GeriKişisel Bakım Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz?

Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz?

Sabahları demlediğiniz çay suyu artarsa...

Güzel bir cilt sahibi olmak ve yıllara karşı koymak herkesin hayalidir. En büyük organımız olan cildimiz dış görünümümüzün en önemli parçasıdır. İstediğimiz kadar güzel bir vücuda ve hatlara sahip olalım sağlıksız ve kötü bir cildimiz varsa kıymeti olmaz.

Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz

EN BASİT KURAL SAĞLIKLI BESLENMEK

Güzel bir cilde sahip olmak onu korumaktan ve bakmaktan geçer. Öncelikle yıllara karşı koymak ve cildi taze tutmak yani kırışmamak, lekelenmemek ve sarkmamak için yapılacaklar aslında çok basittir. Güzel bir cilt için en basit kural sağlıklı beslenmekten geçer.
Her gün gazetelerde defalarca anlatılan kurallar cildimiz için de geçerlidir. Dış koşulların cildi yıpratmaması için vücuda gerekli vitamin, mineral, antioksidan ve proteinlerin alınması şarttır. bu yüzden dengeli et, süt ürünleri ve kuruyemiş tüketmek, beslenmede meyve, sebze ve baklagillere ağırlık vermek gerekir.. Ayrıca yapılan çalışmalarda yüksek kalorili beslenmenin hücreleri şekerlendirerek hızla yaşlandırarak kırışmaya ve sarkmaya neden olduğu kanıtlanmış bir gerçektir. Bu da hamur işi ve şekerli gıdalardan uzak durmamız gerektiğini gösterir. Erken yaşta ciltteki sarkma ve yüz ovalinin bozulmasının en önemli sebeplerinden biri sık olarak kilo alıp vermektir. Bu sebeple beslenmede kalori miktarımıza önem verip kilo almaktan kaçınılmalıdır.

KIRIŞMANIN EN ÖNEMLİ NEDENİ GÜNEŞ!

Yüz cildinin kırışmasının en önemli diğer bir sebebi güneş ışınlarıdır. Maalesef sadece yazın değil, kışın ve camın arkasındayken bile güneş ışınları bizi yaşlandırır. Yaz ve kış demeden sokağa çıkarken, ayrıca arabayla yolculuk ederken en az 30 faktörlü krem kullanımı çok önemlidir. Bu arada göz çevresi ve boyun derisi de güneşten korunmada ihmal edilememelidir.

Cildimizin salgıladığı yağlar pek sevilmese de aslında bizi korumak üzere programlanmıştır. Sebum olarak adlandırılan cilt yağı vitamin, antioksidan ve nemlendirici içerir. Azı karar çoğu zarar olan sebum cildi besler. Sebumdan fakir olan bölgeler hücresel açıdan da fakirdirler. Hüre ve sebum fakiri göz çevresi, boyun ve eller bu yüzden erkenden kırışır ve sarkar. Bu aynı zamanda kuru ciltlerin neden erkenden kırıştığını da açıklar. Bu yüzden yağ ve hücre fakiri göz çevresi, boyun ve ellere genç yaşlardan itibaren vitamin ve antioksidan zengin nemlendirici kremler düzenli olarak kullanılmalıdır.

 

Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz
 

Yüz sarkması ve kırışmasına katkıda bulunan diğer bir neden yüz üstü veya yan yatmaktır. Aslında ideali sırt üstü yatmak olsa da pek çok kişi bunu başaramaz. Yine de bunu bilerek yapılabildiği kadarıyla sırt üstü yatmayı alışkanlık haline getirmeye çalışmak gerekir.
Ödemli ve şiş yüzler erkenden sarkar. Bu yüzden bu tür yüzlere sabahları düzenli yüz masajı yapmak çok faydalı olur. Göz çevresi alın, orta ve alt yüz ve boyuna içerden dışarı doğru lenf drenaj masajı yapmak ciltte biriken sıvıları atarak yüze ağırlık yapmasına ve buna bağlı sarkmalara engel olur. Özellikle sabahları yüz şiştiği için masaj erken saatlerde yapılmalıdır.

MUTFAKTAKİ BESİNLERDEN FAYDALANILMALI

Mutfağımız harikalarla doludur. Bunlardan faydalanmak gerekir. Limon, kivi, üzüm, elma, mandalina, portakal gibi ne kadar meyve varsa duşa girmeden önce yüze sürerek cildimizi vitamin ve antioksidanlarla doldurabiliriz. Buradaki püf noktası ciltte yanma hissedildiği an cilt hemen yıkanılmalıdır. Cildi kuru olanlar zeytinyağı, ayçiçek yağı ve üzüm çekirdeği yağından faydalanabilirler. Yulaf ve kepekte cildi dindiren maddeler ve B vitamini vardır. Cildi hassas olanlar ise yulaf ununu veya kepek ununu bir tülbent içinde ılık suda 10 dk beklettikten sonra tülbenti sıkmalı, bekletilen ve sıkılan suyu yüze sürmelidirler. Ciltte 5 dakika bekletildikten sonra durulanma yapılmalıdır.

 

Cildimizi gençleştirmek için evde neler yapabiliriz
 

PEELİNG HAFTADA BİRDEN FAZLA YAPILMAMALI

Sabahları demlediğimiz çay suyu artarsa yüz çay suyuyla çalkalanır ve sonra suyla durulanır. Çaydaki tanen ödemi alır ve polfenoller ise besler. Peeling yapıp cildi canlandırmak için pirinç unu, cilt hassas ise yulaf unu kullanılabilir. Duş sırasında bu unlardan bir tatlı kaşığı alıp yüzü ovalamak ve sonra durulamak cildi aydınlatır. Dikkat edilmesi gereken en önemli nokta peelingin haftada birden fazla yapılmaması gerektiğidir.

Dermatolog Dr. Gökhan GÖKLER
Cilt Hastalıkları Uzmanı

False