Iı. Karadeniz Ve Balkan Ekonomik Ve Politik Araştırmalar Sempozyumu

Güncelleme Tarihi:

Iı. Karadeniz Ve Balkan Ekonomik Ve Politik Araştırmalar Sempozyumu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 18, 2015 12:44

2. KARADENİZ VE BALKAN EKONOMİK VE POLİTİK ARAŞTIRMALAR SEMPOZYUMU RUSYA'DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ.

Bülent Ecevit Üniversitesi ile Saint Petersburg Devlet Ekonomi Üniversitesi ortaklığında düzenlenen II. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu, 9-13 Kasım 2015 tarihleri arasında Rusya’nın Saint Petersburg şehrinde düzenlendi.
Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu, Saint Petersburg Devlet Ekonomi Üniversitesi’nin bu yıl 8.sini düzenlediği “Energetika XXI: Economy, Policy, Ecology” konferanslar serisi ile birleştirilerek ortak paydada enerji konusunun yer aldığı önemli bir akademik platform oluşturulmuş oldu. Saint Petersburg Devlet Ekonomi Üniversitesi tarafından organize edilen “Energetika XXI: Economy, Policy, Ecology” konferansı; sonrasında ise her iki üniversitenin işbirliğinde düzenlenen II. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu gerçekleştirildi.
11 Kasım 2015 tarihinde Courtyard Marriott Pushkin Hotel’de, Saint Petersburg Devlet Ekonomi Üniversitesi Rektörü Igor Maximtsev’in açılış konuşması ile başlayan konferans, başta Rusya’daki üniversiteler olmak üzere dünyanın pek çok ülkesinden enerji alanında çalışmaları olan akademisyenler ile Uluslararası Enerji Ajansı, Gazprom ve Oxford Enerji Çalışmaları Enstitüsü gibi enerji alanındaki çeşitli kuruluşlardan uzmanların sunumları ile devam etti.
Konferansın ikinci gününde “Avrasya İçin Rusya Gazı” teması ile sabah oturumunda Beijing Enerji Merkezi Başkanı ile Enerji ve Finans Enstitüsü Fonu’nun enerji bölüm direktörü sunumlarını gerçekleştirdi. 12 Kasım 2015 tarihinde öğleden sonraki oturumlar ise II. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu’nun açılış oturumları ile eş zamanlı olarak yapıldı.
Bu kapsamda Konferansın öğleden sonraki eş zamanlı oturumlarında “Rus Enerji Piyasasındaki Değişimler ve AB İle İlişkiler” ile “Avrasya Enerji Piyasasının Kalbi Olarak Rusya” temalarında çeşitli uzmanların sunumları gerçekleştirildi. Eş zamanlı olarak da Courtyard Marriott Pushkin Hotel’in Tolstoy A Salonunda da II. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu’nun açılışı yapıldı. Açılışta Sempozyum Düzenleme Komitesi adına Doç. Dr. Özcan Sezer, Saint Petersburg Devlet Ekonomi Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dmitry Vasilenko ile Sempozyum Düzenleme Komitesinden Yrd. Doç. Dr. Şenay Işın konuşmalarını yaptılar. Açılış konuşmaları sonrasında Sempozyum Düzenleme Komitesinden Doç. Dr. Gökhan Dökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Dmitry Vasilenko’ya Sempozyuma işbirliği temelinde sağladıkları katkı çerçevesinde teşekkür plaketi sundu.
Açılış konuşmalarını izleyen aşamada, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Dış ilişkiler Grup Başkanı Fakir Hüseyin Erdoğan “Energy Politics of Turkey and the Role of Energy Market Regulatory Authority (EPDK)” başlıklı; Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyesi ve Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) Ankara Ekonomi Araştırmacısı Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl “Turkey at the Equation of Becoming Energy Center” başlıklı; Çukurova Üniversitesi’nden Doç. Dr. Elif Hatun Kılıçbeyli ise “Turkey-Russia Strategic Relations: New Dimensions on Energy Ties” başlıklı sunumları ile açılış paneli yapılmıştır. EPDK Başkan Yardımcısı Dr. Vedat Gün’ün katılımları ile gerçekleştirilen açılış panelinin sonrasında eş zamanlı oturumlara geçildi.
