Nezle-grip için 15 maddelik anayasa

Grip ve nezle patlamalarının zirve yaptığı günlerdeyiz. Ocak ve şubatta daha da yoğunlaşacak her iki soruna da paçasını kaptıranların sayıca artacağı kesin. Bu nedenle her an “teyakkuz halinde” olup basit ama etkili oldukları bilinen bazı tedbirleri elden bırakmamak şart. Yoğun istek üzerine bu önlemleri toplu halde içeren eski bir yazımızı değiştirerek yeniden yayınlıyoruz. Eskiler boşa söylememişler! Tekrarda fayda var. Buyurun...

Haberin Devamı

Basit ama etkili

İLK 5

1- BAĞIŞIKLIĞINIZI GÜÇLENDİRİN: Prensip olarak bağışıklık sistemi her daim özellikle de kışa girerken güçlendirilmeli. Bunun için de özellikle “beslenme” meselesine önem verilmeli. C vitamininden zengin sebze ve meyveler (özellikle de turunçgiller) sık ve bol tüketilmeli. Nar ihmal edilmemeli. Zencefil, zerdeçal pas geçilmemeli. Turşular daha sık tüketilip, özellikle lahana turşusu sık yenmeli. İmkanlar ölçüsünde kaliteli ve güçlü proteinlere, özellikle de yumurta ve yoğurt ikilisine ağırlık verilmeli. Bol bol taze ve renkli sebze tüketilmeli.
2- EKSİKLERİ TAMAMLAYIN: Daha güçlü bir bağışıklık sisteminin B12, D ve C vitaminlerine, probiyotiklere ve omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı var. Bunların eksikliklerinin de yerine konması gerekiyor.
3- BAHARATLARI ARTIRIN: Bağışıklığı güçlendiren pek çok “baharat” var.
Kırmızıbiber, karabiber, tarçın, özellikle de zencefil ve zerdeçal bağışıklık dostu baharatlar. Bu nedenle listenizde mutlaka zencefil de yer almalı.
4- SÜLFÜR ZENGİNİ GIDALARI ÇOĞALTIN: Güçlü bir bağışıklığın yolu daha fazla glutatyona sahip olmakla doğrudan ilişkili. Zira glutatyon antioksidanların orkestra şefi.
O ne kadar fazlaysa bağışıklık da o oranda güçlü. Glutatyonu artırmanın doğal ve etkili yollarından biriyse sülfür zengini besinleri daha sık ve bol tüketmek. Yani lahanaya, karnabahara, turpa, sarımsağa, soğana ağırlık vermek.
5- TAKVİYELERDEN İSTİFADE EDİN: Eğer zaten bağışıklığı zayıf biriyseniz bağışıklık desteklerinden de istifade etmeniz iyi olur. Glutatyonu artırmak için damar yolu ile glutatyon desteği almak en akılcı yol. Ama biraz pahalı. N-Asetil sistein takviyeleri bu amaçla kullanılabilir. Bağışıklık hücrelerini uyarmak için pelargonium özleri (umklaoba) veya sambucus takviyeleri ilk akla gelenler.
Listenizde ekinezya ve beta glukana da yer verebilirsiniz.
El altından çinko asetat tabletlerini de bulundurun. Onları da çok erken başlamanızda oldukça etkilidir.

İKİNCİ 5

Haberin Devamı

1- RİSKLİ GRUPTAYSANIZ AŞILANIN: Gribe yol açan influenza virüslerine karşı geliştirilmiş aşılar var. Bu aşıları herkesin kullanması şart değil ama riskli gruptakilerin aşılanmaları tavsiye ediliyor. İlerlemiş organ yetmezliği olanlar, şeker hastaları, bağışıklık sistemi şu veya bu nedenle ilaçlarla ya da başka yollarla baskılananlar riskli grupta yer alıyor.
2- EGZERSİZDEN VAZGEÇMEYİN: Bağışıklığı güçlü tutmanın en etkili yollarından biri de düzenli egzersiz alışkanlığı. Bağışıklığı en çok destekleyen egzersiz ise yürümek.
Özetle günde en az 5 bin, mümkünse 7 bin 500, en iyisi 10 bin adım kuralı nezle veya gripten korunmak söz konusu olduğunda da geçerli.
3- UYKUSUZLUK VE STRESE DİKKAT EDİN: Yönetilemeyen yoğun stres saldırıları da tekrarlayan uykusuzluk atakları da güçlü bağışıklık sabotajcılarıdır.
Özellikle kış aylarında uykunuzdan sakın fedakârlık etmeyin, stres meselesini ise biraz daha dikkatle izleyin.
4- ELLERİNİZİ TEMİZ TUTUN: Nezlede ve gripte bulaşmanın en kolay yolu el temasları. “Bilinçli el temizliği” çok mühim bir ayrıntı.
5- HAPŞIRMAYI ABARTMAYIN: Hapşırmak da, öksürmek de refleks. İkisi de virüsler ve akıntılardan kurtulma çabalarının doğal sonuçları. Ama her hapşırık ya da öksürükte ortama milyonlarca mikrop saçtığımız da kesin. Hapşırırken kolunuzun ters yüzüyle ağzınızı kapatmaya çalışmanız ya da tek kullanımlık bir mendilden istifade etmeniz bu nedenle mühim bir konu.

ÜÇÜNCÜ 5

Haberin Devamı

1- HAVLU VE ÇARŞAF TEMİZLİĞİ ÇOK MÜHİM: Özellikle evde gripli biri varsa yastık kılıflarını, çarşafları ve havluları temiz tutmak ve daha sık değiştirmek de önemli.
2- CEP TELEFONLARI VE UZAKTAN KUMANDA CİHAZLARINA DİKKAT: Cep telefonlarının çoğu birer mikrop yuvası. Uzaktan kumanda cihazlarında da aynı sorun söz konusu. İkisinin de kış boyu sık sık temizlenmeleri lazım.
3- SELAMLAŞMAYI ABARTMAYIN: Kış aylarında ağız-boğaz enfeksiyonlarının sıklığı göz önüne alındığında sevgi gösterisi ya da muhabbet belirtisi öpüşmeleri bahara kadar ertelemekte fayda var.
4- KAPALI ALANLARDA DİKKATLİ OLUN: Kapalı ortamlarda nezle veya grip virüslerinin bulaşma ihtimali artıyor. Bu nedenle nezlesi, gribi olanların toplu seyahat araçlarına binmemeleri, sinema, tiyatro gibi toplu gösterilere katılımlarını ertelemeleri gerekiyor.
5- NEZLELİ, GRİPLİ ÇOCUĞUNUZU OKULA YOLLAMAYIN: Bu maddeyi en son bıraktım çünkü çok önemli. Çalışan anne-babalar eğer evde bir bakıcı yoksa –işleri nedeniyle- çocukları mevcut enfeksiyonu tümüyle atlatmadan okul ya da kreşlere yollama eğilimindeler.
Bu da hem okul, kreş enfeksiyonlarının yaygınlaşmasına hem de aynı enfeksiyonların hızla eve yeniden geri dönmesine sebep oluyor.
Bu basit önlem alınmadığı takdirde de grip ve nezle virüsleri “pinpon topu” gibi evle okul/kreş arasında gidip geliyor.

 

Yazarın Tüm Yazıları