Zihinsel engelli çocuklarda cinsel gelişimle ilgili velilere seminer

Güncelleme Tarihi:

Zihinsel engelli çocuklarda cinsel gelişimle ilgili velilere seminer
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 15:45

Haberin Devamı

ORDU (AA) - Ünye Fehmi Cerrahoğlu Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve Özel İş Eğitim Merkezi’nde eğitim gören öğrencilerin velilerine, engelli bireylerde cinsel gelişim ve zihinsel engelli çocuklarla ilgili seminer verildi.

Ünye Belediye Kültür Sitesi'ndeki semineri Prof. Dr. Ayşe Yalın verdi. Seminer öncesi söz alan Okul Müdürü Fatih Keleş, öğrenci velileri arasında yapılan anketin sonucunda zihinsel engelli çocuklarda, cinsel gelişim konusunun önde gelen sorunlar arasında çıktığını, bu nedenle velileri bilgilendirmeye ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Keleş, “Özellikle ergenlik döneminde ailelerin nasıl davranacağı konusunda çaresiz kalması bizleri bu konuda ailelere eğitim verme konusunda teşvik etti” dedi.

Prof. Dr. Ayşe Yalın, toplumda gelişmişlik düzeyinin engelli bireylere verilen önemin artmasıyla birlikte artacağını, engelli bireyleri her şekilde topluma kazandırmak gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Özel eğitimde cinsel eğitimin genel amacının çocukları, anne ve babaları, çocuğu yaşına ve düzeyine uygun bilgilendirmek olduğunu ifade eden Yalın, şöyle devam etti:

"Bu bilgilendirme sürecinde çocuğun bedenini tanıması, koruyabilmesi ve toplumsal uyumu sağlayabilmesi temel amaçtır. Çocuklar cinsel anlamda önce kendini, sonra karşı cinsini tanımaya çalışır. 12-15 yaş aralığı çok önemli, erken ergenlik başlar. Gelişim sırası zihinsel engelli bireylerde de değişmez ve normal gelişenlerle aynı cinsel dürtüler ve gereksinim içindedirler. Zihinsel engeli çocuklar ve gençler zihinsel gelişim bağlamında, içinde bulunduğu gelişim düzeyine göre değerlendirilmeli, yaşına uygun eğitim verilmeli, bu çocuklarda anlama ve kavrama yavaş geliştiği için eğitim de yavaş verilmelidir."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!