Soya ekimi yaygınlaşıyor

Güncelleme Tarihi:

Soya ekimi yaygınlaşıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 01, 2017 11:43

Soya ekimi yaygınlaşıyor

Haberin Devamı

YOZGAT (DHA)- FARKLI ülkelerde bitkisel yemeklik yağı ihtiyacı başta olmak üzere hayvan yemi, sanayi tesislerinde de kullanılan Soya Fasulyesinin Türkiye'de de üretimini artırmak üzere başlatılan çalışmalar doğrultusunda Yozgat'ta da ekim alanları yaygınlaştırılıyor. 
Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, tarımsal üretimde çeşitliliği artırıp, pazar sorunu bulunmayan, aynı zamanda da ülke ekonomisine katkı sağlayacak tarımsal ürünlerin üretimine yönelik başlattığı çalışma programına önceki yıl Soya Fasulyesini de dahil etti. Türkiye'de genel olarak hayvan yemi olarak tüketilen soya veriminin daha iyi olabileceği bölgeler belirlendi. Buna göre Yozgat merkeze bağlı köyler ile Yerköy ve Aydıncık havzalarında soya fasulyesi veriminin yüksel olabileceği belirlenerek, geçen yıl deneme amaçlı ekimler yaptırıldı. Soya fasulyesinin yemeklik yağ, yem bitkisi ve un yapılarak kullanılan bir gıda maddesi olduğuna dikkat çekilerek, 'Soya fasulyesi Yozgat'ta ekilip, biçilmesi bakımından bilinmeyen, ülkemizde de yetiştiriciliği çok fazla yaygın olmayan bir bitkidir. Ülkemizin yağ ve hayvansal küspe ihtiyacının karşılanması noktasında Bakanlık da soya yetiştiriciliğine, yağlık bitkiler yetiştiriciliğine ciddi anlamda destek vermekte ve teşvik etmektedir. Yozgat'ta soya yetiştiriciliğini yaygınlaştırmak üzere başlatılan çalışmalar devam etmektedir' denildi. 
SOYA DEMONSTRASYONU
Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nün Soya ekimini yaygınlaştırma çalışmalarına destek verdi. Hayvancılık sektöründe yem katkı maddesi olarak kullanılan Soya fasulyesi demonstrasyon ekimi için tarlasını tahsis eden Selvi, sonuçtan da memnun kaldı. Ekimi yapılan soya çiçeklenmeye başladı, sulaması yapıldı. Selvi, ekim sonrasında sürekli denetimlerin yapıldığını, olumlu sonuç alacaklarının alıntı çizerek, 'Daha sonra çiftçilerimize özellikle de besicilerimize Soya ekimi yapmaları konusunda tavsiyelerde bulunacağız' dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!