Zehirli mantar uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Zehirli mantar uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2014 17:12

Haberin Devamı

KIRIKKALE (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, son günlerde mantar zehirlenmelerini artması üzerine vatandaşları uyardı.

Kırbaş, yaptığı yazılı açıklamada, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarların taze, kurutulmuş veya konserve olarak çiğ, pişirilerek yenmesi sonucunda gelişen ve ölümle de sonuçlanabilen ciddi bir zehirlenme olduğunu belirtti.

Mantar zehirlenmelerinin özellikle yağışların arttığı ilkbahar ve sonbahar aylarında arttığına dikkati çeken Kırbaş, şunları kaydetti:

"Doğada yetişen on binlerce mantar türü bulunmaktadır. Mantarların zehirli olup olmadıklarını şekline, rengine bakarak anlamak mümkün değildir. Mantar zehirlenmesinin belirtileri, mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değişir. Belirtiler, sersemlik, uykuya meyil, tansiyon düşüklüğü, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı, görme bozukluğu, yüz ve boyunda kızarma, ağızda metal tadı, bulantı ve kusma ile terleme görülebilir. Koma ve ölüm de görülebilmektedir.”

Haberin Devamı

Kırbaş, mantarın yoğurtla birlikte tüketilmesi, pişirilmesi, sirkeli ya da tuzlu suda bekletilmesi, kaynatılması, taze, konserve ya da kurutulmuş olması zehrinin yok edilmesi için yeterli olmadığını dile getirdi.

Mantarın zehrinin hiçbir şekilde yok edilemediğini ifade eden Kırbaş, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

“Doğada kendiliğinden yetişen mantarların zehirli veya zehirsiz olduğunu bakarak anlamak her zaman yüzde 100 mümkün değildir. Mantar zehirlenmelerinin engellenmesi için, doğal alanlarda yetişen mantarlar kesinlikle yenmemeli, bunun yerine kültür mantarı tercih edilmelidir. Zehirli mantarların tadı yenilebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamamaktadır. Bu nedenlerle zehirli ve yenilebilen mantarları birbirinden ayırt etmek çok zor olduğundan yabani mantarlar toplanıp yenilmemelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!