2015'in en iyi yerli albümleri

2015 senesi müzik dünyası için oldukça bereketliydi diyebiliriz. Uzun zamandır beklenen albümlerden tutun, yepyeni seslerin piyasaya çıktığı oldukça verimli bir seneydi.

Haberin Devamı

Her ne kadar bereketiyle gelmiş olsa da bu sene de Vega’dan yeni  bir albüm gelmedi. 2005 senesinden beri, yani son albümleri ‘Hafif Müzik’ten bu yana yeni bir albümü sabırla bekleyen hayranlarından biri olarak, yine de umudumu 2016’ya saklıyorum.

 

Her sene sonu yılın ‘en iyileri’ listesini hazırlarken yaptığım gibi bu sene de 2015’e imzasını atan albümleri hatırlayıp elimden geldiğince bunu bir yazıda sizlere aktarmak istedim.

 

Bu sene önceki senelerden farklı olarak bir sıralama yapmaktan vazgeçtim. 2015’i değerlendirmeye alınca aslında yazıda yazdığım bir bu kadar daha albüm daha yazardım. Ama listeyi bir yerde durdurmayınca yazı da sonsuza yaklaşıyor, okura da yazık diyerek çareyi içlerinden beni en etkileyenlerini seçmekte buldum.

 

Haberin Devamı

Benim gözümden 2015 bu albümlerle daha anlamlı geçti:

 

MABEL MATİZ – GÖK NEREDE

 

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Bu seneyi en çok hangi albümle hatırlıyorsun denildiğinde ilk cevabım Mabel Matiz’in ‘Gök Nerede’ albümü olurdu. Albümün çıktığı Şubat ayını çok iyi hatırlıyorum. Kısa bir tatil için Stockholm’e uçacaktım, albümü indirip uçağa binmiştim. Tüm yolculuk boyunca ve seyahatin her gününde Mabel’in yeni şarkılarıyla güne başladım. O günden beri ne zaman ‘Tuzla Buz’ çalsa, bir yerden ‘Gel’i duysam hep Stockholm seyahatimi ve Mabel Matiz’in yeni şarkılarıyla geçirdiğim kış aylarını hatırlıyorum.

Önceki iki albümünden sonra daha da büyüyerek geri gelen Mabel, son albümünde pop müziğini en usta biçimde yeniden şekillendirmiş demek abartılı bir yorum olmaz. ‘Gel’ albümün çıkış şarkısı olarak haftalarca listelerin zirvesindeki yerini korurken, sırasıyla ‘Sarışın’ ve ardından da Nazan Öncel’in unutulmaz şarkısı ‘Bir Hadise Var’a çektiği kliplerle Mabel 2015’in müzik listelerinde yerini sağlamlaştırdı.

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Tuzla Buz, Pullarımı Gömdüğüm Deniz, Gel, Sarışın, Adını Sen Koy

CAN GÜNGÖR- SİLİK DÜŞLER

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Can Güngör’ün albüm prodüktörlüğünden vakit bulduğu bir zamanda böylesine nefis bir albümü nihayet kendisi için kaydetmesi bu senenin en harika olaylarından birisiydi. Bon Iver dinlerken nasıl etkileniyorsam, Can Güngör şarkıları da hisleri veriyor dinlerken. Sözlerindeki samimiyet ve içtenlik ile dinledikçe dinleyeni kendine çeken ‘Silik Düşler’ keşke bir de plak olarak yayınlansa demeden kendimi alamıyorum.

 

Kilit Şarkılar: Silik Düşler, Ben Ordaydım Zaten, Uçurumlardan, Güneş Orhan

 

NİLİPEK - SABAH

 

 2015in en iyi yerli albümleri

Çocukluğundan gelen müzik sevgisi akademik hayatı boyunca Nilipek’e şarkılar yazdırmaya devam ettirmiş ve bu bizi ‘Sabah’ albümüyle buluşturmaya yetmiş. ‘Sabah’ albümü o kadar güzel ve sakin sakin gidiyor ki, dinlerken bir de bakmışsınız albüm bitiveriyor, hop başa dönmüşsünüz. Nilipek’in 10 şarkılık albümünde Barış Bıçakçı’nın sözlerini yazdığı Onur Özdemir’in bestelediği ‘Hamur İşleri’ni cover’laması albüme yıldızlı pekiyi verdiriyor. Nilipek sabaha kadar şarkı söylese, eğer o yorulmayacaksa ben dinlemeye razıyım.

 

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Sabah, Kınalı Ada, Senden Uzakta, Hamur İşleri, Yeşil Çimler

 

KAAN TANGOZE – GÖLGE ETME

 2015in en iyi yerli albümleri

Kaan Tangöze’nin solo albümü bu senenin en ses getiren işlerinden oldu. Hücum kayıtla yapılan albümün mızıka ve gitar kayıtlarını da kendisi kaydeden Kaan Tangöze elbette bu albümle Duman’dan da ayrılmıyor. Duman konserlerine önümüzdeki dönemde de son sürat devam edecek olan sanatçı, bir yandan da ‘Gölge Etme’ için de solo konser projelerinde devam ediyor.

