Ailem benim her şeyim

İZMİRde, 11 şirketten oluşan, yüzde 100 Türk sermayeli BSS Grup’un yüzde 50 ortağı ve aynı zamanda hem CEO’su hem de yönetim kurulu üyesi Türker Ay için ailesi her şeyden önce geliyor.

Haberin Devamı

Yengeç burcu olan Ay, “Yengeçler için evine, ailesine bağlıdır derler. Ben de öyleyim. Benim için evimdeki huzur başka hiçbir yerde yok. Oğullarım ve eşim hayatımdaki en önemli değerler. İş nedeniyle dışarıda olmam gerekenin dışındaki tüm zamanımı onlarla geçiririm” diyor. Yengeçler için mülayim denildiğini, ama kendisinin öyle olmadığını belirten Ay, “Olaylar karşısındaki sakinliğim dillere destantır. Ama tuttuğunu koparan bir yapım var. Son derece odaklı biriyim” diye konuşuyor. Türker Ay, iş dışı yaşamını Sıradışı’na anlattı...

BESLENME
Mutfak eşimin, ben girmem

· Kahvaltıya düşkün biri değilim. Ancak eşim bu konuda çok hassas. Her sabah en az 10-15 çeşitten oluşan sofra hazırlar. Ben de bu emeğine karşılık oturur 1-2 parça bir şey atıştırırım. Peynirsiz yapamam.
· Öğlenleri şirketimizde 7-8 çeşitten oluşan yemek çıkıyor. Eğer misafirim yoksa bundan yerim. Ama dışarı çıkmam gerekirse tercihim sulu yemektir. Haftada bir kez de oğluma eşlik eder, fast-food tüketirim.
· Akşamları genelde evde yemekten hoşlanırım. Eşim, aklınıza gelen her türlü Türk yemeğini yapar. Biri 7.5 yaşında, diğeri 9 aylık iki oğlumuzla benim beslenmemize özen gösterir. Dışarıda balık tercih ederim.
· Ara öğün olarak 16.00 gibi meyvem vardır.
· Türk, Hint ve Japon mutfaklarından hoşlanırım.
· Bana ait olmayan mutfakta yemek yapmam. Evde de mutfak eşimin. O yüzden girmiyorum.

SPOR
Yaptığıma spor denmez

Haberin Devamı

· Çok fazla spor yaptığımı söyleyemem. Daha doğrusu benim yaptığım kadarına spor denmez.
· Peki ne yapıyorum? Yürüyorum, bisiklete biniyorum. Bazen halı sahada futbol oynuyorum. Çok koşmadan, ver-kaçta duvar rolünü üstleniyorum. Kaleye giden topa son dokunan oluyorum.
· Kendim çok yapamasam da çalışanlarımın spor yapmasını teşvik eden biriyim. Şirketimizde, içinde her türlü aletin olduğu fitness center var.
· Omzumdaki soruna kadar iyi bir yüzücüydüm, 3 saatten önce denizden çıkmazdım. Şimdi fazla yormuyorum.
· Karşıyaka, Beşiktaş’ı destekliyorum.

HOBİ
Bir dönem gemi maketi yaptım

· En büyük hobim deniz. Denizin üzerindeyken evimin dışında başka hiçbir yerde olmadığım kadar kendimi huzurlu, mutlu, her şeyden arınmış hissediyorum.
· Eskiden gemi maketi yapıyordum, şimdi zamanım yok, bulduğum iyi örnekleri satın alıyorum. Maketin yanı sıra denize dair her tür objeyi de biriktiriyorum.
· Bir diğer hobim seyahat. Benim sıklığımda seyahat eden birinin iş yaşamı cehenneme dönebilir. Özellikle, gitmediğim ülkelere yönelik iş gezilerine kendimi de yazdırıyorum.
· Motosiklet, ATV, buggy, jet ski diğer hobilerim.

Haberin Devamı

TOPLANTI
Önümü görerek gitmeyi severim

· Yönetim kurulu olarak ayda bir toplanırız. Direktörler ve finans grubu da katılır. Stratejik olarak şirketin gideceği noktayı, şu an mevcut durumunu değerlendiririz.
· Olması gereken, yapılması gereken, planladığımızdan oluşan sapmalara bakarız. Ne yapmamız gerektiğine karar veririz. Yapacağımız yatırımları konuşuruz. Alınacak makineler hakkında bilgi alışverişinde de bulunuruz.
· Yaklaşık 2-2.5 yıldır karar almadım, almıyorum, karar almama kararım var. Bu kadar yöneticinin olduğu yerde karar almanın doğru olmadığını düşünüyorum.
· Ama grup çatısındaki 11 firmanın birbirleriyle olan etkisi nedeniyle bir şekilde yönlendirici etkimi de üzerlerinden çekmiyorum. Şirketin stratejileri hakkında karar verirken içinde oluyorum. Çünkü önümü görerek gitmeyi seviyorum. Bugün şirketimizin 2016-2017 yıllarının projeksiyonları belliyse bu benim önümü görerek gitmeyi sevmemden kaynaklanıyor.

