Yalova Kent Konseyi'nden 10 maddelik öneri

Güncelleme Tarihi:

Yalova Kent Konseyinden 10 maddelik öneri
Oluşturulma Tarihi: Aralık 29, 2016 12:06

Yalova Kent Konseyi'nden 10 maddelik öneri

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Kent Konseyi, son günlerde gündemde olan 1/ 50 bin ölçekli çevre düzeni planına ilişkin 10 maddelik görüş ve öneri listesi hazırladı. Konseyin görüş ve önerilerinde kentte turizm ve hizmetler sektörünün ön plana çıkarılması görüşü ağırlık kazandı.

Yalova Kent Konseyi Başkanı İsmail Mutlu ve konsey yönetimi 1 / 50 bin ölçekli Çevre Düzeni Planı’na ilişkin görüş ve önerilerini açıkladı. Konsey yaptığı çalışmalar sonrasında ‘sanayi varlığının mevcut haliyle dondurulması, orman ve nitelikli tarım alanlarının korunması, düşük yoğunluk ve turizm-hizmetler sektörünün ön plana çıkarılması’ konusunda genel yönelime sahip olduğunu açıkladı. 10 maddelik bir öneri listesi hazırlayan konsey, akademik odalar başta olmak üzere bütün kentsel aktörlerin planlama sürecine aktif, etkin ve gerçekçi bir biçimde katılımın sağlanması ve kamuoyunun etkin bir şekilde bilgilendirilmesi gerektiği üzerinde durdu.

Konsey önerilerinde planlanmamış hiçbir alan kalmaması, ilçelerin de sektörel gelişim eğilimlerinin plana yansıtılmasına yer verdi. Bunun yanında şehrin stadı, ikinci üniversite, organize eğitim bölgesi gibi şehrin ana kararlarının plana işlenmesi önerisinde bulunan konseyin açıklamasında şu hususlara dikkat çekildi:

“Çevre Düzeni Planı’nın yönlendirici niteliği güçlü olmalı ve alt ölçekli planlardaki hâlihazır imar problemlerini çözüme kavuşturmalıdır. Çevre Düzeni Planı’na altlık oluşturmak üzere; bir jeolojik etüt raporu hazırlanmalı ve zemin-yapılaşma ilişkisi plana yön vermelidir. Yeni rezerv alanlar oluşturulmalı ve plana işlenmelidir. Planda aşırı nüfus artışının önünü açacak düzenlemelerden kesinlikle kaçınılmalıdır. Sektörel tespitlerin şeffaf bir biçimde yapılıp kesin olarak plana işlenmesi sağlanmalıdır. Ana sorunların çözümü (depremsellik, otopark, trafik vb.) için ada bazlı kentsel dönüşüm yapılmasına yönelik engeller kaldırılmalıdır”

YENİ ÖNERİLER

Konsey, ayrıca geleceğe yönelik bazı öngörülerin de plana yansıtılması gerektiğine değindi. Açıklamada, “Özellikle Samanlı Dağları aksında yeni turizm alanları ve alternatif turizm türlerinin belirlenmesi ve plana işlenmesi. İkinci yat limanı gibi deniz ve kıyı yatırımlarının plana işlenmesi. Askeri havaalanının ‘eğitim alanı’ olarak plana işlenmesi. Özellikle merkezde bazı köylerin kent yaşam alanına dâhil edilmesi. Delmece ve Harmankaya tabiat parklarına ilave olarak her ilçede bir bölgenin ‘tabiat parkı’ olarak plana işlenmesi” önerilerine yer verildi.

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!