GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda astım tanısı ve tedavisi
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda astım tanısı ve tedavisi

Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda astım tanısı ve tedavisi

Çevresel ve kalıtsal faktörlerin bir karışımından kaynaklandığı düşünülen astım, bazı etkenler nedeni ile akciğerlerdeki hava yollarının duvarlarının şişmesi ve bu nedenle de bu hava yollarının daralması olarak da tarif edilen bir hastalıktır. Çocuklarda astım neden olur ve belirtileri nelerdir sizler için derledik.

Alerjenler, hava kirliliği, sigara dumanı gibi tahriş edici maddeler, hava değişiklikleri, soğuk algınlığı ve grip gibi enfeksiyonların tetikleyici olduğu astım, gençler, çocuklar ve bebeklerde sık görülen bir hastalıktır.

Çocuklarda Astım Neden Olur ve Belirtileri Nelerdir?

Akciğerlere hava taşımaya yardımcı olan solunum tüplerinin kronik hastalığına astım adı verilir. Alerjik alerjik ve astım olmayan astım olmak üzere 2 çeşidi vardır. Çocuklarda ise, alerjik astım genellikle daha sık görülür. Belirtiler arasında; geceleri ya da gülme sırasında, oyun sırasında meydana gelebilecek sık öksürük nöbetleri olarak bilinir.

Bebekler, yaşlı insanlar ve küçük çocuklar akut bronşit gelişme riski en yüksek olan bir gruptur. Akut bronşit ise, genellikle üst solunum yolu viral enfeksiyonlarından da kaynaklanır. Astımınız bulunuyorsa, iltihaplanmaya karşı artan duyarlılık ve solunum yolu tahrişine nedeni ile akut bronşit riskiniz de önemli ölçüde artar. Sigara içiyorsanız ya da hava kirliliğine maruz kalıyorsanız akut bronşit riskiniz de önemli ölçüde artar. Öksürüğün tek bir belirti gösterebilmesinin yanı sıra, şu durumlarla da birlikte görülebilir:

Soluk alıp verirken hırıltı ya da ıslık sesi 

Hava açlığı ve nefes darlığı,

Göğüs sıkışması, incinme ya da göğüste ağrı gibi şikayetler,

İstirahat sırasında hızlı bir şekilde nefes alıp verme

Solunum sırasında kaburgalar arasında hissedilen çekilmeler

Zayıflık ya da yorgunluk hissi

Oyun sırasında daha az enerji harcama

Astımı olan bütün çocuklarda aynı bulgulara rastlanmayabileceği gibi, bütün öksürükler de astım kaynaklı olmayabilir. Çocuklarda sıkça karşılaşılan astım ve benzeri semptomların nedenleri arasında, alt solunum yolu enfeksiyonlarının ve üst solunum yolu enfeksiyonlarının da bulunabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Hırıltı sesi bebeğiniz her soluk alıp verdiği zaman duyulabilen bir ıslık sesi şeklinde ortaya çıkar. Bu ses açık bir şekilde hava geçişinin daralttığı ve sadece küçük bir miktar havanın geçmesine izin verdiği bir işaretidir. Astım tanısı koyulan çocukların çoğunun hayatın ilk 2 yılında belirti verdiği biliniyor. İlk yıllarda ise, hırıltı ve öksürük daha çok virüslerle olan solunum yolu enfeksiyonları sonucunda meydana gelir. Bu yaşlarda akciğerlerin gelişiminin daha tam olarak tamamlanmamış olması, kıkırdak dokunun az olması, küçük hava yolu çaplarının dar, tekrarlayıcı bronş daralmasına da katkıda bulunur.

 Çocuklarda Astım Tanısı ve Tedavisi

Bebeklerdeki sık rastlanan astım belirtilerini tespit edebilmek, bebekler çok küçük oldukları için, rahatsızlıklarını ve duygularını ifade edemedikleri için ebeveynler için oldukça büyük bir sorundur. Bebeklerde sıkça görülen astım belirtileri genellikle yetişkinlerde görülenlere benzer. Ama bebeklerin hava yolları çok daha küçük olduğu için hassasiyetleri ise, çok daha ciddidir.

Hava yolları daraldıkça bebeklerin de normal solunumlarını sürdürmeleri zorlaşır. Bebek emeklediğinde ya da ağladığı zaman bu durum daha da belirgin bir hale gelir. Solunumun kesilme süresi ise, çoğu zaman birkaç saniye ile birkaç dakika arasında değişiklik gösterebilir. Ciddi bir astım krizinde ise, bu durum sığ hızlı solunuma da neden olabilir. Çocukluk çağında astım hastalığı, %90 oranında alerjik kökenli olarak meydana gelir. Tüm alerjik hastalıklarda da olduğu gibi astımda da birinci basamak tedavi olarak da bilinen alerjik maddeden uzak durmak gerekir. Uygun öneriler doğrultusunda alınacak olan çevre önlemleri ile hastalık belirtilerinin ve bronşlarda meydana gelen aşırı duyarlılığın belirgin derecede azalması da mümkündür.

 

 

 

False