Bizim yamaç paraşütçülerden Çin’de ‘Hava oyunları’ düzenlemesi

BUGÜN bayram ya... Şeker tadında bir şeyler yazmak iyi olur... Ve topu veriyoruz çevreci dostumuz Ahmet Aydın Akansu’ya:

Haberin Devamı



“Çin Hükümeti, ağustos ayında ilk kez düzenleyeceği ‘Guizhou Uluslararası Hava Oyunları’ organizasyonunu Kadri Tuğlu, Celal Yıldız ve Ahmet Sadıç’tan oluşan Türk ekibine verdi. Görev aldığım televizyon programlarının çekimlerinde bizlerle yakından ilgilenen ve dostluğunu hiç unutmadığım Fethiye Turizm Tanıtım Kültür Çevre ve Eğitim Vakfı (FETAV) Müdürü Dilek Dinçer’in sayesinde tanıştığım Ahmet Sadıç, Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası’nın kuruluşu olan Güç Birliği Şirketi Genel Koordinatörü olarak görev yaptığı dönemde, Babadağ’dan yamaç paraşütü uçuşlarının artmasında büyük emek harcamıştır.

15 YILLIK DENEYİMİN ESERİ
15 yıl dünya turizminden edindiği tecrübelerini Fethiye’ye kullanan Sadıç ile tanıştığım dönemde 80 bin olan yamaç paraşütü uçuşu daha sonraki yıllarda 120-130 binlere kadar çıktı. 1700-1800-1900 metrelerden atlayışların yapıldığı Babadağ’a 1200 metreye kurduğu pistle uçuşların 12 aya çıkmasına önayak olan Ahmet Sadıç, hem tüm pilotların kalbini kazandı, hem de kış mevsiminde 20-30 bin artı uçuş kazandırmış oldu.

KOŞUP UÇARAK GELEN SEKTÖR
1980’lerin başında birkaç yenilikçi Fethiyeli gencin farklı bir paraşütle yamaçlardan koşarak uçmaya başlamaları, pek çok iş koluna yılda 100 milyonluk sektör yaratmış. Dünyaca ünlü Fethiye’nin Ölüdeniz plajına 1969 metrelik yüksekliği ile bulutların arasından bakan Babadağ’dan, kuş misali uçanlar St. Nikolas Adası, Kelebekler Vadisi, Mavi Mağara, Kabak ve Akvaryum Koyları, Patara plajı ile Dalaman hatta Rodos’u bile görebiliyor.

EKİM AYINDA BÜYÜK ETKİNLİK
FETAV tarafından bu yıl 15-19 Ekim tarihinde 19’ncusu gerçekleştirilecek olan ‘Uluslararası Ölüdeniz Hava Oyunları’na dünyanın 45 ülkesinden 600’ün üzerinde pilotun katılacağını belirten Ölüdeniz Hava Oyunları Organizasyonu Sorumlusu Kadri Tuğlu, ‘5 gün sürecek aktivitelerde motorlu yamaç paraşütü, model uçak, motorlu ve motorsuz delta kanat, sabit sıcak hava balon gösterileri ile Türk Hava Kuvvetleri’nin Türk Yıldızları ve Solo Türk gösterileri yapılacak’ dedi.

ÜLKE İNSANINA SEVDİRDİLER
Anadolu’nun heybetli Toros Dağlarının Akdeniz’e sevdalanıp bereket saçtığı Babadağ, yamaç paraşütü yapan yabancılar tarafından dağ, yükseklik, deniz ve görsellik bakımından en görkemli atmosfere sahip olmasından çok etkileniyorlar. Son yılların en yoğun turistini Çinliler oluşturuyor. Celal Yıldız’ın kurduğu Fly Türk firmasının ortağı Çinli Lei Ye’nin ülke insanına sevdirdiği yamaç paraşütü sayesinde yılda 30-40 bin Çinli, Fethiye’nin yolunu tutuyor. 2 yıl Babadağ Hava Sporları Merkezi Genel Koordinatörlüğü yapan ve şu anda Çameli Belediyesi Kültür ve Spor Danışmanlığını yürüten Ahmet Sadıç, ağustos ayında ilk kez düzenlenecek olan Guizhou Uluslararası Hava Oyunları hakkında şu bilgileri verdi:

