GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar ve nasıl verilir? Tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar ve nasıl verilir? Tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar ve nasıl verilir? Tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler

Çocukların gelişiminde tuvalet eğitimi büyük önem taşımaktadır. Özellikle tuvalet eğitiminin kişilik gelişiminde büyük etkisi bulunmaktadır. Fakat pek çok ebeveyn tuvalet eğitimine ne zaman başlayacağını bilememektedir. Peki, çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar ve nasıl verilir? Tuvalet eğitimi verilirken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Çocuklarda tuvalet eğitimi hakkında bilinmesi gerekenleri detaylıca derledik.

 

Çocuklarda bireysel farklılıklar söz konusu olmaktadır. Bu nedenle her çocukta tuvalet eğitimi dönemi farklı olabilmektedir. Fakat ebeveynlerin tuvalet eğitiminin nasıl vereceğini ve ne zaman başlayabileceğini bilmeleri çocukların sağlığı için oldukça önemlidir.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Ne Zaman Başlar?

Çocuklarda dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi de tuvalet eğitimidir. Çocuklarda tuvalet eğitiminin nasıl verileceği kadar başlama zamanı da çok önemlidir. Çocuklarda tuvalet eğitimine 18. aydan sonra başlanması uygundur. Fakat her çocuğun kas ve psikolojik gelişimi farklıdır. Bu nedenle bu süreç bazı çocuklarda uzayabilirken bazılarında da kısalabilmektedir.

Çocuklar tuvalet eğitimine hazır olduklarını bazı davranışları ile belli etmektedir. Ebeveyn yardımı almadan pantolonlarını indirmeyi veya çekmeyi öğrenen çocuklar genellikle bunun için hazır olduklarını göstermektedir. Bunun dışında bebek bezini kullanmak çocukları artık rahatsız etmeye başlayabilir. Çocukların altını ıslattıkları zaman bundan rahatsız olmaya başlaması da çocukların da kas gelişimini tamamladığını ve eğitime hazır olduklarını gösterebilir.

Anne ve babalar tuvalet eğitimi için bazı sözcükleri kullandıkları zaman çocuklar bu sözcükleri zihinlerine kazımaya başlar. Çocuklar eğer tuvalet eğitimine hazırlar ise ebeveynlerinden öğrendikleri sözcükleri kullanmaya başlarlar. Bu işaretler ile ebeveynler çocukların tuvalet eğitimine hazır olduklarını anlayabilir ve eğitime başlayabilirler.

Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Çocuklarda tuvalet eğitimi söz konusu olduğu zaman bu eğitimin nasıl verileceğinin bilinmesi gerekir. Eğitimin başındayken lazımlık kullanılması bir işe yaramayabilir. Çünkü çocukların bu eğitim fikrine hazır olması gerekmektedir. Bu eğitimin başında çocuklara eğitim ile ilgili terimlerin öğretilmesi gerekmektedir. Özellikle çocukların altı değiştirilirken bu terimlerde çocuğa bahsedilebilir. Fakat bu terimlerin belirli aşamalar ile öğretilmesi gerekir.

Bunların yanı sıra alt değiştirme işlemi tuvalette de yapılabilir. Değiştirme işlemi sonucunda ebeveynlerin çocuklarının ellerini yıkaması da bu eğitimi kolaylaştırmaktadır. Ayrıca tuvalete lazımlık koymak ta lazımlığın ne işe yaradığının anlaşılması için kolaylık sağlayabilir. Çocuklar kopyalayarak öğrenmektedir. İlk zamanlarda lazımlığı kullanmak istemeyen çocuklar için oyuncaklardan da faydalanılabilir. Bu sayede eğitime başlamak için çocuk zihinsel olarak tuvalet eğitimine de hazır olacaktır.

Tuvalet Eğitimi Verilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tuvalet eğitiminde ebeveynlerin pek çok noktaya dikkat etmesi gerekmektedir. Sağlıklı bir eğitim çocukların kişisel gelişimleri için de çok önemlidir. Tuvalet eğitimi verilirken anne ve babaların şu noktalara dikkat etmesi gerekmektedir:

- Tuvalet eğitiminde ödüllendirme yöntemi uygulanabilir. Bu ödüllendirmeler sözel veya davranışsal ödüllerdir. Özellikle çocuklar tuvaletini altına yapmak yerine tuvalete yapmaları sonucunda ödüllendirilerek başarılı bir davranış içerisinde oldukları fark ettirilebilir.

- Çocuklar tuvalet eğitimi sırasında eğer altına yaparlar ise kesinlikle aşağılanmamalıdır. Özellikle bir başkasının yanında bu konuda aşağılanan çocuklar bu davranıştan olumsuz etkilenmektedir.

- Çocukların ebeveynlerini tuvalette izlemelerine izin verilmelidir. Çocuklar kendi cinsiyetindeki ebeveynlerinin tuvaleti kullanma biçimlerini model almaktadır. Bu da tuvalet eğitimine büyük katkı sağlamaktadır.

- Çocukların altı temizlenirken mutlaka hassas davranılmalıdır. Eğer tuvalet eğitimi uzamış ise anne ve babalar kesinlikle çocuklarına kızmamaları gerekir. Yumuşak davranarak çocukların tuvalet eğitimi daha da kolaylaştırılabilir.

- Çocuklar çiş ve kaka yaparken pis, iğrenç gibi kötü kelimeler kullanmaması gerekir. Bu şekilde yaklaşım çocukların korku duygusunu arttırabilir.

- Çocukların kendi başına külotunu indirmesini ve tekrar giymesini öğretmek gerekir. Ayrıca tuvalet temizliğinin nasıl yapılacağı da öğretilmelidir.

False