GeriSağlık Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır?

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır?

Uygun şekilde muhafaza edilmeyen gıdalar daha çabuk bozulur!

Sağlıklı beslenebilmek için öncelikle aldığımız gıdalara, ardından da bu besinleri saklama koşullarına dikkat etmeliyiz. Uygun şekilde muhafaza edilmeyen gıdalar çabuk bozulur, bu da hem bütçenize hem de sağlığınıza zarar verir. Peki, buzdolabında besinleri doğru saklama yöntemlerini biliyor musunuz? İşte size yiyeceklerin daha uzun süre taze kalmasını sağlayacak ipuçları…

Hangi besin hangi rafta olmalı?

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır

Yiyeceklerin doğru şekilde buzdolabına yerleştirilmeleri erken bozulmalarını önler. Bazı buzdolaplarında bulunan, kahvaltılık ürünler, sebze ve meyveler için özel bölümler bu tip yiyecekleri en uygun saklama koşulları sunduğu için bu amaçla kullanılmalı, örneğin kahvaltılık bölmesinde sebze saklanmamalıdır. Standart buzdolaplarında dondurucu bölmesine daha yakın olan raflar her zaman daha soğuktur. Bu nedenle et, balık, tavuk gibi gıdalar dondurucu bölümüne yakın, sebze ve meyveler ise en uzak rafta durmalıdır. Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta da pişmiş ve pişmemiş etlerin birbirleriyle temas etmemesi gerektiğidir, çünkü çiğ etler çabuk bakteri üretir, bu bakteriler de diğer yemeklere bulaşabilir.

Buzdolabında hangi kapları kullanmak daha sağlıklıdır? 

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır

Yiyecekleri mümkün olduğunca cam kaplarda saklamak gerekir. Dondurma veya yoğurt kabı gibi plastik materyaller sağlık açısından oldukça sakıncalıdır. Ayrıca dondurma, yoğurt vb. gıdaların üzerinde yazan son kullanma tarihleri aynı zamanda kabın da son kullanma tarihidir. 

Sıkça tükettiğimiz sütün doğru koşullarda saklanması da çok önemlidir. Sütün içinde yüksek miktarda B2 vitamini vardır, bu vitamin güneş ışığı aldığında kaybolur. Yani sütler, güneş ışığı geçirmeyecek kaplarda, kendi özel kutularında buzdolabında saklanmalıdır. 

Hangi gıdalar buzdolabında kokuya neden olur? 

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır

Buzdolabını tıka basa doldurmak ve bazı besinleri gelişigüzel yerleştirmek dolapta kokuya neden olur. Bu nedenle buzdolabına yiyeceklerinizi yerleştirirken aralarında mesafa olmasına ve birbirine temas etmemesine özen göstermelisiniz.

Buzdolabında koku yapan gıdaların başında peynir, balık ve et gelir. Bu gıdalar buzdolabında mutlaka kapaklı cam saklama kaplarda saklanmalıdır. Soğan, kavun gibi yiyecekler ise kesilip buzdolabında saklandığında kokuları diğer yiyeceklere karışabilir. Kokuların karışması yiyeceklerin de daha kısa sürede bozulmasına neden olur. Buzdolaplarında yiyecek kokularının birbirine karışmasından şikayetçi olanlar için bir diğer çözüm ise kokuları karıştırmama özelliğine sahip buzdolabı modellerini kullanmaktır. Ayrıca sıcak yemekler hemen dolaba konulmamalı, oda sıcaklığına geldikten sonra uygun bir kaba alınıp buzdolabına yerleştirilmelidir. Pişmiş hiçbir yiyecek de buzdolabına ağzı açık bir şekilde konmamalıdır.

VESTEL PUZZLE BUZDOLABI ÖZEL SOĞUTMA SİSTEMİYLE, SOĞUTUCU VE DONDURUCU BÖLMELERİ ARASINDAKİ KOKU GEÇİŞİNİ ENGELLER, YİYECEKLERİ DAHA UZUN SÜRE TAZE SAKLAR.

Besinler dondurucuda nasıl saklanmalı?

Buzdolabında besinler nasıl doğru saklanır

Son yıllarda, sağlığına önem veren kişiler, organik gıdaları daha fazla tüketmeye özen göstermeye başladılar, bu da mevsim ürünlerini sezonunda alıp derin dondurucuda saklama eğilimini artırdı. Peki, ama derin dondurucudaki gıdalar nasıl saklanmalı? İşte, size birkaç ipucu…

Öncelikle donduracağınız gıdaların taze ve kaliteli olması gerekir. Dikkat etmeniz gereken diğer önemli bir nokta da donmuş gıdaların yanına dondurmak üzere yeni yiyeceklerin konmamasıdır. Dondurmak istediğiniz gıdayı öncelikle buzdolabının hızlı donduran bölmelerinde bekletip daha sonra dondurucuya atmalısınız. Böylelikle donmuş yiyeceklerin bozulmasını önlemiş olursunuz. Buzdolabı alırken özellikle hızlı donduran bölmelere sahip ürünleri tercih ederseniz besinlerinizi daha sağlıklı dondurabilirsiniz.

Et ürünleri: Kırmızı etlerin kalın olmaması ve parçalanarak muhafaza edilmesi gerekir. Tavsiye edilen saklama süresi yaklaşık 12 aydır. Tavuk ve hindi eti ise derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir. Balıklar saklanırken porsiyonlara ayrılır, yıkanır ve temizlenir. Yağlı balıklar derin dondurucuda 4-8 ay, yağsız balıklar ise 8-18 ay arası muhafaza edilebilir. 

Sebzeler: Derin dondurucuda sebzeleri saklarken özel üretilmiş poşetlerden yararlanabilirsiniz. Sebzeleri dondurmadan önce mutlaka yıkamalı, soyma ve dilimleme işlemlerinden sonra saklamalısınız. 

Unlu mamüller: Çokça tüketilen milföy hamuru, sigara böreği, mantı gibi gıdalar evde dondurulacaksa hazırlandıktan sonra uygun olarak ambalajlanmalı, yaklaşık -18 °C’de saklanmalıdır. Ekmek, yufka, lavaş gibi gıdaları da dondurucuda saklamak mümkündür, bu besinlerin depolama süreleri yaklaşık 4 aydır.

False