SİBİRYA GÜNLÜKLERİ 4 NOVOSİBİRSK VE KRASNOYARSK

Raylar boyunca Sibirya’nın içlerine doğru ilerlerken, Omsk’u geçip Novosibirsk’te duruyoruz, yani Yeni Sibirya’da…

Haberin Devamı

Novosibirsk, Sibirya’nın başkenti. Nüfusu 1.5 milyona yakın. Sovyetler Birliği döneminde, nüfusu 1 milyonu geçen her şehre metro inşa edildiğinden, buranın da bir metro sistemi var. Sibirya’da tek…

Tarihi 1893’te başlayan, son derece genç bir şehir Novosibirsk. Onun kaderi de Sibirya’daki pek çokları gibi Trans Sibirya hattının inşası ile değişmiş. Yeşil-beyaz renklerdeki gar, bir lokomotifi hatırlatıyor. Trans Sibirya hattındaki en büyük gar aynı zamanda.

Haberin Devamı

Novosibirsk'te bizi, yerel kıyafetler içinde bir dans ve müzik topluluğu karşıladı.

Opera binası

Rusya’nın her şehrinde bir Lenin Bulvarı, caddesi veya meydanı var. Novosibirsk’in gururu Devlet Opera ve Bale binası da Lenin Meydanı’nda bulunuyor. Yapımına 1930’larda başlanan opera, kapılarını ilk kez 1945’te açmış. Tüm Rusya’nın en büyük tiyatro binası. Opera ve bale izlemek istiyorsanız, birinci sınıf adres.

Meydana adını veren heybetli Lenin heykeli, 1970 tarihli.

LENİN’İN SÜRÜLDÜĞÜ YER

Trenimiz akşam Krasnojarsk’a doğru yola çıkarken, biz de votka tadımı için yemekli vagonda buluşuyoruz. Bu sırada ilk Rusça dersimizi de alıyoruz. Rusya’da Latin harfleriyle yazılmış bir tabelaya rastlamak çok zor. İngilizce bilene de pek rastlanmıyor. O yüzden en azından Kiril alfabesini öğrenmek önemli.

Haberin Devamı

Votka, yanında patates, turşu, soğan ve havyar ile servis ediliyor

İki şehir arasındaki uzun yolculuklar sırasında Antonina Tur'un yöneticisi ve sanat tarihçisi Atilla Tuna, Rus tarihi ve Rusça dersi veriyor yemekli vagonda.

Novosibirsk'te sıcaklık 28 derece!

RUSYA’NIN TAM ORTASINDA

Sibirya'da otobüsler de evler gibi, renkli ve pek süslü

Yenisey nehri kıyısındaki Krasnoyarsk’ın en önemli özelliği, Rusya’nın tam merkezinde olması. Dört yönden harita üzerinde düz birer çizgi çektiğinizde, tam Krasnoyarsk’ın üzerinde kesişiyor çizgiler. Bir özelliği de Lenin’in, Ekim Devrimi’nden önce Çar tarafından sürüldüğü yer olması.

Sovyetler Birliği döneminde atom çalışmaları yapıldığından, giriş çıkışı yasaklı şehirlerden biriymiş. Bugün de bir endüstri şehri ve hava kirliliği sorunu yaşıyor zaman zaman.

Haberin Devamı

Krasnoyarsk'ın eski Tatar mahallesinde, tipik bir Sibirya evi

Yazarın Tüm Yazıları