Yalova geleceğini tartıştı

Güncelleme Tarihi:

Yalova geleceğini tartıştı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 15, 2016 17:02

Yalova geleceğini tartıştı

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Mimarlar Odası’nın öncülüğünde Yalova’daki mühendis odaları temsilcileri, mimarlar ve şehir plancıları birlikte toplantı düzenlendi. “Yalova, geleceğini tartışıyor” ismi verilen toplantıda konuşan Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin, “Yalova’nın anayasası” olarak bilinen 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’yla ilgili söz sahibi olmak istediklerini belirtti.

Müzeyyen’in Sofrası’nda bir araya gelen mimarlar, oda temsilcileri ve şehir plancıları, ortak bir açıklamada bulunarak 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’na dikkat çekti. Toplantıya Yalova Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin, Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı Füsun Uyanık, İnşaat Mühendisleri Odası Temsilcisi Mahmut Renkler, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi Emin Ergün, Jeoloji Mühendisleri Odası Temsilcisi Osman Kendir, Harita Mühendisleri Odası Temsilcisi Levent Kasap, Elektrik Mühendisleri Odası Temsilcisi Engin Çetinbaş ile mimarlar ve şehir plancıları katıldı.

Toplantıda konuşan Yalova mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin, 1/50 binlik planla ilgili hiç kimsenin hiçbir şey bilmediğini söyledi. Planın enine boyuna tartışılması ve görüşülmesi gerektiğini ifade eden Gültekin, “Bizim bu planla ilgili birlik olmamız lazım. Valimiz tüm kapıların açık olduğunu söylüyor ama Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü bizlere randevu vermiyor. Bakıyorsunuz meclislerde bu planla ilgili bir takım itirazlar oluyor ama meclisler de tam olarak neyin ne olduğunu bilmiyor. Konu tam anlamıyla anlaşılamadan komisyonlara havale ediliyor. Anlamadıkları konuyu tartışmıyorlar. 1/50 binlik plandan herkes bihaber. Yalova Belediye Başkanı 'Yalova’ya aşığım' diyor. Eşinin gözünü morartan adam da eşi için 'ona aşığım' demişti. Burada önemli olan Yalova’nın geleceğidir. Bu konuda bir olmamız, birlikte hareket etmemiz gerekiyor” dedi.

Bursa Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü Şehir Plancısı Füsun Uyanık da söz alarak Bursa’da yapılan çalışmalarla ilgili bilgi vererek 1/50 binlik plan konusunda yapılması gerekenleri anlattı. Bursa’da 1/100 binlik planı hayata geçirdiklerini belirten Uyanık şunları söyledi:

“Bursa’da meslek odalarının tamamının katılımıyla kurumlarla da işbirliği halinde bir çalışma yaptık. Kararı hep birlikte verdik. Plan onaylandığında tek bir itiraz dahi olamamıştı. İlk etapta herkesin görüşünü almıştık. Çok iyi bir envanter çalışması yapılmıştı. Şimdi burada da aynısının yapılması gerekiyor. Çalıştay yapılmalı, anketler düzenlenmeli. Tüm belediye ve kurumların projeksiyonları incelenmeli. OSB’leriniz var, bunlarla ilgili görüşler alınmalı. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın da veri girmesi lazım. Burada en çok iş de meslek odalarına düşüyor. İstemiyorlarsa bile sizlerin resmi olarak başvuruda bulunmanız lazım. Plan, yaşayan bir varlık. Burada da ihtiyaçlar nedir bunu belirlersiniz ama olayın bir de sosyal boyutu var. Yalova bu konuda masaya yatırılacak ama sizin de o masada olmanız lazım. Bu denli ciddi bir çalışmada meslek odalarını almamaları büyük bir ayıp olur. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün de bu konuda adım atması gerekiyor” şeklinde konuştu.

“Hukuka gideceğimizi bildiriyoruz”

"Yalova Geleceğini Tartışıyor" konulu toplantı, diğer konuşmacıların görüşlerini açıklaması ile sona erdi. 



FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!