GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda bel ağrısına ne iyi gelir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda bel ağrısına ne iyi gelir

Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Çocuklarda bel ağrısına ne iyi gelir

Erişkinlerde bel ve sırt ağrısı çoğu zaman mekanik bir zorlanma ya da psikolojik kökenli bir rahatsızlıktır. Aynı zamanda çocuklarda, özellikle de bazı durumlara eşlik ettiği zaman, ciddi sorunlardan da kaynaklanabilir. Çocuklarda bel ağrısı neden olur ve nasıl geçer sizler için derledik.

Çocuklarda bel ve sırt ağrısının nedeni duruş bozuklukları gibi tümör ve mekanik faktörlerden ciddi hastalıklara kadar giden çok geniş bir yelpazeyi de içerir.

 Çocuklarda Bel Ağrısı Neden Olur ve Nasıl Geçer?

 Çocuklarda bel ve sırt ağrılarında en sık rastlanılan basit sebepleri de sayarsak, uygunsuz ağır sırt çantalarının taşınması, sportif zorlanmalar ve uygunsuz pozisyonlarda uzun bir süre oturma olarak da sıralanabilir. Sportif zorlanmalar sonucunda meydana gelen bel ve sırt ağrıları da genellikle 1-2 haftalık bir dinlenme ile geçer.

 Çocuklarda görülen bel ve sırt ağrısının nedeni genellikle duruş bozuklukları gibi mekanik faktörlerden ve tümör gibi oldukça ciddi hastalıklara kadar giden çok geniş bir yelpazeyi de içerir. Hiçbir nedenin olmadığı çocuklarda da psikolojik faktörler; mutsuz, yalnız, sevgisiz büyüyen çocukların akla gelmesi gerekir. Eğer çocuğunuz 4 yaşın altındaysa, mutlaka sebebin ayrıntılı olarak araştırılması gerekir. Çünkü bu yaş grubundaki bel-sırt ağrılarının ciddi bir sebebinin olma olasılığı daha yüksektir. Yine de 4 haftadan fazla süren bel ağrılarının daha ciddi bir şekilde ele alınması gerekiyor.

 Ağrı ise;

İnatçı ve çocuğun hareketlerini önemli ölçüde kısıtlıyorsa ya da uykudan uyandırıyorsa,

Ateş, halsizlik, öksürük, kilo kaybı, adet düzensizlikleri, cilt döküntüleri gibi genel hastalık belirtileri de eşlik ediyorsa,

Ağrı bacaklara yayılıyorsa,

İdrar ve dışkı kaçırma, uyuşma ve karıncalanma, bacaklarda güçsüzlük gibi ciddi nörolojik belirtiler bulunuyorsa,

Trafik kazası ya da düşme gibi bir travma sonucunda ortaya çıkmışsa,

Sırt çantası kullanan çocukların sırtında ağrı ve rahatsızlık çok sık rastlanan bir durumdur. Aynı zamanda ağır sırt çantaları taşımak sırt ve omuza binen yükü daha çok artırarak, kaslarda hasara ve yetersizliğe neden olabilir.

 Sırt çantası taşımaya bağlı olarak meydana gelen sorunları önleyebilmek için, öncelikle çanta boyutlarının çocuğa uygun olması gerekir. Bu nedenle çantanın, ne çok büyük, ne de çok küçük olmamasına dikkat etmek gerekir. Kalça kayışı kullanımı, ağır çantalar nedeni ile bele binecek olan yükün azalmasına da önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Arka kısmı yumuşak, kayışları yumuşak ve geniş çanta kullanılması gerekir. Sırt çantasının her iki kayışı ile birlikte kullanılması ve belin 4-5 cm yukarısında duracak bir şekilde ayarlanması gerekir. Özellikle de çantanın tek omuza asılması ciddi bel ağrısı sorunlarına yol açabilir.

 Çocuklarda Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

 Çocuklarda bel ve sırt ağrısı, genellikle geceleri artıyor ve çocuğu uykudan uyandırıyorsa bu bulgulara yorgunluk, kilo kaybı, nedeni açıklanamayan ateş de eşlik ediyorsa omurilik ve omurga tümörleri ya da enfeksiyonları da akılda tutulması gerekir.

 Baş ağrısından sonra dünyada ikinci olarak karşımıza çıkan bel ağrısı duruş bozukluğu, zorlama ve bel zorlanması sonucunda kişilerin eklemlerine, bel kaslarına ve bağlarına hasar veren bir çeşit ağrı çeşididir. Hamilelerde de sık sık görülen bel ağrıları kişilerin yaşam kalitesini de genellikle olumsuz yönde etkiler. Evde yapılabilecek bazı egzersizler ile ağrıyı da önemli ölçüde azaltabilirsiniz. Çanta kullanımlarında da ağır yüklerden olabildiğince kaçınmak gerekir. Çantaya sadece ihtiyaç olan şeylerin konulması ve tek taraflı taşınmaması gerekir. Sırt çantalarını kullanmak ise her zaman için çok daha sağlıklıdır. Bel ve omuz sağlığı için çanta seçimine çok dikkat etmek gerekir.

 

 

 

False