GeriSağlık Sağlıksız beslenmeye soluksuz bir ara!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıksız beslenmeye soluksuz bir ara!

Sağlıksız beslenmeye soluksuz bir ara!

Bulutların arasından aralanan güneşin sıcaklığını hissetmeye başladığımız, yaza adım adım yaklaştığımız bu günlerde gardırobumuzdaki kışlık kıyafetlerin yerini de yazlık tiril tiril kıyafetler almaya başladı. Kışın kalın kazaklarla gizlemeye çalıştığımız kilolar da mevsim değişikliğinin getirdiği yazlık kıyafetlerle ortaya çıkmaya başladı. Uzman Diyetisyen Aslıhan Küçük, fazlalıkları gizlemenin değil, yok etmenin formüllerini açıkladı.

Bahar mevsiminde son bir gayretle fazlalıkları üzerimizden atıp yaza sağlıklı ve fit bir vücutla girmek isteyenler internetten ‘5 günde 6’ kilo verdirecek diyetlere kanarak, sağlıksız, yanlış diyetlere yöneldi. Saatlerce aç kalmanın zayıflatacağı inancı geçmişten günümüze fazlalıkları olan insanların beslenme tarzını hızlıca değiştiriyor. 

METABOLİZMAYI CANLANDIRIN

Fazlalıklarını üzerinden atmak isteyen insanların sabırsızlıkları, yanlış beslenme tarzına itiyor. Bu kez zayıflamak isterken sağlığınızdan olabiliyorsunuz. Üstelik metabolizmanızı da yavaşlatabilirsiniz. Bunun için yapmanız gerekenleri sizlerle paylaşıyoruz.

Öncelikle metabolizmanız sizin uyanmanıza bağlı olarak uyanmaz; gece boyu aç kalan metabolizmanızı canlandırmak, kan şekerini dengelemek için ‘altın kural’ kahvaltıdır. Kalvaltı dediysek; öyle patates kızartması, börek, poğaça ağırlıklı kahvaltılardan bahsetmiyoruz, aman dikkat! Bu besinlerle metabolizmanızı hızlandırmak yerine daha da yavaşlatırsınız. Haşlanmış yumurta, peynir, tam buğday ekmeği ve yeşillik kahvaltınızın olmazsa olmaz besinleri olsun.

3 BEYAZDAN UZAK, 3 BEYAZA YAKIN!

Sağlıksız beslenmeye soluksuz bir ara

Artık sağır sultanın bile duyduğu un, şeker, tuzun oluşturduğu 3 beyazı besin rehberinizden atmanızı anlatmıyorum bile. Benim değinmek istediğim 3 beyaz; süt, kefir ve yoğurt. Günlük olarak almanız gereken kalsiyum, protein ve mineral bakımından zengin olan bu besinleri beslenmenize dahil etmelisiniz. Bu besinler, bağırsak hareketlerinizin düzeni ve sağlığını harekete geçirir. 

BOL BOL SU!

Artan hava sıcaklığı ile vücuttan atılan su miktarında da artış yaşanmaktadır. Vücutta kaybedilen suyu dışardan takviye yaparak gidermek lazım. Ancak bu bahsettiğimiz su; meyve suyu, kahve, çay ve diğer meşrubatlar değil. Günlük olarak 2.5-3 litre arası su içmeniz; metabolizmanızı hızlandırmanın yanı sıra, vücudun kaybettiği suyu geri kazandırır.

YEMEKLERİ BAHARATLARLA TATLANDIRIN!

Sağlıksız beslenmeye soluksuz bir ara

Yağ yakımını hızlandırmak, metabolizmanızı çalıştırmak, sağlıklı ve kontrollü kilo vermeyi sağlamak için yemeklerinizi yağ ve tuzla tatlandırmak yerine baharatları kullanabilirsiniz. Pul biber, kekik, zerdeçal, karabiber, keten tohumu, zencefile besinlerinizde ağırlık vermeniz; yoğurtlarınıza, salatalarınıza, çorbalarınıza ve yemeklerinize katarak, hem metabolizmanıza bir iyilik yapın hem de besinlerinizi tatlandırın!

False