Evinde 10 yılda 500 kişiye Osmanlıca öğretti

Güncelleme Tarihi:

Evinde 10 yılda 500 kişiye Osmanlıca öğretti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2014 11:06

- Yalova'da bir bankadan emekliye ayrılan kişi, 10 yıl önce Osmanlı Türkçesini öğrenip evinde dersler vermeye başladı - Emekli bankacı Gürsesli: "Osmanlıcayı iyi derecede konuşup yazabilecek seviyeye kadar ilerlettim. Osmanlıcada huzuru buldum" - "Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmak istiyorsak Osmanlıcayı öğrenmek durumundayız"

Haberin Devamı

YALOVA (AA) - İSMAİL ERSAN - Yalova'da, 10 yıl önce Halk Eğitim Merkezinde açılan kursa kursa giderek 3 ayda Osmanlı Türkçesini öğrenen emekli bankacı, o zamandan bu yana bu dili ulaşabildiği herkese öğretmek için çabalıyor.

Emekli bankacı Osman Nuri Gürsesli (58), kendi imkanlarıyla evinde 10 senede 15 ila 60 yaşlarındaki 500 kişiye Osmanlı Türkçesi öğretti.

Gürsesli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, emeklilik yıllarını dolu dolu geçirmek için 2004 yılında Halk Eğitim Merkezinin açtığı kursa katıldığını söyledi.

Osmanlı Türkçesi öğretilen kursa 3 ay gidip aldığı sertifikayla bu yolculuğuna başladığını anlatan Gürsesli, "Daha sonra kendi çabalarımla Osmanlıcayı iyi derecede konuşup yazabilecek seviyeye kadar ilerlettim. Osmanlıcada huzuru buldum. Bu uğraşım üzerine müfredat yazdım" dedi.

Haberin Devamı

Geç yaşlarda öğrendiklerini insanlarla paylaşmak istediğini vurgulayan Gürsesli, "Bir kelime öğreneyim, bir kelime öğreteyim" düsturuyla hareket ettiğini bildirdi.

Türkçenin bu lehçesini başka insanlara öğretmek için evinde öğrenci kabul etmeye başladığını dile getiren Gürsesli, şöyle konuştu:

"10 yıldır Osmanlıcayı sınıf dersinden çıkarıp birebir her sektörden insana ders verdim. 60 yaşında da 15 yaşında da öğrencim oldu. Kadın, erkek, çocuk her yaş grubundan öğrencilerim var. 10 yılda 500 kişiye birebir Osmanlıca öğrettim, öğretmeye de devam ediyorum. Günlük yaşamlarında Osmanlıcayı kullanıyorlar. Unutmaları gibi bir sıkıntıları yok. Zaten ara ara gelip bilgilerini tazeliyorlar. Genellikle Açıköğretim Fakültesi, tarih, hukuk öğrencileri, Osmanlıca mecburi dersleri olduğundan onların altyapısını oluşturuyoruz. Daha sonra kendi yollarını çiziyorlar."

Osmanlıca öğrenmenin kültürel açıdan pek çok faydası olduğunu anlatan Gürsesli, "Devlet arşivlerinde bir sürü günümüz Türkçesine çevrilmemiş, açılmamış, Osmanlıca eserler var. Bunları okuyacak insanlara ihtiyacımız var. Geçmişle gelecek arasında bir köprü kurmak istiyorsak Osmanlıcayı öğrenmek durumundayız. Bunun seviyesi nedir bilmiyorum. En azından arşivlere girebilecek yeterlilikte Osmanlıca öğrenilmesi gerekir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Osmanlıcaya, sadece Arap harfleri kullanıldığı için tepki verilmesine karşı olduğunu söyleyen Gürsesli, "Latin alfabesiyle bugün insanlar yüzde 99 okuma yazma oranına ulaşmış. Latin alfabesinden geriye dönüş olmayacağı için endişelenmenin yersiz olduğunu düşünüyorum. Okuyalım, okutalım, öğretelim, paylaşalım" ifadesini kullandı.

Gürsesli, Osmanlı Türkçesi öğrenmenin kolay olduğunu, bunun sadece bir lehçe değil, kültür olarak algılanması gerektiğini belirtti.

Üniversitelerin tarih bölümlerinden mezun olup atama bekleyen çok sayıda öğretmen bulunduğunu ifade eden Gürsesli, Osmanlı Türkçesinin öğretilmesinde onlardan yararlanabileceğini sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!