Yeşildağ'dan bayramda beslenme uyarısı

Güncelleme Tarihi:

Yeşildağdan bayramda beslenme uyarısı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2017 13:24

Yeşildağ'dan bayramda beslenme uyarısı

Haberin Devamı

ÇANAKKALE Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, yaklaşan Ramazan Bayramı öncesinde vatandaşlara beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Ramazan Ayı'nın sonuna gelinmesiyle vatandaşların beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerektiğini belirten Genel Sekreter Uzm. Dr. Kerim Yeşildağ, bir anda çok yemek yeme eğiliminin aksine, düzenli ve dengeli beslenmeyi önerdi. Ramazan Ayı'nın bitmesiyle vatandaşların hem kendilerini ödüllendirmek isteyecekleri, hem de çok yeme eğiliminde olacaklarını belirten Yeşildağ, “Beslenmede aldığımız besinler kadar bunların vücutta verimli olarak kullanılabilmesi de önemlidir. Sindirim ağızda kimyasal ve mekanik olarak başlar. Bu nedenle mutlaka küçük lokmalar halinde, yemekleri iyice çiğnemeliyiz. Bu sayede yediklerimiz daha kolay sindirilecek ve kullanılacaktır. Sindirim şikayetleri yaşamayacak, şişkinlik, hazımsızlığın önüne geçmiş olacaksınız. Bayramdaki beslenmemiz Ramazan öncesi gibi olmaya başlasa da yine de bir ay boyunca yavaşlayan metabolizma nedeniyle yediklerimiz ile aldığımız enerji çok fazla gelebilir. Bu nedenle ilk hedef bayramın birinci gününden itibaren yavaşlayan metabolizmamızı eski haline getirebilmek olmalıdır. Metabolizmayı hızlandırmak sadece yeme sıklığını arttırmak ve egzersiz yapmakla mümkün olabilir” dedi.

Bayramda nasıl bir beslenme düzeninin izlenmesi gerektiğini anlatan Yeşildağ, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Ramazanda bir ay dinlenmeye çekilen mide, bayramda tatlı ve hamur işi yiyeceklerle yorulmamalı ve bayramın ilk günlerinde az ve sık aralıklarla sebze ve meyveye ağırlık vererek beslenmeli, vücudun eski düzenine dönmesi daha yumuşak ve sağlıklı bir geçişle sağlanmalıdır. Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı. Bu şekilde gün içerisinde yapacağınız akraba ziyaretlerinde besin alımınızı ayarlamanız çok daha kolaylaşabilir. İnsan vücudunun günlük ihtiyacı olan enerji, besin öğeleri, vitamin ve mineraller her gün yeterli ve dengeli bir şekilde alınmalıdır. Sadece fiziksel açlığınızı giderecek kadar yemek yemeye çalısın, beslenme disiplininizi kaybetmeyin. Başlangıç yemeklerinde hafif salata ve zeytinyağlılar olmasına özen gösterin. Uzun süre açlık sonrası ağır yağlı hamurlu ve şekerli tatlıların tadına bakın, ama hepsini bitirmek için zorlamayın. Ramazan ayı boyunca su ve sıvı tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen sıvı kaybının yerine konması için günde en az 2-2,5 litre su içmeye çalışın, sıvı tüketimini artırmak amacıyla öğünlere ayran, taze sıkılmış meyve suyu, az şekerli limonata ve az şekerli komposto gibi sıvı gıdalar ekleyin. Günlük yaşantımızda ne yazık ki spor ve fiziksel aktivite kavramları bize hala uzak. Özellikle Ramazan ayında metabolizmanın düşmesi ile hareketlerimizi daha da azaltarak tembel bir vücuda sahip duruma gelebiliyoruz. Bu sebeple bayram ziyaretlerinde yakin mesafeler için araç kullanmak yerine yürüyerek gitmeyi tercih edin.”

ÇANAKKALE / DHA

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!