14 Şubat’ı kaçıranlar 31 Temmuz için çalışmaya başlasın

Ucuz Çin malı eşyalara değilse bile, Çin malı önemli gün ve haftalara bayılıyorum. Yıl içinde insana hep ikinci bir şans daha tanıyorlar.

Yılbaşı kutlamaları sönük mü geçti, boşveeer nasıl olsa Çin yeni yılı diye bir şey var. Doğum gününü kimse hatırlamadı mı, dert değil. Çin takvimine göre bir kez daha kutlamayı dene olsun bitsin.

Çinlilerin geleneksel ay takvimi bir derdimize daha çare oluyor sevgili okurlar. Aynı anda zıplasa dünyayı yerinden oynatabilecek güce sahip bu milletin sevgililer günü kutlamaları, kendi takvimlerine göre yılın 7. ayının 7. gününe denk geliyor ki, bu da 2006 için 31 Temmuz demek.

Tabii Çinliler Sevgililer Günü demiyor. Bu onlar için fazlasıyla direkt ve yüzeysel olurdu. 31 Temmuz, Yedinci Tanrıça Günü olarak kutlanacak. Cennetin imparatorunun yedinci kızı ile yetim çobanın aşk hikayesi hakkında bir öyküsü var.

Efsaneye göre imparatorun yedinci kızı iyi bir dokumacıymış. Tek renkli ve sıkıcı gök için rengarenk bir elbise dikmiş. Yetim çobanın ise bir öküz dışında hiçbir şeyi yokmuş. Fakat öküzün cennetten inme bir ölümsüz olduğuna inanılırmış. Öküz bir gün çobana hayatının aşkını nerede bulacağını bildiğini söylemiş. Çoban söylenen yere gittiğinde, imparatorun yedi kızını, derede yıkanmış dönerken görmüş. En genç ve güzel olanına aşık olmuş. Cennete geri gidemesin diye sihirli elbiselerini saklamış. Zaten bu arada kız da çobana aşık olmuş. Böylece evlenmişler ve iki çocuk sahibi olmuşlar. Aradan zaman geçmiş ve yaşlı öküz ölmek üzereyken çobandan postunu saklamasını istemiş.

Derken imparatorun kızını geri isteyeceği tutmuş. Başka çaresi olmayan dokumacı kız, cennetin yolunu tutmuş. Çoban, iki çocuğuyla beraber öküz postunun altına saklanıp, bir sepetin içine girmiş ve karısını takip etmiş. İmparator durumdan hiç memnun kalmamış ve sevgililerin ayrılmasını emretmiş. Yılda sadece bir kez, yılın 7. ayının 7. günü buluşmalarına izin verilmiş. Her yıl saksağanlar onların aşkına ağlar ve kavuşabilsinler diye gökyüzünden yeryüzüne köprü oluştururmuş.

Bugün Çinlilerin bile büyük bölümü Yedinci Tanrıça Günü’nü kutlamayı unutuyor. Ama biz unutmamışız. İstanbul’da Sortie ve Etiler’de iki şubesi olan Uzakdoğu restoranı Zen, bugüne özel bir sevgililer mönüsü bile hazırlamış. Geçen 14 Şubat’ta sevgilisi olmayanlar, gönlünce kutlayamayanlar veya orijinalite peşinde koşan sevgililer 31 Temmuz’u kaçırmasın. Valla 31 Temmuz’da kutlamak daha bile avantajlı olabilir, her yer indirimde çünkü.

Tuval gibi espadriller

Geçen hafta şakayla karışık, yurtdışından alışverişin keyfi kalmadı demiştim ya, aslında öyle değil tabii. Burada olanın aynısı değil, başka şeyler arıyorsanız dünya kadar alternatif ve keşfedilecek adres var. Üstelik ilginç bir şeyler bulmak için bazen oralara kadar gitmek de gerekmiyor. Bilgisayar başına geçmeniz yeterli.

The String Republic, sadece espadril ayakkabılar satan bir marka. Fransız kökenli ancak Finlandiya, Japonya ve İtalya’da da mağazaları bulunuyor. Markanın web sitesinden alışveriş yapmak mümkün. www.makefeetbeautiful.com adresini ziyaret ettiğinizde karşınıza rengarenk espadriller çıkıyor. Hem yazlık hem de yaz gibi ayakkabılar bunlar.

Markanın sahibi Stephane Bucco, 11 sanatçıyı bir araya toplamış ve onlardan kanvası tuval olarak kullanmalarını istemiş. Aralarında grafikerler ve illüstatörler var. Satın aldığınız espadrili kimin tasarladığını görebiliyorsunuz. Dilerseniz sanatçıların kendi web sayfalarını ziyaret edebiliyorsunuz. Ortaya esprili, genç, eğlenceli işler çıkmış. İsimleri de kendileri kadar renkli: Ev hayaleti, dünya kurtarıldı, güneşin katili... Hiçbirinin sol tekiyle sağ teki desen ve renk bakımından birbirini tutmuyor. Hiçbirini başka yerde bulmanız mümkün değil.

Bu şahane arzu nesnelerinin fiyatı 39-39.90 Euro civarında. Posta ücreti olarak 22 Euro ödüyorsunuz. Sipariş vermeden önce ayağınızın ölçüsünden iyice emin olun, çünkü memnun kalmazsanız geri postalamanın masrafı da sizden çıkıyor. Ayak ölçüsünü hem numara, hem de santimetre cinsinden verebiliyorsunuz. Numaralar 36-46 arasında. Ayaklarınız kalınsa, bir beden büyük sipariş vermenizi tavsiye ediyorlar.
Yazarın Tüm Yazıları