Haberin Devamı

KARİYER
Elektronik haberleşme okudum

· Dokuz Eylül Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Elektronik Haberleşme Teknolojisi mezunuyum.
· Sonra birçok özel okul ve akademide hem okuduğum bölümle hem de finans ve yönetimle ilgili eğitimler aldım. Almaya da devam ediyorum.
· Vestel, Aselsan ve Turkcell’de çeşitli pozisyonlarda görev yaptım.
· 2004 yılında Ukrayna’da kurduğum firmamla telekom sektörüne adım attım.
· Halen telekomünikasyon, yapısal çelik ve binalar, yalıtım, ambalaj, bilişim sektörlerinde faaliyet gösteren 11 şirketten oluşan, yüzde 100 Türk sermayeli BSS Grup’un hem CEO’su hem de yönetim kurulu üyesiyim.

OTOMOBİL
Risk almayan bir sürücüyüm

· İlk otomobilim 1991’de Vestel’de çalışırken aldığım BMW 5.20’ydi.
· Şu an Mercedes GL Jeep’im var.
· Omzumdaki bir rahatsızlıktan dolayı, mecbur olduğum zamanlarda, örneğin uzun yolda son iki yıldır özel şoför kullanıyorum.
· Hiç risk almayan bir sürücüyüm. Benimle uzun yola giden arkadaşlar için sıkıcı bir şoförüm. Çünkü otoban dışında asla 90-95’i geçmem. Bugüne kadar yanlış park dahil hiç trafik cezam yok.
· Bir araç satın alırken güvenlik, konfor, prestij ararım.
· Otomobilin dışında Harley Davidson motosikletim var. Ancak, yazın haftada bir 10-15 dakika kullanıyorum. Evlendiğim gün eşime söz verdiğim için binmemeye çalışıyorum. Ayrıca, ATV ve Polaris buggy’m mevcut.

Haberin Devamı


GÜNE BAŞLANGIÇ
Eskiden 3.5 saat uyku yetiyordu

· 03.00’te yatarım, 07.30-08.30 arasında kalkarım. Eskiden 3.5 saat uyku ortalaması yeterdi. Şimdi 5 saate çekmeye çalışıyorum.
· Yataktan son derece neşeli kalkarım. İlk iş olarak duşumu alırım. Ardından gazeteleri okurum. Ortalama yarım saat ayırırım. Yalnız olmayı severim. Sonra kahvaltımı yaparım. Küçük oğlumla oynarım. Saat 09.30 gibi de evden çıkarım.


MEKAN
İlgi gördüğüm yere giderim

· İzmir’de; Mavişehir Naci Usta, Deniz, Kent, Bostanlı Deniz, Altınbalık, Köşebaşı, Floryalı, Loca, İzmir Ticaret Odası Lokali. Çeşme’de; Köşem Restoran.
· İstanbul’da; Lacivert, İsmet Baba, Angel, Refik.
· ABD’de; Peter Luger Steakhouse, Şip Şak, Teppanyaki. 
· Müşteri algısının yüksek olduğu mekanlara gitmekten hoşlanırım.

TATİL
Tekne çok büyük keyif

Haberin Devamı

· Her yıl 1-2 kez mutlaka kış tatili yaparım. Ama dörder günü geçmez. Yazın ağırlıklı Çeşme’deyiz. Ben hafta sonları ve erken çıktığım günlerde gidiyorum. Yazın bir defa da mutlaka tekneyle çıkarım. Bir motor yatım, bir de yelkenlim var. Yunan adaları, Ege sahilinde belirlediğimiz rotada dolaşırız. Ehliyetim var, zaman zaman ben de kullanırım.


MODA
Yazın daha cesur giyinirim

· Kıyafetlerimi profesyonellere bırakmış durumdayım. Uzun yıllardır alışveriş yaptığım birkaç mağaza var. Tarzımı bilirler. Dolayısıyla bana uygun şeyleri sunarlar.
· Eskiden çok açık renkler tercih ederdim. Şimdilerde daha ağır renklere geçmeye başladım. Ama yazın renkliyimdir, daha cesur giyinirim. Pembeler, kırmızılar da olur.

 

SOSYAL MEDYA
Twitter bence magazinleşti

· Facebook’ta varım ama çok sık kullanmıyorum. Twitter’a hiç girmedim. Magazin ağırlıklı yönünün öne çıktığını gördüğüm için içinde olmak istemedim. İş dünyasına yönelik diğer sosyal medya kanallarını daha sık kullanıyorum.

SEVİMLİ DOSTLAR
Adı gibi çılgın balığımız var

· Köpeğimiz vardı. Bebek olunca fazla ilgilenemedik, eşimin ailesine verdik.
· Şimdi “Çılgın” isimli bir Japon balığımız var.
· Kuşumuz da vardı. Geçen yıl uzun süre ABD’de kaldık. Bir tanıdığımıza bıraktık. Döndüğümüzde aralarındaki bağı gördük, alamadık.

 

HAYAT FELSEFESİ Sevgi ve mutluluk. Ucunda bunlar olmayan hiçbir şeyi hayatımda istemem.

Yazarın Tüm Yazıları