 

Kilit Şarkılar: Bekle Dedi Gitti, Taksim Meydanı, Kıyamet, Bir Kız Bana Emmi Dedi

 

YASEMİN MORİ – FİNNARİ KAKARASKA

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Bazen piyasaya öyle albümler çıkıyor ki, dinledikçe insan sanki kendi yapmışçasına seviniyor, gururlanıyor. Yasemin Mori müzikal olarak bu ülkedeki en orijinal işlere imzasını atmakta devam ediyor ve her defasında kendi kendisine yarattığı bu dünyanın üstüne kat çıkarak ilerliyor. ‘Finnari Kakaraska’ anlattığı hikâyelerle bizi tam anlamıyla başka bir gezegene götürüyor. Mori’nin kendine özgü hikâye anlatımını ve bu özel albümü mutlaka keşfetmelisiniz.

 

Haberin Devamı

Kilit Şarkılar: Avcı, Gel, Oyna, Bitti Kaptan

 

ARS LONGA- GÜNLER

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Seneler var Ars Longa şarkıları için kendimi hırpaladığım, bir albümleri çıksın diye kendimce ağladığım. Meğer o bu seneymiş, Begüm Koç imzalı bu nefis kapak fotoğraflı albüm nihayet dinleyicisine ulaştı. Akıllara ve kalplere aynı anda nüfus eden şarkıların sahibi grup, isimlerinden yola çıkarak sanatlarını sonsuz yapmaya baş koymuşlar.  Sakin’den bildiğimiz Onur Özdemir ‘Beyaz Kale’de, Sapan’dan tanıdığımız Baykal Ada ‘Deniz Kabuğu’ ve ‘O Rüya’ şarkılarında vokal yaptığı albüm bu senenin en iyi albümlerinden biri.

 

Kilit Şarkılar: Beyaz Kale, Gözyaşı Şişesi, Gerçek Aşk Bekler, Deniz Kabuğu, O Rüya

 

Haberin Devamı

GÖKSEL – SEN ORDA YOKSUN

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Ne zamanki bir Göksel albümü yayınlanıyor, sanki o senenin duygusal şarkıları Göksel şarkılarından sonra sıralanmaya başlıyor. Göksel’in 9. albümü olan ‘Sen Orda Yoksun’ melankolik, melodik bildiğimiz etkileyici Göksel vokalleriyle dolu nefis bir albüm. 11 şarkının 10’u Göksel imzasıyla yer alırken bir şarkıda yine Mabel Matiz ile birlikte çalışmışlar.

 

Kilit Şarkılar: Sen Orda Yoksun, Denize Bıraksam, Kelepçe, Gittiğinde

 

ÇİĞDEM ERKEN – MANİTA

 2015in en iyi yerli albümleri

 

‘Kız Kafası’, ‘İstanbul Kızı’ derken üçlemenin son halkası ‘Manita’ albümü Çiğdem Erken’in bu sene bize sunduğu bir başka güzellik oldu. İlk iki albümüne farkla Çiğdem Erken 3. albümünü Sony Müzik etiketiyle yayınladı. İskender Paydaş’in prodüktörlüğündeki ‘Manita’da yer alan 10 şarkıdan 8’inin sözü ve bestesi sanatçıya ait olup, Halil Sezai ile birlikte seslendirdiği “Dünyayı Durduran Şarkı”nın sözleri tiyatro sanatçısı Aslı Öngören, bestesi ise yine Çiğdem Erken imzası taşıyor.

 

Kilit Şarkılar: Dünyayı Kurtaran Şarkı, Öyledir Geçer Zaman,  Cesaretinden Bir Can Kazan

 

BURAY – 1 ŞİŞE AŞK

 2015in en iyi yerli albümleri

 

2015’in en iyi çıkış yapan sanatçılarından biri de Buray oldu. Dizilerde, radyolarda, nerdeyse tüm yerli şarkı listelerinde yer alan Buray haftalarca müzik listelerinin üst sıralarını kimselere bırakmadı.  ‘1 Şişe Aşk’ albümünde yer alan 8 şarkının sözleri Gözde Ançel, besteler ise Gözde Ançel ve Buray’ın ortak imzasını taşıyor. Albümdeki tüm şarkıların aranjeleri ise Buray tarafından hazırlanmış.

 

Kilit Şarkılar: İstersen, Sen Sevda Mısın, Kimsenin Suçu Yok

 

BURCU TATLISES – GÜZEL KOKUYORUM

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Burcu Tatlıses senelerdir dinlediğimiz ve dillere dolanan birçok pop müzik hit şarkısının mimarı bir müzik insanı. 2015 senesi sonunda kendi sesinden şarkılarını duyabildiğimiz nadide bir yıl oldu. ‘Güzel Kokuyorum’un prodüktörlüğünü Cihan Mürtezaoğlu’nun üstlenirken albümde Burcu Tatlıses’in söz ve müziklerinin yanı sıra, Mabel Matiz, Cihan Mürtezaoğlu, Emre Aksu ve Serkan Çevik’le birlikte yazdığı şarkılar da yer alıyor. Albümün bir özel yanı da Babazula şarkısı olan ‘’Bir Sana Bir De Bana’yı ilk kez bu albümde yeniden yorumlanmış olması.

