GeriSeyahat Yeşil Muhabbet
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
Yeşil Muhabbet

Yeşil Muhabbet

Uzungöl yol, teleferik istiyor

Kentin maraton yaşamından bezdiniz. Strese dayanacak gücünüz kalmadı. Kanınız, kalbiniz, ruhunuz, bedeniniz bol oksijene, has lezzetlere hasret. Artık deniz, güneş, kum istemiyorsunuz. Alternatif bir tatile, şarj olmaya, her anı hissetmeye fena halde ihtiyacınız var. O halde ideal seçiminiz Uzungöl olmalı. Trabzon'un Çaykara ilçesine bağlı Uzungöl, havası, suyu, çam ormanları, şaşırtıcı tesisleri, şahane tatları, can insanlarıyla derin izler bırakacak, size, sizi yeniden kazandıracak.

Doğal sit alanı edilip, koruma altına alınması geçen hafta resmen duyurulan Uzungöl, dağ ve yayla turizminin önemli merkezlerinden biri. Turizm sayfalarında okuduğumdan beri hep gönlümün çektiği Uzungöl'e önceki hafta yolum düştü. Bizleri Çamlıhemşin'e götüren TEMA'nın basın gezisinin ikinci durağı, yaklaşık 3 bin nüfuslu Uzungöl'dü. Göl ve orman, mavi ve yeşilin kucaklaştığı, Soğanlı Dağları'nın eteklerinde biblo gibi bir doğa parçasıydı.

Yöreye özgü, ahşap konaklama tesislerinden İnan Kardeşler'de kaldık. Son derece temiz, konforlu, sevimliydi evlerimiz. Verandalardaki kütük koltuklarda kısacık zamanlarda da olsa demlenmek, başınızı döndürecek dağ havasını solumak öylesine ferahlatıyor ki insanı. Bu lüks bungalovlar için Uzungölü çevreleyen karaçamlar kesilmiyor, yıkılmış, dere yatağına devrilmiş ağaçlardan yararlanılmış.

Geceleri temmuz sıcağında üşümek, sabah ayazında yürüyüşe çıkmak, alabalıkların yaramazlıklarını seyretmek ve gelsin o şölen kahvaltı. Aman efendim neler, neler yok ki! En hakikisinden kaymak, bal, tereyağı, yumurta, kuymak (kaymak ve mısır unu ile yapılıyor), köy ekmekleri, tam kıvamında domatesler, biberler. Akşam yemeklerinde ise tereyağında kızarmış meşhur alabalığı, kara lahana sarması, mıhlama, mısır ekmeklerini ve rüya fırın sütlacı kaçırmamalısınız.

Uzungöl'ün al yanaklı, sempatik Belediye Başkanı Kadir İnan ile ertesi sabah çayında sohbet ettik. Çaykara-Uzungöl arasındaki 13 kilometrelik yolun 9 senede tamamlanamadığından yakınan İnan, ilgililere şu mesajları gönderdi:

‘‘Uzungöl, Çaykara'nın, Trabzon'un değil, hepimizindir, Türkiye'nindir. Akdeniz kıyılarına muazzam yatırımlar yapılırken, Karadeniz üvey evlat muamelesi görüyor. Altyapıya, devletin desteğine ihtiyacımız var. Yolun tamamlanması için 700-800 milyon gerekli. Yol tamamlanmadan su ve kanalizasyon çalışmaları başlayamıyor. Bir yıl daha beklersek, Uzungöl şansını yitirir. Ulaşım rahatlamadan turizm serpilemez. Yurt dışına açılmak, yabancı kataloglarda şirin yöremizi tanıtmak, turist çağırmak istiyoruz. Yerli ve yabancı ziyaretçileri hak etmeliyiz. İsteklerimiz lüks değil. Zaten lüksümüz var. Eşsiz bir tabiatın yanıbaşında yaşıyoruz. 10 mahallemizin her biri tabiat harikası. Yatak kapasitemiz 800 ve bunu artırmak istiyoruz. Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu yeni imar planı üzerinde çalışıyor. Artık gelişigüzel yapılaşma gerçekleştirilmeyecek. İş adamlarından özel bir ricamız var. Yıl sonu toplantıları için Uzungöl'de buluşsunlar ve buraya bir teleferik hediye etsinler. Böylece hem gölü hem de 2800 metredeki yaylalarımızı rahatlıkla gezebilirler. Yaylalarımızdaki 300-400 ev restorasyon bekliyor. Spor kompleksinin çalışmaları da yapılıyor.’’

Deniz, kara, havadan Trabzon'a ulaşabilir, 100 km uzaklıktaki Uzungölü soluyabilirsiniz. Çaykara-Uzungöl arasında günde 3-4 kez otobüs servisleri var. Yayla turları, yürüyüşler ve bir de bilardo salonu sizleri bekliyor. Aman kazaklarınızı, eşofmanlarınızı unutmayın. Ahşap, şık hatıralar alabilirsiniz kendinize, sevdiklerinize. Uzungöl'ü keşfetmek için ağustos, eylül,ekim öneriliyor. 10 günde al yanaklı olacağınızın garantisi veriliyor.

False