Dünyaya bir başkasının gözüyle bakmak

KORNEA NAKLİ

Haberin Devamı

DOĞUŞTAN göremeyenleri, neleri görmediğini bile bilmeyenleri düşü­nürken, aklıma sonradan görme bozukluğu olanlar geldi. Onların neler göremediklerini bildiklerini ve buna nasıl yandıklarını anımsadım. Özellikle göz nakli ile dünyaya yeniden gelmiş gibi ola­bilecekler aklıma gelince boğazımda bir şeyler düğümlendi. Bu hastala­rın bir kısmının ameliyatla tedavi olmalarına en büyük engel, ölen kişinin yakınlarının göz bağışında bulunmamaları. Oysa yakınının ölümüne rağmen bir kişiye ışığı bağışlayabilmek en büyük mutluluk ve yüceliktir. Bugün ülkemizde binlerce insan ışığı görmek için umutsuzca beklemekte ve bu ameliyatı yapabilecek yüzlerce hekim ellerinde gerekli son sistem teknolojiyle (alet edevat­la) umutla beklemektedir.
Karşıyaka Göz Hastanesinden kornea uzmanı Prof. Dr. Esin Başer ve Doç. Dr. Göktuğ Seymenoğlu, bağışlanan korneayı umutla bekleyen bir hastaya taktılar. Prof. Başer şu paylaşımlarda bulundu:

Haberin Devamı

EN SIK VE BAŞARILI
“Kornea nakli günümüzde tüm dünyada en sık uygulanan ve en başarılı nakildir. Bunun nedeni korneanın damarsız bir doku olması, diğer organ ve doku nakillerine göre ret riskinin daha düşük olmasıdır. Kornea dokusu çeşitli nedenlerle vefat etmiş, ancak gözü sağlıklı olan kişilerden alınır. Nakil yapılacak kişiye vericiden herhangi bir hastalık geçmemesi için vericinin kanında bulaşıcı hastalıklar (hepatit, HIV gibi), olup olmadığı konusunda tarama yapılır. Kornea dokusu ülkemizde belirli merkezlerde kurulmuş olan Göz Bankaları’ndan temin edilir. Gelişen teknoloji sayesinde vefat eden kişiden sadece kornea dokusu alınmaktadır ve gözün tümünün alınması gerekmez; dolayısıyla cenazenin görünümünde değişikliğe yol açmaz. Alınan kornea dokusu özel saklama solüsyonları içine konulur ve Göz Bankası yetkililerince bazı muayenelere tabi tutulur. Bu muayeneler sonucunda nakle uygun bulunan kornea dokusu Ulusal Organ ve Doku Nakli Sisteminde kayıtlı olan en uygun hastaya nakledilmek üzere nakil merkezine ulaştırılır ve doku genellikle bir hafta içinde alıcıya nakledilir.

Haberin Devamı

DEĞİŞİKLİĞE YOL AÇMAZ
Kornea nakli ameliyatı tercihen genel anestezi altında yapılır. Ameliyatta alıcı kişinin hastalıklı kornea kısmı (genellikle merkezdeki 7-8 mm’lik kısmı) özel yöntemlerle kesilerek çıkarılır ve vericiden alınmış olan saydam ve sağlıklı kornea dokusu değiştirilir. Bu ameliyatta vericinin dokusu ameliyat mikroskobu altında alıcının gözüne çok ince dikişlerle dikilir. Kullanılan dikişler dışarıdan çıplak gözle görülemezler ve ameliyat sonrasında kişinin göz nakli olduğu dışarıdan bakarak anlaşılamaz, göz renginde de değişikliğe yol açmaz. Ameliyat sonrasında hastanın düzenli olarak takip edilmesi ve en az 6 ay süreyle kortizonlu göz damlaları gibi bazı göz damlalarını düzenli olarak kullanması gerekmektedir. Kornea nakli ameliyatı ve ameliyat sonrası takipleri kornea hastalıkları konusunda eğitimi ve deneyimi olan hekimlerce ve uygun merkezlerde yapılabilmektedir.”

Yazarın Tüm Yazıları