83 yaşında torna atölyesinde çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

83 yaşında torna atölyesinde çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 13, 2016 11:54

83 yaşında torna atölyesinde çalışıyor

Haberin Devamı

Murat KÜÇÜK/ZONGULDAK, (DHA) - ZONGULDAK'ta, 83 yaşındaki Nazım Aydın, 1960 yılında kurduğu torna atölyesinde oğlu 48 yaşındaki Murat Aydın ile birlikte çalışmaya devam ediyor.
6 çocuk babası Nazım Aydın, 1953'te Bayburt’tan Zonguldak’a geldikten sonra bir süre çeşitli torna tesviye atölyelerinde çıraklık yaptı. Ardından kısa süre Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve özel kuruluşlarda çalışan Nazım Ayhdın, 1960 yılında Acılık Sanayi Sitesi'nde kendi atölyesini kurdu. Nazım Aydın, profil bükme, sac bükme, silindir, matkap, demir testere ve inşaat makineleri ile derelerde geçişi sağlayan basit teleferik makinesi üretti. İlerleyen yaşına rağmen oğlu Murat Aydın ile birlikte atölyesinde çalışmaya devam eden Nazım Aydın, Türkiye'de ilk torna tezgahını da kendisinin yaptığını söyledi. Aydın, şöyle konuştu:
"TTK Üzülmez Atölyesinde çalıştığım sırada hep Bulgar, Romen, İtalyan tezgahları vardı. Türk tezgahı yoktu. Ben de bu tezgahı yapmak istedim. Resimlerini çizdim, ölçülerini aldım. Çok zor şartlarda ağaçtan kalıplarını yaptım. Türkiye'de torna tezgahı yapılmazken torna tezgahı yaptım. Resimlerini, kalıplarını, dişlilerini, şanzıman kutularının hepsini kendim yaptım."
Köyünde okul olmadığı için ilkokul bile okumadığını söyleyen Aydın, "Bundan hiç şikayetçi olmadım. Mesleğimi severek yapıyorum. Benim kahve hayatım yok. Suda balık rahat eder ya ben de burada rahat ediyorum. Okumak çok güzel bir şey ama iş bulmak daha da güzel. Şu koca sanayide hiç çırak yok. 10 sene sonra bu sanayide 1 tane atölye kalmayacak. İnsanlar musluğunu tamir ettirecek adam bulamayacak. Şimdi gençler iş beğenmiyor. Herkes masa başı iş istiyor" dedi.

FOTOĞRAFLI
 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!