 

Kilit Şarkılar: Bir Sana Bir De Bana, Beni Öldürür, Ay

 

CEZA – SUS PUS

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Ceza gibi bir sanatçının bu topraklardan çıkmasından ötürü gurur duymaktan başka ne yapılabilir bilemiyorum. Dobra sözleri ve akılda kalıcı melodileriyle senenin en iyi rap albümü ‘Suspus’u dinleyip etkilenmemek imkansız. 13 şarkılık albümün müzik direktörlüğünü Ceza üstlenirken, düzenlemeleri Ceza ile birlikte Burak Kunt üstlenmiş.

 

Kilit Şarkılar: Suspus, Milyonlarca Farklı Hikaye,  Sor Bize, Ders Al

 

 

BEDÜK- Bİ DANS ETSEK

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Bedük yeni stüdyosunu kurup bunun şerefine nefis bir dans albümü piyasaya sürdü. İlk klibini ‘Oynayalım’ şarkısına çektiği ‘Bi Dans Etsek ‘ albümünde bir de M.F.Ö cover’ı ‘Sude’ var. 9 şarkılık albüm dans türleri arasında ustaca geziniyor.

 

Kilit Şarkılar: Bi Dans Etsek, Oynayalım, Beraber, Camdan Hikayeler

 

AHMET KORUKÇU – BİR ŞARKININ KÖŞESİNE OTURDUM AĞLADIM

 2015in en iyi yerli albümleri

 

2015’in yeni ve en güzel kazanımlarından biri de Ahmet Korukçu oldu. ‘Bir Şarkının Köşesine Oturdum Ağladım’ 90’lar pop müziğinin en güzel örneklerinden biri. 12 şarkıdan oluşan albümde hareketli şarkıların yanı sıra dokunaklı slow’lar da yer alıyor. Nisan ayında yayınlanan albüm sonrasında yaptığımız röportajda ‘insanın duygularını açık açık belli etmesinin bir erdem olduğunu’ belirten sanatçı, bu duyguları elinden geldiğince şarkılarında da aktarmaya çalıştığını söylemişti. ‘Bir Şarkının Köşesine Oturdum Ağladım’ albümünü eğer daha önce dinlemediyseniz, Ahmet Korukçu’nun sesini ve şarkılarını keşfetmek size çok iyi gelecek.

 

Kilit Şarkılar: Gel, Kal Yanımda, Söylesene, Kalbim Öyle Atma, Tövbeler Yetmez

 

ELÇİN ORÇUN – PEMBE BULUT

 2015in en iyi yerli albümleri

 

‘Pembe Bulut’ Elçin Orçun’un son iki yıldır üzerinde çalıştığı 9 şarkılık nefis bir albüm. Elçin’in vokalindeki masal anlatır tonu şarkılarına da derinden etki bırakıyor. ‘Pembe Bulut’ albümünden ayrı olarak 2015’in sonlarına doğru yayınladığı ‘Dört Duvar’ single çalışmasını da mutlaka dinlemek gerekli.

 

Kilit Şarkılar: Hayrına, Ahtın Mı Var, Beni Affet, Pembe Bulut, Dört Duvar

 

AH KOSMOS! – BASTARDS

 2015in en iyi yerli albümleri

 

Eğer hala Ah Kosmos!’u canlı canlı izlemediyseniz çok şey kaçırmışsınız demektir. Başak Günak’ın projesi olan Ah Kosmos! önceki senelerde yayınladığı EP’si ‘Flesh’ sonrası ilk albümüyle karşımızda. 8 şarkıdan oluşan ‘Bastards’ ı derinlemesine dinlemek için biraz kendinize vakit vermeniz gerekli, bir de mutlaka albümü kulaklıkla dinleyin derim, o zaman etkisi kat kat çarpıcı oluyor.

 

Kilit Şarkılar: And Finally We’re Glacier, Stay, Home

 

BİZ – DÜNYA BÜKÜLDÜ

 2015in en iyi yerli albümleri

 

İndie müzik adına umut ve mutluluk vadeden bir grup BİZ. 2012’de yayınladıkları ilk albümleri ‘Müzik İstiyoruz’dan sonra yeni albümleri ‘Dünya Büküldü’yü sene bitmeden yayınladılar.  Bozcaada’da Yiğit Yemez tarafından kaydedilen iki akustik, bir radio edit toplamda 11 şarkı bulunan albüm Deneyevi Stüdyoları‘nda Emre Nişancı tarafından kaydedilmiş. Grubun Editors’ın Volkswagen Arena’daki konseri öncesindeki performansları hala aklımda, 2016 için daha nice festival ve konserlerde onları izlemek için sabırsızlanıyorum.

 

Kilit Şarkılar: Dünya Büküldü, Geceleri Gel (Yatak Sarhoş Gibi), Sen + Ben (Bitişler Başlangıçtır)

 

Yazarın Tüm Yazıları