Akademik odalardan 50 binlik plan tepkisi

Güncelleme Tarihi:

Akademik odalardan 50 binlik plan tepkisi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 11, 2016 14:47

Akademik odalardan 50 binlik plan tepkisi

Haberin Devamı

Süheyla GÖZDERELİLER/YALOVA, (DHA)- YALOVA Mimarlar Odası’nın öncülüğünde Yalova’daki akademik oda temsilcileri bir araya geldi. Planla ilgili akademik odaların görüşlerinin alınmadığını belirten oda temsilcileri, bu konuda Yalova Valisi Tuğba Yılmaz’a da çağrıda bulundu. Oda temsilcileri, “Politikacılar plandan elini çeksin” dedi.

Müzeyyen’in Sofrası isimli işletmede bir araya gelen mimarlar, oda temsilcileri ve şehir plancıları, ortak bir açıklamada bulunarak 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’na dikkat çekti. Toplantıya Yalova Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin ile akademik oda temsilcileri, mimarlar ve şehir plancıları katıldı.

Toplantıda konuşan Mimarlar Odası Başkanı Hakkı Gültekin, “Yalova’nın anayasası” olarak bilinen 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’yla ilgili söz sahibi olmak istediklerini bir kez daha yineledi. Yalova Valisi’nin de planla ilgili büyük bir organizasyon yapması gerektiğini söyleyen Gültekin, “Politikacılar plandan elini çekmeli. Duruma Yalova Valisi el atmalı. Bu plan Yalova’nın anayasasıdır. Bizler özellikle belediyelere ‘yaptığınız işler yanlış’ diyoruz. Bu sefer bize ‘Siz Yalova’nın gelişmesini istemiyorsunuz’ diyorlar. Aldıkları kararlar bir defa 1/25 binlik plana uymuyor. Ona uymuyorsa 1/50 binliği nasıl yapıyorsunuz diyoruz” dedi.

“Bizler Yalova Valisi’nden bu konuda büyük bir organizasyon yapmasını, 14 belediyeyi de yanına alıp bu işleri organize etmesini istiyoruz” diyen Gültekin, şöyle devam etti:

“Bir kez daha buradan haykırıyoruz. Planla ilgili akademik odaların görüşleri alınmadı ancak alınmış gibi gösteriliyor. Öyle bir şey söz konusu değil. Yaptıkları hataları söylüyoruz ancak eleştirileri de kabul etmiyorlar. Planın enine boyuna tartışılmasını istiyoruz. Yalova için nüfus 1 milyon olur diyorlar. Peki, ama nasıl olacak? Yüz katlı bina mı yapacaksınız, yoksa ormanı mı keseceksiniz? O zaman ormanı yakın. O iş nasıl olacak? Daha Yalova’da su problemini çözemiyoruz. Bunun için bile tam anlamıyla alternatifler üretememişken nüfusu nasıl artıracaksınız. Planla ilgili görüş alınmalı. Yapacaksanız bu planı adam gibi yapın. Buradaki en önemli konu bu işin beraber hep birlikte yapılmasıdır. Önemli olan birliktelik”

Yalova Belediyesi’nde planla ilgili çalışma yapan Şehir Plancısı Hüseyin Oflaz ile görüştüklerini de söyleyen Gültekin, “Biz plancı ile görüştük. Ne sorduysak hepsini yaptık dedi. Her türlü analizleri yaptıklarını söyledi. Plancı hata yapmaz dedi. Belediyeye yazı yazdık ve ne yaptıklarını sorduk. Verdikleri cevaplarda bize anlattıkları şeyleri yapmadıkları ortaya çıktı. Plandaki konut ve trafik analizlerinin sonradan yapıldığını öğrendik” diye konuştu.

Akademik meslek odaları ve Yalova’nın paydaşları olarak bundan sonra kent için yapılabilecek olası yanlışlar sebebiyle hukuka başvuracaklarını söyleyen Gültekin, “Burnumuzu kırsalar da estetik yaptırırız ama yine de doğrudan şaşmayız. Hukuka gidersek yaptıkları her şey iptal olur. Politikacılar bundan elini çekerse her şey hallolacak. Bizler meslektaşlarımız tarafından seçilmiş kişileriz. Plan, bizim geleceğimiz. Çocuklarımıza iyi bir gelecek, iyi bir Yalova bırakmak istiyoruz. Bu yüzden de bu planla ilgili katılım talebimizi yineliyoruz” dedi.

İl Özel İdaresi’nin planla ilgili akademik odaların görüşlerini almadan karar verme aşamasına geldiğini söyleyen Gültekin, bu konuda katılım taleplerini Bakanlığı ve Yalova Valiliği’ne dilekçe ile ilettiklerini bildirdi. Gültekin, son olarak katılım talepleriyle ilgili şunları söyledi:

“Biz, meslek odaları olarak kamunun ve ülkenin çıkarlarının korunmasında, yurdun doğal kaynaklarının bulunmasında, korunmasında ve işletilmesinde, çevre ve tarihi değerlerin ve kültürel mirasın korunmasında, tarımsal ve sınai üretimin artırılmasında, ülkenin sanatsal ve teknik kalkınmasında gerekli gördüğü tüm girişim ve etkinliklerde bulunarak resmi makamlar ve öteki kuruşlar ile işbirliği yaparak gerekli yardımlar ve önerileri sunarak, meslekle ilgili bütün mevzuatı aktarmak üzere meslektaşlarımız tarafından seçilmiş odalarız. Bu nedenle İmar Kanunu ile ilgili yönetmeliği olan Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği gereğince Yalova’mızın geleceğinin planlanması yapılan 1/50 Binlik Çevre Düzeni Planı’nda yapılacak toplantılarda bilgi sahibi olmak ve kurumlarımız adına görüş vermek amacıyla katılım talebimizin kabul edilmesini istiyoruz. Bu konuda katılım taleplerimizi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yalova Valiliği, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Yalova Belediye Başkanlığı’na iletiyoruz”

FOTOĞRAFLI

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!