Üsküp'ten geldi 'Ahi' oldu

Güncelleme Tarihi:

Üsküpten geldi Ahi oldu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 20, 2017 15:14

Üsküp'ten geldi 'Ahi' oldu

Haberin Devamı

YOZGAT, (DHA)- MAKEDONYA'nın Başkenti Üsküp'ten 54 yıl önce Türkiye'ye göç eden, 35 yıldır da Yozgat'ta pasta imalatı ve salon işleten Hilmi Çavuşoğlu 'Yılın Ahisi' seçildi. Yozgat'ta Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile mesleki kuruluşlarında yaşatılması, gelecek kuşaklar aktarılması amacıyla 'Ahilik Haftası' etkinlikleri düzenlendi. Bu kapsamda, Yozgat'ta 35 yıldır esnaflık yapan Hilmi Çavuşoğlu 'Şed' kuşandı, kalfalık ve çıraklığa adım atan iki gence de plaket verildi. 
Yozgat valisi Kemal Yurtnaç, tarihi geleneklerin canlı tutulması açısından Ahilik Haftası kutlamalarının önemli olduğunu söyledi. Yurtnaç, "Ayıplı mal üreten insanların, meslek odaları tarafından dışlanması, gerekli cezaya çarptırılması bizim geleneğimizdir, modern toplumlarda da olması gerekende budur. Bunu biz günümüzde 'Tüketici Hakem Heyetleri' ile sağlıyoruz. Vatandaşımız aldığı malı, hatalı ürünü iade etmek istiyorsa Hakem Heyeti'ne başvuruda bulunup,  itirazını yaparak, hakkını alıyor. Bunun diğer bir ayağını da Esnaf Odaları'nın disiplin kurulları. Esnaf ayıplı mal ürettiği zaman, disiplin kurulu bunu değerlendirip, gereğini yapıyor. Daha önceden bu Ahilik Geleneği içerisinde yapılıyordu. Ayıplı bir mal üreten, satan esnafla ilgili bir heyet kuruluyor, bu heyet üretilen malı inceliyor, mal ayıplı ise gereken işlem yapılıyordu, 'Pabucun dama atılması' olayı da buradan geliyor" dedi.
Vali Yurtnaç, Ahilik Geleneğinin protokol çerçevesinde yapılmasının yanlış olduğunu, önümüzdeki yıl halkın, esnafın da katılımı ile çok kapsamlı bir etkinliğin yapılması konusunda çalışmalar yapılacağının altını çizdi. Daha sonra Yılın Ahisi seçilen Hilmi Çavuşoğlu'nun özgeçmişi okundu. 1952 Makedonya'nın başkenti Üsküp'te dünyaya gelen Çavuşoğlu'nun 1963 yılında ailesiyle birlikte Kütahya'ya yerleştiği, pastacılık mesleği yapan ailesinin yanında yetişip, Burdur, İstanbul ve Samsun'da pastacılık yaptıktan sonra 35 yıl önce Yozgat'a yerleşip, halen mesleğini sürdürdüğü ifade edildi. Yozgat Valisi Kemal Yurtnaç, Yozgat Belediye Başkan Yardımcısı Talip Karslıoğlu, Yozgat Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Latif Altın ile birlikte esnaf Himi Çavuşoğlu'na 'Şed' kuşanmasına yardımcı oldu. Ardından, Ahilik felsefesi gereği İlin Kalfası seçilen Ahmet Can Acele ile ilin çırağı seçilen Mustafa Lale'ye plaket verildi.  
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!