Sıcak ve kurak hava bal üretimini de olumsuz etkiledi

Güncelleme Tarihi:

Sıcak ve kurak hava bal üretimini de olumsuz etkiledi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2017 13:39

Sıcak ve kurak hava bal üretimini de olumsuz etkiledi

Haberin Devamı

Halit YILMAZ/SORGUN(Yozgat), (DHA)- YOZGAT’ın Sorgun ilçesinde bu yıl havaların kurak geçmesi arıcıları olumsuz etkiledi. Üreticiler, havaların aşırı sıcak gitmesi nedeniyle bal veriminin düşüklüğünden yakındılar. 
Sorgun’a bağlı Aşağıcumafakılı Köyünde eşi Saliha ile birlikte arıcılıkla uğraşan Salih Arslan (51), Yozgat’ın ve Sorgun’un bitki örtüsü bakımından çok çeşitliliğe sahip olduğunu ifade etti. Arslan, "17 yıldır arcılık yapıyorum. Bu yıla kadar çok güzel bal üretimi gerçekleştiriyorduk. Ancak bu yıl havaların kurak geçmesinden dolayı bal üretimimiz yüzde 50 oranında düştü” dedi. Bozok Yaylası ballarının Osmanlı saraylarının en çok tercih edilen ballarından olduğunun altını çizen Arslan, "İlk etapta biz bir hevesle bu işe başladık. Burada temiz bal üretmeye çalışıyoruz. Yozgat bölgesinin balının çok kaliteli olduğunu iddia ediyorum. Özellikle Türkiye'nin çeşitli yerlerinde gezici arıcılık yapanlar, Yozgat bölgesini tercih ediyorlar" dedi.
Saliha Arslan (49) ise, eşinin arıcılığa ilk etapta amatör olarak başladığını, kendisinin de yardım ederek merak sardığını belirterek, "Kendim ev hanımıyım. Eşim ilk etapta 3-4 arı kovanı alarak bu işe başladı. Ben de ev işlerinin dışında eşime yardımcı oluyordum. Zamanla bu işe olan merakım arttı. Daha sonra Sorgun Halk Eğitim Merkezi (HEM) Müdürlüğü'nün düzenlediği 80 saatlik arıcılık kursuna katıldım. Kursun sonunda sertifikamı aldım. 7 senedir profesyonel olarak bu işi yapıyorum, ama yaklaşık 16-17 yıldır bu işin içerisindeyim. Bu yıla kadar çok güzel bal üretimimiz oluyordu. Ancak bu yıl havaların çok sıcak geçmesi, yağış oranının düşük olması nedeniyle bal üretimimiz geçen yıllara oranla daha düşük" dedi.
FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!