Sempozyumun ilk gününün akşamında ise açılış kokteyli yapıldı. Kokteyl hem konferans hem de sempozyum katılımcılarını aynı mekanda buluşturmuş ve önemli bir network imkanı sağlandı. Sempozyumun ikinci gününde ise eş zamanlı olmak üzere 8 farklı oturum düzenlendi. Sempozyumda toplamda 62 tebliğ sunuldu. Söz konusu bu tebliğler 46 farklı üniversitede görev yapan öğretim elemanlarının katkıları ile hazırlandı. Sempozyum 9 farklı ülkeden çeşitli akademisyenleri buluşturmuş oldu.
II.Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu Düzenleme Komitesinden Doç. Dr. Gökhan Dökmen ise sempozyum hakkında şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sempozyum tema itibariyle hem bölgesel hem de küresel bir üst başlık niteliğinde olan enerji konusunu ele almıştır. Temanın bölgesel niteliği, Karadeniz havasının hem enerji arzı hem de enerji boru hatları açısından önemli bir noktada yer alması açısından önemlidir. Temanın küresel niteliği ise enerji sektöründe ve enerji politikalarında ortaya çıkacak bir değişimin tüm dünyayı etkilemesi bağlamında öne çıkmaktadır. Karadeniz ve Balkan ülkeleri arasındaki işbirliğini geliştirme ve bölge ülkeleri arasındaki işbirliğini sinerjiye dönüştürme noktasında önemli bir platform oluşturulmuştur. Sempozyum geniş bir katılıma dayalı olarak, akademisyenleri ve enerji alanındaki çeşitli uzmanları bir araya getirerek karşılıklı etkileşime dayalı tartışma ortamına zemin hazırlamış ve karşılıklı fikir alışverişi için uygun bir ortam oluşturulmuştur. Bu yönüyle sempozyum, Karadeniz havzasındaki paydaşlar arasında önemli bir ağ yapı kurulmasına zemin hazırlamıştır.”
“SEMPOZYUM ÜNİVERSİTEMİZİN MARKA DEĞERİNE ÖNEMLİ KATKI SAĞLAYAN BİR ORGANİZASYON OLDU”
Bülent Ecevit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, II. Karadeniz ve Balkan Ekonomik ve Politik Araştırmalar Sempozyumu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Bülent Ecevit Üniversitesi’nin sosyal bilimler alanında yurt dışında organize ettiği ilk sempozyum olması açısından üniversitenin marka değerine önemli katkı sağlayan bu organizasyon, katılımcıların uluslararası niteliği dikkate alındığında üniversitemizin ve kentimizin tanıtımına değer katmıştır. Enerji temasını ele alan bu sempozyumun mekânsal olarak Rusya’da yapılmış olması, enerji temasını enerji merkezi ile birleştirerek bütüncül bir yaklaşım ortaya koymuştur. Türkiye-Rusya ilişkileri açısından son derece önemli olan enerji konularının sempozyumda ele alınması, organizasyonun bilimsel niteliğini daha da arttırmıştır. Bununla birlikte sempozyumun enerji alanındaki çeşitli uluslararası uzmanların ve akademisyenlerin katılımları ile gerçekleşen “Energetika XXI: Economy, Policy, Ecology” konferansı ile ortak bir platformda buluşarak gerçekleştirilmesi sempozyumun uluslararası niteliğini arttırmıştır. Bu olumlu gelişme enerji ve diğer alanlarda yapılacak bundan sonraki çalışmalara ivme kazandıracaktır. Sempozyumun Konferans ile ortak bir organizasyon bağlamında ele alınarak organizasyonun uluslararası nitelik kazanmasıyla birlikte, Bülent Ecevit Üniversitesi’nin başta Karadeniz havzasındaki ülkelerdeki akademisyenler olmak üzere pek çok ülkedeki akademisyenler arasında işbirliği temelindeki ağ yapıya katkı sağlayıcı bir misyonu olmuştur” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!