçleri kırmızı şarap dolu kadehler havaya kalkıyor. Kadının eli tutuluyor, gözlerine bakılıyor derin derin. Ve işte yüzük çıkıyor ortaya. Hayatın bundan sonrası birlikte geçirilecek. Bunun sözü verilecek bu sofrada.

Tanıdık mı geldi yoksa size de bu sahne? Kim bilir, neler hatırladınız, neler düştü aklınıza... Belki başlayan yeni bir ilişki, belki sofrada bitmiş bir aşk ve belki de bitmiş bir ilişkinin ardından yalnız yenen ilk yemek. "Yemek yemek temel ihtiyaçlarımızdan biridir" deriz ya hep; yemek aynı zamanda tanıklık eder hayatımıza. Biz yaşarız, o yardım eder yaşamamıza.

Kalabalık aile sofraları, iki kişilik romantik yemekler, sıradan bir akşamda çocuklarınız ve eşiniz için hazırladığınız masa... Hepsi yaşamımızı daha güzel kılmaya yardım eder. Yani yemek yemeğe yalnızca karnımızı doyurmak için değil, hayatımızı daha anlamlı ve güzel kılmak için de ihtiyacımız var. Her zaman söylediğim şeyi tekrarlamak istiyorum. Yemek yapmak sevgi işidir, aşk işidir. Ve bu sevgiyi yaratan şey, o yemeği paylaşacağımız insanlara duyduğumuz sevgiden başka bir şey değildir.

Cevizli damat dolması

Kabakları ayıklayıp kazıdıktan sonra ortadan ikiye bölün. Dolma oyacağı ya da çay kaşığı yardımıyla içlerini oyun. Oyulan kabakların kenar kalınlığı pötibör bisküvinin kalınlığına eşit olmalı. Tuz ve karabiberi küçük bir kapta harmanlayıp karışımı elinizle kabakların içine sürün. Kıymayı derin bir kaba koyun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinç, bulgur ve ceviz içini üzerine ekleyip incecik doğradığınız kuru soğanları ilave edin. Domates salçasını aktarıp tuz, karabiberi ekleyin. Kimyon ve kuru fesleğeni katın. Üzerine dövülmüş sarmısakları aktarıp 2-3 dakika kadar yoğurduktan sonra ılık suyu da katıp tekrar yoğurun. İncecik kıydığınız dereotunu da ilave edip tekrar karıştırın. İsterseniz harca kırmızı pulbiber de katabilirsiniz. Hazırladığınız harcı bir kenarda bekletin. Dolmanın sosunu hazırlamak için; sıcak su, zeytinyağı ve domates salçasını derin bir kapta karıştırın. Hazırladığınız kıymalı harcı kabakların içine bastırarak koyun. Dolmaları ağız kısımları yukarıya bakacak şekilde geniş bir tencereye yan yana yerleştirin. Üzerlerine hazırladığınız salçalı sosu gezdirin. Orta ısılı ateşte, tencerenin kapağı açık vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Tencerenin kapağını kapatıp dolmaları kısık ateşte, kabaklar iyice yumuşayıncaya kadar, 40-50 dakika pişirin. Üzerine yoğurt gezdirip sıcak sıcak servise sunun.

4 kişilik

Hazırlama süresi 20 dakika

Pişirme süresi

55 dakika


Malzeme listesi

á 1 kg. dolmalık yeşil kabak

á 1 çay kaşığı tuz, karabiber

İç harcı için;

á 300 gr. az yağlı dana kıyma

á 1 yemek kaşığı pirinç

á 1 yemek kaşığı ince köftelik bulgur

á 2 yemek kaşığı iri çekilmiş ceviz içi

á 2 adet orta boy kuru soğan

á 1 yemek kaşığı domates salçası

á 2 çay kaşığı tuz, karabiber

á 1 yemek kaşığı kuru fesleğen

á 2-3 diş sarmısak

á 2 demet dereotu

á 1 çay kaşığı kimyon, kırmızı pulbiber

á Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan ılık su

Sos için;

á 3 su bardağı sıcak su

á 1 fincan zeytinyağı

á 4 çay kaşığı domates salçası

or peynirli baklava

Yapılışı:

Su ve tozşekeri orta boy bir tencerede kaynatın. Kaynadıktan 5 dakika sonra ocaktan alıp soğumasını bekleyin. Unu derin bir kaba koyun. 2 paket toz kuru mayayı unun üzerine aktarın. Tozşekeri de ekleyip karıştırın. Üzerine sırasıyla ılık su, yoğurt ve sıvıyağı ilave edip 4-5 dakika yoğurarak kulak memesinden biraz daha sert bir hamur elde edin. Hamuru toparlayıp üzerini hafif nemli bir mutfak peçetesiyle kapatarak oda sıcaklığında 40 dakika bekletin. Dinlenip kabaran hamurdan portakal büyüklüğünde parçalar koparın. Temiz mutfak tezgahına 1 yemek kaşığı kadar un serpin. Hamur parçalarını merdane ya da oklava yardımıyla 25-30 santim çapında yufkalar oluşturacak şekilde açın. Yufkaları ortadan ikiye bölün. Üzerlerine ikişer yemek kaşığı eritilip ılıtılmış margarin veya tereyağı gezdirin. Lor peyniri, ceviz içi ve tarçını bir kapta karıştırın. Açtığınız yufkaların üzerine bu karışımdan ikişer yemek kaşığı kadar serpiştirin. Hamurları uçlarından başlayarak sarıp rulo haline getirin. Ruloları keskin bir bıçakla 3 parmak (4-5 santim) uzunluğunda parçalar oluşturacak şekilde kesin. Ruloları yan yatırarak fırın tepsisine yerleştirin. Ruloları 5 dakika önceden 175 dereceye ve alt-üst konuma ayarladığınız fırında üzerleri iyice sararıncaya kadar, en az 35 dakika pişirip çıkarın. Henüz sıcak haldeyken üzerine soğuk şerbeti gezdirin. 15-20 dakika beklettikten sonra servise sunun.

Malzeme listesi

Hamuru için;

á 7 su bardağı dolusu un

á 2 paket instant maya

(11 gr x 2 adet)

á 2 çay kaşığı tuz

á 1 yemek kaşığı tozşeker

á 1 su bardağı ılık su

á 1 su bardağı yoğurt

á 1 su bardağı sıvıyağ

Ayrıca;

á 150 gr. eritilip ılıtılmış margarin

Şurup için;

á 3 su bardağı su

á 3 su bardağı tozşeker

İç harcı için;

á 3 su bardağı lor peyniri

á 1 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi

á 2 çay kaşığı toz tarçın

10 kişilik

Hazırlama süresi 30 dakika

Pişirme süresi

40 dakika
Yazarın Tüm Yazıları