TEKLİF ONLARDAN GELDİ
‘Fly Türk firmasının ortağı Çinli Lei Ye’nin girişimleri ile Çin Hükümeti, ülkelerinde yamaç paraşütü hava oyunları düzenlememizi teklif ettiler. Çin’in en büyük şehirlerinden biri olan ve yamaç paraşütüne uygun olan Guizhou kenti seçildi. Ağustos ayında yapılacak hava oyunları 3 farklı bölgede 8 gün sürecek. Hava oyunlarının organizasyonunu 19 yıldır Ölüdeniz hava oyunlarının başında bulunan Kadri Tuğlu, yüzlerce yamaç paraşütü pilotu yetiştiren ve Ölüdeniz Profesyonel Yamaç Paraşütü (Tandem) Pilotları Kooperatifi Başkanı Celal Yıldız yarışmaya katılacak pilotlarla, ben de
yamaç paraşütü pistleri ve alt yapı çalışmalarından sorumlu olacağım.”

‘KOLAY GELSİN’ DEMEK DÜŞER
Akansu’nun dediklerine bir şeyler katmanın gereği yok bence. Yamaç paraşütü ve göklerde deneyimli olan üç kafadarın başarısıdır söz konusu olan. Eeeee bugün şeker tadında bir şeyler iyi olur demiştik ya... Fena da gitmedi sanki... Çin’de sorumluluk alacak üç arkadaşa başarılar diliyor, “Kolay gelsin” diyorum...



SÖZ SİZİN

BİR ÖNERİ

Vali Konağı kütüphaneyle
müze olarak kullanılabilir

BEN Bornova Anadolu Lisesi’nden emekli matematik öğretmeni Memnune Çiftelerli. Göztepe semtimizde olan “Vali Konağı” (Vali ve ailesi taşınmış olduğundan) kullanılmamaktadır. SİT alanına girmiş olan bu güzel binanın şehrimize ve semtimize uygun ve yararlı olacağını düşündüğümüz şekilde kullanıma açılmasını içtenlikle rica ediyoruz.

ÇOK DA YARARLI OLUR
Şöyle ki, üniversite yıllarımızda hep kütüphanelerde (Konak’taki Milli Kütüphane, Alsancak’taki Atatürk Kütüphanesi gibi) ders çalışırdık. Şu an Karşıyaka’da öğrencilerin ders çalışabilmesi için Ankara İlkokulu’nun yan tarafındaki Hoca Mithat Kütüphanesi var. Orası da ders çalışmak ve okumak için gelen öğrenci ve vatandaşlarla her zaman dolu oluyor.
Şimdi kullanılmayan bu güzel Vali Konağı binası kütüphane ve müze olarak kullanıma açılsa hem İzmirimize, hem de semtimize çok yararlı olur. Aynı zamanda SİT alanındaki güzel bina halkımızın yararına değerlenmiş olur. (Memnune Çiftelerli)

---------------------

BİR GÜZELLİK

Duyarlılığın
resmidir bu

Haberin Devamı

Bizim yamaç paraşütçülerden Çin’de ‘Hava oyunları’ düzenlemesi



GEZİP görürüm ama bu şehirden başka yerde yaşayamam ben. Havra sokağında esnaf yol kenarında yatarken rahatsız edenleri pankartla uyarıyor. Kendi halinde yerde yatan köpeği dürtüp, tekmeleyenler de var ne yazık ki. Ama böyle duyarlı olanları da yürekten kutluyorum. (Nurhayat Akın Talay)


BİR ALINTI

Kayahan Ulusavaş’tan: Mutlu insanlar; Her şeyin en iyisine sahip olanlar değil... Sahip olduklarını kaybetmeyecek kadar çok sevenlerdir...
-----------------------
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

Yazarın Tüm Yazıları