Akoral’ın dünyası

Satranç, manda, saksağan ve gelincik...

Haberin Devamı

Bunlar, Türk resim dünyasının ustalarından Nevzat Akoral’ın fırçasından en fazla çıkan figürler.
1926 doğumlu Akoral, ilerleyen yaşına rağmen şövalyesinin başından kalkmıyor. Elbette eskisi kadar uzun süreli çalışamıyor ama resimden tamamen kopmayı aklının ucundan bile geçirmiyor.
Resim kadar tutkun olduğu satrancı da fırsat buldukça oynayan Akoral, resim ile satranç arasındaki benzerlikleri şöyle sıralıyor:
“Satrançta bir stratejin olacak. Düşüneceksin, ön hazırlık yapıp oyun planı kuracaksın ve ‘şah mat’ deyip sonuca gideceksin. Ben de resimlerimi bu stratejiyle yapıyorum. Tuvalin karşısına geçip resmin bittiğini görünce de, ‘şah mat’ diyorum.”

Mandalar

Manda figürü Akarol’ın resim hayatına Kastamonu Gölköy’deki enstitüde görev yaptığı sırada giriyor. Hem enstitünün, hem de kaldıkları lojmanın sobasına yakacak odunları mandalar taşıyor. Akoral’ın ilk yaptığı manda tablosu hala evinin baş köşesinde asılı.
“Mandanın dingin bir hali vardır. Ne ineğe, ne de öküze benzer. Farklı bir siyah lekedir manda ve boynuzları vücuduyla müthiş uyumludur. İşte tüm bunlar beni manda resmetmeye teşvik etti.”

Haberin Devamı

Saksağan ve gelincik


Saksağanın Akoral’ı neden etkilediğini sorduğumda ise, şu üç nedeni saydı:
“Evimin bahçesindeki ağaçlardan eksik olmayışı, zeka ve hareketliliği, siyah beyaz kontrasta sahip en iyi kuş olması.”
Akoral hoca yeni yaptığı manda tablosuna son rötuşları atarken, gelinciklere olan sevgisini de “Duygusallığın sembolü ve tomurcuk haldeyken boyunlarının bükük olmasıyla” anlatıyor...


Peker'den gençlere destek

Resim dünyasına verdiği destekle tanınan, Türkiye’nin önemli koleksiyonerlerinden Ankaralı işadamı Erhan Peker, genç ressamları teşvik etmeyi 2013’te de sürdürecek. Peker Sanat Galerisi’nde genç ressamların eserlerinin sergilendiği “Kanaatler ve Nesneler” isimli karma sergi bugün sona eriyor. 4 Ocak’ta ise Peker Sanat Galerisi, Ankaralı resim severleri İzmirli genç ressamların “Yan Yana” isimli sergisiyle buluşturacak.

Merak edilen sergi

 
Uzun süredir Ankaralı ünlü bir ressamımızın yeni bir sergi açıp açmayacağı sorusuna muhatap oluyorum. Bu ressamın yeni yılda, yeni sergi açmak için harıl harıl çalıştığı duyumları aldım. Bu duyumları netleştirdiğim takdirde önümüzdeki hafta isim vererek her şeyi açıkça yazacağım. Bir yılı daha geride bıraktık. Mustafa Ayaz hocanın yeni yıl tebrik kartındaki dileklerini ben de paylaşıyorum:
“Her yeni yıl, yeni tazelenen umutların, çoğalan mutlulukların habercisidir. 2013 yılı da böyle olsun ama hep sanat dolu olsun. Nice yıllara...”

Haberin Devamı


KENTTE NE VAR?

Nihat Kahraman resim sergisi (9 Ocak’ta açılıyor-Galeri Helikon/Çankaya), Yavuz Deniz resim sergisi (4 Ocak’ta açılıyor- Galeri Fırça/Hilal Mah.) Ayla Aksoyoğlu resim sergisi (17 Ocak’a kadar-Galeri Krişna/Çankaya), Zeren Koç çini sergisi (18 Ocak’a kadar-Zeren’le Sanat Galerisi/Çayyolu), Hızır Teppeev resim sergisi (15 Ocak’a kadar-Galeri Kursart/Dikmen), Sevil Seval Ünlü resim sergisi, (13 Ocak’a kadar- Galeri Altanay/ K.Dere), Ankara Simurg Tiyatro Oyuncuları “Hayyam” isimli oyunun ilk gösterimini 4 Ocak’ta Dikmen Hacı Bektaş Kültür Vakfı Salonu’nda gerçekleştirecek.

Yazarın Tüm Yazıları