Alkol şişmanlatır

Alkol bilinen en büyük sağlık zararlılarından biridir. Her hücremiz için son derece toksik ve zararlı olabilen bu madde, hemen her organımızda hasar yapabiliyor. Ayrıca “yüksek kalori içeriği” nedeniyle kilo da aldırıyor.

Haberin Devamı

Alkolün 1 gramında 7 kalori var. 30 ml kadar bir distile içki (bir ölçü votka, viski, rakı) ortalama 15 ml kadar alkol ihtiva ediyor, bu da yaklaşık 100 kalori ediyor. Bazı alkollü içecekler ek olarak içerdikleri karbonhidratlar (şeker) nedeniyle de kilo yapıyor.
Kısacası alkollü içeceklerin tümü yüksek kalori içerikleri nedeniyle kilo kontrolünü zorlaştırıyor. Mesela akşam yemeğinizde tükettiğiniz 1 bardak şarap (150 ml) veya bir tek viski size ortalama 100 kalori kazandırıyor. Bu işi her gün tekrarladığınızda 5 haftada 500 gr yağlanmanız, yani yarım kilo almanız anlamına geliyor. (500 gr vücut yağı 350 kaloriye eşdeğerdir.)
Tüketti-ğiniz alkol rakı, viski ya da votkaysa işiniz daha da zorlaşıyor çünkü bu tür distile içkiler daha çok kalori içeriyor, daha kolay şişmanlatıyor.
Daha da kötüsü alkol hücre zehiri etil alkol ve bol kalorisi hariç hiçbir besin öğesi de içermiyor. Yani sadece “toksik kalori”leri boş yere yükleni-yorsunuz o kadar. Ek olarak besinlerle kazanacağınız bazı vitamin ve minerallerden yararlanma olasılığını da azaltıyor. Eğer başarılı bir kilo yönetimi uzmanı olmak istiyor-
sanız alkol üketimi-nizi mutlaka gözden geçirin.

BİR RİCA

Haberin Devamı

Lütfen yavaş yiyin!

Yemeğe başladığınızdan itibaren açlık kontrol mekanizması tokluk hissine ulaşmak için biraz zamana ihtiyaç duyar ki bu süre ortalama 20 dakika kadardır.
Kontrollü bir kilo dengesi için lütfen rahat bir ortamda ve yavaş yavaş, iyice çiğneyip tadını çıkararak yemek yiyin.

BİR SORU/BİR CEVAP

Hamilelik ve kilo sorunu

Mankenler, ses sanatçıları ve film-dizi yıldızlarının çok sıkı beslenme programları uygulayarak (hatta aç bilaç dolaşarak) bir kilo bile almadan çocuk doğurabildiklerini kısacası hamilelik döneminin fazla bir kilo almadan da sürdürülebileceği görüşünü yaygınlaştırdı. Peki, bu ne kadar doğru bir yaklaşım? Bebeğe veya anneye zararı olabilir mi?
Gebelik süresinde alınan kiloların bir kısmı bebek ve eklerinden (3-4 kilo), bir kısmı da ortalama her ay kazanılan bir kilo yağdan (hamilelik süresince 9-10 kilodan) kaynaklanır. Eğer gebelikte aşırı kilo almak istemiyorsanız, gebe kalmadan önce fazla kilolarınızdan kurtulmaya yani gebelik öncesi dönemde doğru bir hazırlık yapmaya
çalışmalısınız.
Beslenme uzmanlarının da desteğini alarak bebeğiniz ve sizin için gerekli olan besinleri alabileceğiniz ama lüzumsuz kalorilerden uzak durabileceğiniz bir beslenme biçimi hakkında eğitilmelisiniz. Fakat her koşulda gebelik döneminin fazla kilolarla savaşılan bir süreç haline getirilmemesi gerektiğini de unutmamalısınız. Yoksa hem kendi sağlığınızı hem de doğacak bebeğinizin sağlığını risk altına sokabilirsiniz.

Haberin Devamı

Erkekler de meme kanseri olabiliyor

Erkeklerde daha seyrek olsa da meme kanseri görülebilir. En sık 60’lı yaşlardan sonra görülen erkek meme kanserinde de genetik faktörlerin rolü var. Ayrıca siroz gibi karaciğer hastalıklarının, aşırı alkol kullanımının ve kilo fazlalığının da etkilerinin olabileceği belirtiliyor.
Meme kanserinin en önemli belirtisi meme başındaki deride görülen çukurlaşma veya büzüşmeler. Meme başının içe çekilmesi, kızarması, kanlı bir akıntının ortaya çıkması da önemli işaretler.
Eğer memenizde yukarıda belir-tilen değişikliklerden herhangi birini fark ederseniz bir doktorla görüşmenizde fayda var.

AKLINIZDA OLSUN

Emziren annelerde meme kanseri daha seyrek

Haberin Devamı

Doğum yapan ve bebeğini emziren annelerde meme kanserine yakalanma ihtimali azalıyor. Bu, doğruluğu birçok araştırmayla kanıtlanmış bir tıbbi bilgidir. Kısacası bebeğinizi emzirmeniz sadece onun değil sizin için de yararlı bir iştir. İsterseniz meme kanserinden koruyan diğer önlemleri de yeniden hatırlatalım: Aylık el muayeneleri ve düzenli olarak yapılan mamografiler meme kanserini erken teşhis etmede en önemli araçlardır.
Selenyum, D vitamini, Likopen ve Koenzim Q-10’dan zengin beslenen, soya fasulyesi veya kırmızı-beyaz fasulyeyi sık yiyen kadınlarda meme kanseri olasılığı azalmaktadır.  Kırmızı et tüketimini sınırlamak da meme kanserinden korunmada etkili olabiliyor. Bazı çalışmalarda Omega-3’ten zengin beslenenlerde (balık, ceviz, semizotu) meme kanseri sıklığının daha düşük olduğu gösterilmiştir.
Meme kanserinden korunmak için vücut ağırlığı kontrol altında tutmaya, kilo almamaya, alkolden, sigaradan uzak durmaya, düzenli egzersiz yapmaya ve stresinizi azaltmaya çalışmanızda fayda var.

Haberin Devamı

Ne içtiğinize dikkat edin

Kilo fazlalığı problemi sadece yediklerinizden gelen kalorilerden kaynaklanmaz. “Sıvı kaloriler” de en az yiyecekler kadar önemlidir. Soğuk ve sıcak içecekler dikkat edilmezse birer kalori bombasına dönüşebilir.
Bol süt veya krema eklenmiş bir kahvenin toplam enerjisi içine şeker de katıldığında 250-300 kaloriye çıkabiliyor.
Günde bir fincan cafe mocha, bir şişe meşrubat, akşam yemeğinde de bir bardak beyaz şarap içiyorsanız bunların toplamının günde 600-650, haftada 4000-4500, ayda 17.000-17.500 kaloriye patlayabileceğini belirten uzmanlar, her 7500 kalorinin bir kilo yağ depolamak anlamına geldiğini hatırlatıyor ve ekliyorlar: Sıvı kalorilerden her ay kilo almak istemiyorsanız, tükettiğiniz sıvı kalorileri gözetim altında tutun. Düşük kalorili içecekleri tüketmek, daha çok su içmek ilk akla gelen çözümlerdir.

Yazarın Tüm Yazıları